Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

In Romania nu au fost detectate cresteri ale nivelului de iod radioactiv. Fenomenul fusese observat in Cehia, Ungaria si Franta

In Romania nu au fost detectate cresteri ale nivelului de iod radioactiv. Fenomenul a fost observat zilele trecute in Cehia, Ungaria si Franta. Directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara, Nicolae Zamfir, a declarat pentru HotNews.ro ca institutul pe care il conduce a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute masuratori pentru depistarea iodului radioactiv si nu s-a observat nicio variatie a acestui element in probele colectate. "Noi facem constant masuratori dupa accidentul de la Fukushima si nu s-a observat nicio variatie", a precizat Nicolae Zamfir. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a anuntat vineri ca a detectat niveluri scazute de iod radioactiv in Republica Ceha si in alte teritorii europene, insa particulele nu pun in pericol sanatatea populatiei. Tot vineri, autoritatile ungare au aratat ca au detectat o crestere minima de iod radioactiv la doua statii de monitorizare din Budapesta si dintr-un orasul estic. Urme de iod 131, care ar putea proveni de la deseuri radioactive dintr-o tara straina, au fost depistate si in aerul din Franta, dar acestea nu reprezinta un risc pentru sanatatea publica, a anuntat marti Institutul de radioprotectie si siguranta nucleara.

Raport: Supravietuirea sturionilor din Dunare, amenintata de comertul ilegal cu caviar din Romania si Bulgaria

Supravietuirea populatiei de sturioni din bazinul Dunarii este amenintata de comertul ilegal cu caviar din Romania si Bulgaria. Concluzia apartine unui raport al organizatiilor de mediu World Wide Fund for Nature si Traffic. Romania si Bulgaria sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care detin populatii viabile de sturioni salbatici, insa 5 dintre cele 6 specii de sturion din Dunare sunt pe cale de disparitie din cauza braconajului, avertizeaza raportul oraginzatiilor de mediu. In timp ce alte tari europene au raportat capturi de peste 25 de kilograme de caviar provenite din Bulgaria si tot atatea din Romania, cele doua state nu au raportat confiscari de caviar destinat comertului ilegal. "Acest lucru este ingrijorator", spun autorii raportului. Reprezentantii celor doua organizatii de mediu mai spun ca, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in 2007, traficul ilegal cu caviar a devenit si mai greu de detectat, acestu lucru fiind mai dificil in interiorul Uniunii. Ei mai spun si ca, gratie pozitiei lor geografice, cele doua tari sunt potentiale porti spre comertul ilicit cu caviar provenit din Marea Caspica, cel mai important loc al pescuitului de sturioni din lume. Romania a interzis pescuitul comercial al sturionilor inca din 2006. Pescuitul comercial al sturionilor este interzis si in Bulgaria.

Alexandru Patruti, seful ANRM: Redeventele pentru gazele de sist ar trebui sa fie mai mici decat pentru cele conventionale/UE va crea cu siguranta o legislatie speciala

Uniunea Europeana ar putea lua in calcul crearea unei legislatii speciale pentru activitatea de explorare si exploatare a gazelor de sist. Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruți, a declarat pentru HotNews.ro ca "Romania nu are o legislatie speciala pentru gazele de sist". "Cu certitudine va fi luata in discutie realizarea unei reglementari speciale, dar nu numai la nivelul Romaniei, ci la nivelul intregii Europe", a precizat Pătruți. Potrivit acestuia, pentru stimularea investitiilor in domeniul gazelor de sist redeventele ar trebui sa fie mai mici decat in cazul gazelor conventionale. Pentru lucrarile de explorare si exploatare a acestor gaze neconventionale, costurile sunt mai mari, iar tehnologia este mai sofisticata, fiind necesare utilaje specifice, a declarat recent pentru HotNews.ro profesorul Mihail Batistatu, conferentiar universitar la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti. In Europa, subiectul exploatarii gazelor de sist a starnit o serie de controverse. La nivelul Uniunii, cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Insa in luna aprilie, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist, din motive legate de protectia mediului. Tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze "este destul de neprietenoasa cu mediul". "La fiecare sonda, vorbim de sute de mii de ape poluate care trebuiesc depozitate, epurate si apoi refacut mediul in zona respectiva", a explicat profesorul Mihail Batistatu. "Insa cu masurile necesare se poate limita impactul asupra mediului", a adaugat acesta.

Nissan forteaza intrarea masinilor electrice pe piata si instaleaza 400 de statii de incarcare rapida in Europa

Nissan forteaza intrarea masinilor electrice pe piata europeana si suporta cheltuielile pentru instalarea a 400 de statii de reincarcare rapida in mai multe tari din Europa. Timp de un an proprietarii de Nissan Leaf vor putea alimenta gratuit de la cele 400 de puncte, a anuntat producatorul auto japonez. Tinta japonezilor este sa aiba in Europa o retea de statii de incarcare rapida formata din cateva mii de unitati pana la finalul lui 2012 si zeci de mii pana in 2015. Masina electrica este principalul pariu al industriei auto din secolul XXI, iar o mare parte dintre eforturi se concentreaza pentru a produce schimbarea in mintea oamenilor si a-i face sa comute de la masina conventionala la cea prietenoasa cu mediul. Desi guvernele europene acorda subventii de pana la 20.000 euro cumparatorilor de masini electrice, vanzarile au fost totusi slabe in primul semestru al acestui an. Printre motive se numara pretul, dar si autonomia si timpii de reincarcare.