Autoritatile romane nu au detectat cresteri ale nivelului de iod radioactiv pe teritoriul Romaniei, fenomenul fiind depistat zilele trecute in Cehia, Ungaria si Franta. Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH, a declarat pentru HotNews.ro ca Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute masuratori pentru depistarea iodului radioactiv si nu s-a observat nicio variatie a acestui element in probele colectate.

"S-au efectuat masuratori, noi facem constant masuratori dupa accidentul de la Fukushima, si nu s-a observat nicio variatie. Am luat probe de ploaie joi si nu am observat nicio variatie", a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat vineri ca a detectat niveluri scazute de iod-131 radioactiv in Republica Ceha si in alte teritorii europene, insa particulele nu pun in pericol sanatatea populatiei. Tot vineri, autoritatile ungare au aratat ca au detectat o crestere minima de iod-131 la doua statii de monitorizare din Budapesta si din orasul estic Miskolc.

"O crestere minima a activitatii a fost inregistrata [n.r. in Ungaria] pe 5 noiembrie, insa este mult sub nivelul detectat dupa Fukushima", a declarat vineri dr. Geza Safrany, directorul Institutului Ungar de Cercetare Radiobiologica. "In acest moment, sursa scurgerilor nu poate fi determinata. Cu siguranta nu reprezinta un pericol pentru sanatate", a adaugat dr. Geza Safrany.

Urme de iod 131, care ar putea proveni de la deseuri radioactive dintr-o tara straina, inca neidentificata, au fost depistate si in aerul din Franta, dar acestea nu reprezinta un risc pentru sanatatea publica, a anuntat marti Institutul de radioprotectie si siguranta nucleara, citat de Mediafax.

Originea si data deseurilor aflate la originea acestei poluari cu iod 131, un element cu timp de injumatatire scurt, de doar opt zile, "sunt necunoscute in prezent", dar nu au nicio legatura cu accidentul nuclear de la Fukushima, in Japonia, potrivit IRSN.