Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Rezervele dovedite de gaze romanesti vor fi epuizate in 10 ani, iar cele de titei in 14 ani

Rezervele dovedite de gaze naturale ale Romaniei ar putea fi epuizate in 10-11 ani, iar cele de titei in 14 ani, potrivit celor mai noi estimari, a declarat pentru HotNews.ro Alexandu Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Intre timp ar putea fi insa descoperite noi rezerve, sanse mari in acest sens fiind mai ales in domeniul gazelor naturale, a precizat seful ANRM. Acesta a mai spus ca o nou runda de acordare a licentelor de explorare petroliera ar putea avea loc anul viitor, urmand sa fie scoase la licitatie zeci de perimetre. In aceste conditii, autoritatile romane sunt obligate sa isi concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor de aprovizionare, cum sunt Nabucco sau AGRI. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconcentionale, mai exact a gazelor de sist.

Securitatea energetică, studierea surselor neconvenţionale de energie si urmărirea surselor alternative de energie curată, printre prioritatile parteneriatului romano-american

Securitatea energetică, inclusiv asigurarea diversităţii surselor şi rutelor de transport - cum este Coridorul Sudic, dezvoltarea reţelelor inteligente si studierea surselor neconvenţionale de energie - inclusiv gazul de şist, sunt, de altfel, cateva dintre obiectivele prevazute in declaratia comuna privind parteneriatul strategic romano-american pentru secolul XXI. Alaturi de acestea figureaza si urmărirea surselor alternative de energie curată şi liberalizarea pieţelor în vederea atragerii de noi investiţii în sectorul energiei. Declaratia comuna a fost adoptata marti de Traian Basescu si omologul sau Barack Obama, in cadrul vizitei presedintelui roman in Statele Unite.

Delta Dunării, cea mai bine conservată deltă din zonele temperate ale globului

Delta Dunării este cea mai bine păstrată deltă din zonele temperate ale globului, a declarat cercetătorul Liviu Giosan, de la Institutul american de Oceanografie, miercuri, la Tulcea, cu ocazia celei de-a XX-a ediţii a simpozionului Delte şi Zone Umede. El a prezentat o lucrare pe tema impactului antropic asupra deltelor din lume, susţinând importanţa Deltei Dunării, în contrast cu alte zone similare de pe glob. Potrivit acestuia, în lume, doar în zone tropicale mai există delte la fel de bine conservate ca Delta Dunării, rezervaţia din România fiind însă ''cea mai bine păstrată deltă din zonele temperate ale globului''. În condiţiile în care deltele de pe glob sunt în pericol din cauza intervenţiei oamenilor pe râurile care le alimentează, potrivit sursei citate, în următorul secol, omenirea va trebui să ia decizii importante cu privire la existenţa acestora.

Suprafata de gheturi din Arctica, un nou record negativ - cercetatori germani

Suprafata de gheturi din Arctica, unul dintre elementele esentiale ale climei planetei, a atins zilele trecute cel mai redus nivel de la inceperea masuratorilor prin satelit, in 1972, au anuntat cercetatorii germani, citati de AFP. Pe data de 8 septembrie, gheturile de la Polul Nord nu mai acopereau decat 4,24 de milioane de kilometri patrati, potrivit Institutului de fizica a mediului de la Universitatea din Brêmen. Este vorba despre "un minim istoric", inferior cu circa 0,5% precedentului record, care data din septembrie 2007. Topirea ghetii in timpul verii este, potrivit oamenilor de stiinta, un indicator cheie al incalzirii globale, cu efecte negative la scara planetara. Ea dovedeste impactul activitatilor umane asupra cilmatului in cursul ultimelor decenii, mai spun cercetatorii. Grosimea gheturilor arctice s-a redus semnificativ in ultimele decenii, dar totusi amploarea acestui fenomen este dificil de estimat.