Ministerul Economiei doreste exploatarea zacamintelor de aur de la Rosia Montana, insa Rosia Montana Gold Corporation, companie care vrea sa deruleze acest proiect, trebuie sa obtina autorizatia de mediu, a declarat, joi, Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei, citat de Mediafax: "Ministerul Economiei doreste exploatarea la Rosia Montana. RMGC trebuie sa isi ia autorizatia de mediu, problema este acum la Ministerul Mediului. Apoi vom vedea exploatarea in sine".

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti ca "Rosia Montana este ca povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata", si ca daca un stat acorda o licenta in 2007-2008 o face pentru ca acolo sa fie minerit cum a fost de 2.000 de ani, iar acel minerit sa corespunda celor mai inalte standarde UE.

Presedintele Traian Basescu a mers, in urma cu o saptamana, la Rosia Montana, unde a declarat ca proiectul de exploatare a aurului a stat ingropat din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa ii doara capul". Seful statului s-a declarat in favoarea derularii proiectului minier, spunand ca "orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca", insa a adaugat ca acesta ar trebui renegociat, pentru a fi mai favorabil statului roman.

Rosia Montana Gold Corporation este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.