O organizatie de aparare a drepturilor animalelor a cerut sambata eliberarea crocodilului gigantic capturat in Filipine si banuit ca ar fi atacat si ucis oameni, relateaza AFP.

Un oficial al PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), Ashley Fruno, a declarat ca animalul ar trebui sa traiasca in mediul sau natural, departe de regiunile locuite de oameni.

Reptila, care cantareste peste o tona (1.075 kilograme) si are o lungime de 6,4 metri, este considerata vinovata de moartea unui fermier, in apropiere de orasul Bunawan, pe insula meridionala Mindanao, dupa cum spune vanatorul de crocodili Rollie Sumiller.

Ministerul mediului din aceasta tara afirma ca reptila ar fi ucis si o fata de 12 ani, in 2009, al carei cap a fost smuls de muscatura unui crocodil, tot in aceasta regiune.

Acest animal este unul dintre cele mai mari exemplare capturate vreodata, a precizat Josefina de Leon, seful diviziei fauna si flora a ministerului, care a adaugat ca cel mai mare crocodil capturat pana in prezent are o lungime de 5,48 metri.

Crocodilul este un mascul in varsta de peste 50 de ani, potrivit lui Rollie Sumiller. "Este cel mai mare pe care l-am prins vreodata in 20 de ani de cariera", a adaugat el.

Potrivit Guinness Book, cel mai mare crocodil marin care traieste in captivitate este un specimen de 5,40 metri, Cassius, aflat intr-un parc natural in apropiere de Cairns (nord-estul Australiei).

Crocodilul nu va fi ucis, ci dus intr-un parc natural, a declarat primarului orasului Bunawan, Edwin Cox Elorde.

Bunawan este un oras cu 30.000 de locuitori construit intr-o campie mlastinoasa, in apropiere de un rau si de mare.

Crocodilul marin, care traieste in regiunile de coasta si suporta la fel de bine apa dulce si pe cea sarata, este cea mai mare reptila din lume.