Facultatea de Geografie din Bucuresti a organizat, intre 4 si 6 noiembrie, prima conferinta internationala Mediu - Peisaj - Identitate Europeana. Conferinta a oferit un cadru stiintific pentru prezentarea celor mai recente rezultate si discutii despre mediu, peisaj si identitate europeana, trei domenii diferite care interfereaza in contextul dezvoltarii durabile. Relevanta acestor teme este intarita de trei evenimente internationale extraordinare recente: Anul 2010 - Anul International al Biodiversitatii, celebrarea a 10 ani de la Conventia Europeana pentru Peisaj, iar acest an a fost declarat Anul International al Padurilor.

Conferinta Internationala Mediu - peisaj - Identitate EuropeanaFoto: Hotnews

Conferinta si-a propus sa promoveze dialogul interdisciplinar intre oameni de stiinta, cercetatori, practicieni si reprezentanti ai autoritatilor locale. Reuniunea a prevazut si un forum de discutii si prezentari ale rezultatelor recente privind problemele mediului, peisajului si identitatea teritoriala europeana, subiecte integrate in contextul dezvoltarii durabile

In cadrul conferintei au fost sustinute 87 prezentari si 29 postere de catre cadre didactice, cercetatori, reprezentati ai administratiei (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Agentiile pentru Protectia Mediului Vrancea si Covasna) si agentilor economici (Intergraph Computers Services, Multidimension Development Solution, Apele Romane) din 24 de tari (Romania, Elvetia, Suedia, Germania, Italia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Iran, Algeria, etc.).

"Lucrarile cele mai valoroase prezentate la conferinta internationala Mediu-Peisaj-Identitate europeana vor fi publicate in revista Procedia Environmental Sciences editata de prestigioasa editura internationala Elsevier si vor avea vizibilitate internationala in bazele de date internationale ISI Web of Knowledge, sciencedirect si SCOPUS", a declarat conf. Dr. Cristian Ioja, directorul Departamentului de Geografie Regionala si Mediu din cadrul Facultatii de Geografie, Universitatea din Bucuresti.

Intrebat cum ar concluziona conferinta recent incheiata, Cristian Ioja a declarat ca discutiile au acoperit o "tematica extrem de vasta", iar "rezultatele conferintei au concluzionat asupra necesitatii concentrarii cercetarilor geografice spre interdisciplinaritate si dezvoltarea de metode practice de evaluare complexa a relatiilor teritoriale".

Conferinta a fost organizata de Departamentul Geografie Regionala si Mediu din cadrul Facultatii de Geografie, Universitatea din Bucuresti, in parteneriat cu Centrul de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact, Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice si Centrul de Cercetare Transdisciplinar "Peisaj si Teritoriu".

Mai multe informatii pe site-ul conferintei.