​Medicii schimbării

Am întrebat studenți la medicină care vor să profeseze în România de ce nu aleg emigrarea: „Nu vreau să ajung «românul» care lucrează în spital”

de Vlad Popovici     HotNews.ro
Vineri, 11 octombrie 2019, 10:52 Medicii schimbarii


Andreea
Foto: Arhiva personala
​Dacă trendul general în societate este ca doctorii să plece din România, există totuși și studenți la medicină care aleg să rămână și să profeseze aici. Am stat de vorbă cu câțiva dintre aceștia și i-am întrebat ce-i reține în România, în condițiile în care mulți dintre colegii lor vor să emigreze: dorința de a fi aproape de familie și prieteni, dar și aceea de a contribui la schimbarea țării sunt doar două dintre argumentele pe care mi le-au spus.

În România există percepția generală că cei mai mulți studenți la medicină vor emigra imediat ce termină facultatea. Zece mii de medici au plecat numai în ultimii doi ani. Doar în Germania, în 2016, profesau 4285 de medici români, fără a lua în calcul alte cadre medicale, cum ar fi asistenții. Trendul nu pare să se schimbe prea curând.

Motivele sunt diverse: tinerii medici s-au săturat de corupție, vor să fie respectați profesional și uman, să beneficieze de condiții mai bune pentru a-și face meseria și, nu în ultimul rând, salariile mai mari din Vest.

In cadrul campaniei Medicii schimbării, sustinuta de MedLife, am stat de vorbă însă cu studenți în ultimul an de facultate sau care au absolvit recent și care nu vor să emigreze. Iată care sunt motivele lor:

Andreea, proaspăt absolventă a UMF „Carol Davila”, București: „Un factor decisiv este că vreau să am aproape de mine familia și prietenii”

„În primul rând este nevoie de mai multe cadre medicale la noi în țară, de mai mulți specialiști. Mai ales în orașele mici, nu în centrele universitare, București, Iași sau Cluj, unde majoritatea specializărilor sunt suprasaturate.

De altfel, salariile, atât pentru medici rezidenți, cât și pentru specialiști au crescut considerabil în ultimii ani. Pe lângă asta, un factor important care te face să te gândești la o carieră în țară și nu în străinătate ar fi recunoștința pe care o primești din partea pacienților pe care îi tratezi. Bineînțeles, există și cazuri de pacienți mai nesimțiți sau fără cei șapte ani de acasă, dar sunt cazuri izolate. Cel mai des întâlnești oameni care se arată recunoscători față de munca pe care o depui pentru a-i trata. Iar în spitalele din România este nevoie de medici dedicați acestei meserii, care să-i trateze cu respect pe pacienți.

Pe lângă asta, un factor decisiv este și faptul că vreau să am aproape de mine familia și prietenii. Contează suportul moral din partea lor și faptul că pot să le fiu și eu aproape.”

Bianca, studentă anul 6 la UMF „Gr. T. Popa”, Iași: „Vreau să rămân în țară, dar am totuși rețineri privind mentalitatea românilor”

„Îmi doresc, cel puțin în primii ani, să lucrez în țară. Deja știu calea pe care voi merge și pe de o parte mă ține aici faptul că deja cunosc tot personalul din serviciul în care sunt sigură, în proportie de 99%, că voi profesa. E oarecum din «comoditate», ca să spun așa, pentru că am muncit mult să ajung unde sunt acum și nu aș vrea să plec în altă țară ca să o iau de la capăt.

Veniturile sunt relativ bune, nu se mai pune problema în momentul de față ca medicii rezidenți să muncească nopțile în spitale și să fie plătiți cu salariul minim. Trebuie să recunosc, totuși, că am rețineri față de profesatul în țară, dar nu neapărat din punctul de vedere al sistemului medical, ci mai mult pe partea personală, în ceea ce privește mentalitatea colectivă a românilor. Nu suntem suficient de deschiși la unele aspecte, suntem puțin prea conservatori în gândire. Și mai e și faptul că nu prea văd un viitor strălucit pentru țara noastră.

Am și un avantaj pentru care vreau să rămân: fac de vreo trei ani voluntariat în cadrul UPU-SMURD și sunt hotărâtă ca la anul, când voi da rezidențiatul, să îmi aleg loc (sau post, dacă va fi cazul) pe medicină de urgență, în Iași. Având în vedere că e centru de formare și de pregătire a rezidenților, indiferent ce post mi-aș găsi pe zona Moldovei centrul meu de pregătire va fi tot la Iași, unde îmi doresc să rămân.”

Ștefan, anul 6 la UMF „Gr. T. Popa”, Iași: „În străinătate aș ajunge cam la aceeași marjă de salarizare după ce plătesc toate taxele, chirie etc”

„În primul rând, aș rămâne pentru că e mai ușor să te adaptezi și să faci față stresului într-un mediu în care poți lega ușor prietenii, iar în România cred că treaba asta e mult mai ușor de realizat decât în străinătate.

Un alt argument ar fi faptul că salariile au început să crească și sunt chiar decente pentru medici, iar după o scurtă documentare am aflat ca în străinătate se ajunge cam tot în aceeași marjă de salarizare după ce se plătesc toate taxele, chirie, alimente și așa mai departe. Cred în același timp că a rămâne în România înseamnă, într-o oarecare măsură, a-mi face și datoria față de țara unde m-am născut. Bineînțeles, atât timp cât și țara își face datoria față de mine și de viitorii medici.

Mi-aș dori să văd cândva România ajunsă la standardele țărilor evoluate din Europa.

Cristina, anul 6, UMF „Carol Davila”, București: „Trebuie să mai rămână cineva și în țară și să încercăm cu toții să îmbunătățim sistemul”

„Personal, primul argument e acela că toată familia și toți prietenii mei sunt aici. Îmi place orașul, «mediul meu», ca să zic așa. În plus, consider că trebuie să mai rămână cineva și în țară și să încercăm cu toții să îmbunătățim sistemul. Cred că țara noastră are nevoie mai mult ca altele de oameni care să lupte pentru ea și să rămână și aici medici competenți și dornici să facă lucrurile cum trebuie, mai ales că sunt atâția pacienți care au nevoie de noi aici, acasă.”

Alexandru, anul 6, UMF „Carol Davila”, București: „Cum pot eu să părăsesc un popor care a investit în educația mea?”

„Medicina este o meserie care ar fi ideal să fie practicată în locul în care este cea mai mare nevoie de specialiști în domeniu. România, la ora actuală, are un deficit de personal medical. Populația își pune speranța în noi, investind în sistemului medical prin achitarea unor taxe. Din aceste taxe, o parte din bani este direcționată în educația viitoarelor generații de medici care vor avea responsabilitatea de a trata patologiile care le afectează speranța și calitatea vieții.

Așadar, cum pot eu să părăsesc un popor de care aparțin și care a investit în educația mea? Le sunt recunoscator pentru ceea ce mi-au oferit și, la rândul meu, îmi doresc să le demonstrez că această investiție pe care au făcut-o nu va fi de prisos. Asta mă motivează pe mine cel mai mult. Golurile sistemului medical nu vor fi umplute de medicii care pleacă, ci de cei care rămân și muncesc pentru asta. Probabil nu e ușor, dar cu siguranță merită să rămân aici, unde cred că mi-e locul.”

Adrian, anul 5, UMF „Carol Davila”, București: „Nu vreau să ajung în străinătate să fiu «românul» care lucrează în spital”


„Până de curând eram convins că voi fi unul dintre medicii români care părăsesc țara la fiecare șase ore, din varii motive: fantezia occidentului, subiectele prezentate în mass media care întotdeauna pun sistemul românesc pe cel mai jos rang și, printre cele mai importante, mentalitatea colectivă a țării în care m-am născut. Să trăiești în România e o aventură, un test pe care îl dăm în fiecare zi cu echitatea, moralitatea și așa mai departe. Însă toate au farmecul lor.

Din primul an de facultate am fost tipologia de student care nu doar învață, ci vrea să se cunoască și să se dezvolte pe mai multe planuri. Așa am descoperit voluntariatul în Societatea Studenților în Medicină din București. Acum, la patru ani de atunci, pot privi în spate sute de oameni din toate colțurile lumii pe care i-am întâlnit și zeci de sisteme medicale din țări cu diverse grade de dezvoltare, pe care am reușit să le cunosc, direct sau indirect, practic înțelegând ce înseamnă Global Health (Sănătate Globală). Am aflat despre sisteme informatice complexe, aparatură medicală performantă și extrem de mulți bani investiți în educația medicală, însă ceva lipsea din acest glob de sticlă, și anume pacientul văzut ca o ființă umană, nu ca pe o afacere și curajul de a pune sănătatea pacientului deasupra cifrelor.

Mă simt norocos că am avut șansa de a-mi forma o opinie informată și de a merge dincolo de «ce spune lumea», pentru că am observat adesea un complex de inferioritate în rândul celor care ne formează și asta poate fi perceput greșit de mase.

Sigur, eu îmi doresc să fiu schimbarea de mâine a sistemului, însă înainte de toate vreau să fiu schimbarea mea personală constantă spre o evoluție personală și profesională, lucru pe care cred cu tărie că îl pot realiza în România.

De ce?

Pentru a nu avea frustrarea că nu-mi pot trata pacientul pentru că salariul lui e prea mic ca asigurarea să acopere serviciul medical (cum se întâmplă în multe alte țări), pentru a nu fi «românul care lucrează în spital» (etichete puse de străini) și pentru că există loc de schimbare în bine și sunt sigur că pot fi o parte din acest proces. Mai mult decât atât, cred că schimbarea mediului înconjurător, așa cum e plecarea din țară, poate afecta performanțele unui individ în profesia practicată.”


Horea Constantin, anul 6, UMF “Carol Davila”, București: „Trecem peste binele individual și luptăm împreună pentru comunitatea noastră”

„Suntem crescuți de mici cu ideea că e mai bine afară, «când te faci mare, du-te în altă țară, aici n-are rost». Nu doar în medicină, ci în toate domeniile, toate semnele ne spun să părăsim țara aceasta, că e ca un vapor care se scufundă.

Cine spune convins că vrea să rămână să lupte pentru țară este un idealist și un optimist nejustificat. Cine pleacă din țară după facultate este felicitat că a reușit să își croiască drumul.

Se creează astfel goluri mari în multe domenii. În medicina e rău în mod special, pentru că acele goluri afectează direct sănătatea oamenilor.

Se investesc sute de mii de lei în educația și formarea unui singur medic, cu speranța că după ce va termina pregătirea, va fi un pilon de susținere în sistemul sanitar românesc, va avea grijă de cei care l-au crescut, va contribui la umplerea acelor goluri. Dar frustrările acumulate și viitorul aparent gri îl determină să plece. E oarecum de înțeles, aici e greu, afară e mai bine în anumite cazuri. Să mergi în altă parte este într-adevăr mai ușor decât să stai aici și să lupți.

Dar dacă toți plecăm, cine rămâne în țară să aibă grijă de ea? O lăsăm în urmă să se scufunde?


Îmi imaginez scenariul în care toți am fi idealiști. Când am hotărî toți că, deși ne-ar fi mai bine afară, trecem peste binele individual și luptăm împreună pentru comunitatea noastră. Spiritul civic și dorința de a ajuta oamenii care își pun speranța în noi nu ne-ar permite să plecăm. Nu am fi doar unul sau doi, am fi mulți. Iar prin mulți vine și schimbarea. Asta mă motivează pe mine să rămân.”


Campania Medicii schimbării, sustinuta de MedLife, este inițiativa care subliniază că reușitele la nivelul sistemului medical romanesc în condiții dificile sunt cu atât mai prețioase, iar poveștile pozitive trebuie cunoscute și replicate. Curajoşii, întreprinzătorii, vizionarii, cei care împotriva lipsurilor sau a lacunelor sistemului medical reușesc să-l reformeze puțin câte puțin, în fiecare zi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


14871 vizualizari

 • +14 (28 voturi)    
  Au crescut salariile (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:04)

  Victtor [utilizator]

  Din acest motiv i-a apucat subit dragostea fata de plaiurile natale.
  • -26 (36 voturi)    
   Baliverne cu doctori romani in strainatate (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:25)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Majoritatea doctorilor romani care pleaca in strainatate se lasa de meserie. Acolo își găsesc de lucru mai greu ca în țara.
   • +14 (16 voturi)    
    medicii care pleaca au contractul semnat (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:41)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Nu abera! Nu mai sunt anii '90, sunt recunoscute diplomele, oamenii au cunostinte de limbi straine.
    Nu toti merg in cine stie ce spital universitar, ci intr-un orasel pe undeva unde pot face ceva.
    Daca in Romania ai unde stam chiar si temporar, strainatatea nu e asa wow.
    • 0 (12 voturi)    
     postacul vorbeste de alti "doctori" (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:53)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     in grupul lui de prieteni "doctorii" isi cumpara diploma, apoi afla cat valoreaza..
   • +7 (11 voturi)    
    Vezi, interesant (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:49)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Se duc medicii în Occident, nu și găsesc job că medic acolo și preferă să se lase de meserie chiar după o facultate grea decât să se întoarcă. Ce ți spune ție asta?
    • 0 (0 voturi)    
     simplu (Duminică, 13 octombrie 2019, 1:58)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

     ca s-au dus exclusiv pentru bani
     • +2 (2 voturi)    
      Well doh! (Duminică, 13 octombrie 2019, 21:55)

      war4peace [utilizator] i-a raspuns lui srpc

      Cei care nu muncesc exclusiv pentru bani sunt excepții foarte, foarte rare.
  • +16 (16 voturi)    
   ... (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:36)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Daca n-ar mai avea pretentii si la spaga mi se par normale salariile. Le merita oricum mai mult decat o gramada de plimbatori de hartii de prin ministere si alte entitati gen ASF.
  • +4 (4 voturi)    
   Chiar si Robert (Vineri, 11 octombrie 2019, 17:48)

   ap101 [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Cand vine cecul si vezi cateva mii bune in cont/luna, devii brusc mai realist...
  • -6 (12 voturi)    
   Si ce (Vineri, 11 octombrie 2019, 21:11)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Victtor

   e rau in asta? Sigur, le-a marit PSD in guvernarea "dezastruoasa", deci nu se pune. Mai bine sa le taie PNL "puturosilor" de bugetari.
 • +18 (22 voturi)    
  Le vine mintea la cap (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:08)

  Sly21 [utilizator]

  Le trece cand vor constata ca si aici sunt doar niste slugi ale dinozaurilor din spitalele universitare.
  • +11 (13 voturi)    
   Exact (Vineri, 11 octombrie 2019, 16:00)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sly21

   Ar fi interesant daca autorul articolului pastreaza legatura cu studentii. Peste 2-3 ani s-ar putea sa mai ramana doar unul sau doi, angajati la privat sau la o firma de farmaceutice.
 • -15 (27 voturi)    
  din cauza PSDului (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:15)

  icarag [utilizator]

  unde sunt revolutionarii de pe aici , aia care injura la actual (cazut) guvern PSD. PSD a crescut salariile la medici si incep sa apara roadele. dar romanul e expert, nu lasa nici o fapta buna sa ramana nepedepsita. .
 • +15 (21 voturi)    
  Nu emigreaza (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:16)

  stoenec1 [utilizator]

  Pentru ca din spaga luata in Romania o pot duce mult mai bine decat dintr-un salariu decent din Vest :)
  • +1 (11 voturi)    
   Atunci (Vineri, 11 octombrie 2019, 21:13)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui stoenec1

   de ce emigreaza?
 • +14 (22 voturi)    
  ok (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:17)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  de ce ar ramane in romania, desi multi nu vor ramane: salarii mari, post pe viata in spital daca il prinzi, indiferent daca esti bun sau prost salariul vine, poti lucra si la stat si la privat in acelasi timp, plati informale mai mari ca salariul, notiunea de malpraxis nu exista, trebuie sa faci o greseala monumentala ca sa fii sanctionat sau sa pierzi dreptul de libera practica. de facto, poti sa fii un medic submediocru si cu un caracter de mitocan si apuci linistit pensia fara stres.
 • +13 (19 voturi)    
  plus (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:20)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  plus poti da orice diagnostic visezi noaptea. patru medici, acelasi computer tomograf, 4 variante diferite de la trece cu exercitii sigur pana la trebuie sa te operam obligatoriu :)) eu pe cine sa cred?!
 • +14 (20 voturi)    
  Hai sa fim seriosi (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:21)

  TheRealGicaContra [utilizator]

  Prezentati lucrurile de parca absolvirea unei facultati de medicina din Romania este singura conditie pentru a profesa in strainatate. Cu parere de rau trebuie sa va spun ca Universitatea Carol Davila este clasata in 2019 pe locul 1060 in U.S. News and World Report Ranking. In alte topuri de prestigiu nici nu apare. Nu mai zic de Titu Maiorescu. Credeti ca occidentalii sunt entuziasmati de ideea de a angaja absolventi de la aceasta facultate particulara?
  • -5 (11 voturi)    
   In schimb (Vineri, 11 octombrie 2019, 21:17)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

   vad ca facultatile din occident sunt foarte entuziasmate de a racola viitori studenti din invatamantul "praf" romanesc. In legatura cu absolventii de invatamant superior care pleaca, trebuie facut ceva pentru ca statul sa-si recupereze cumva cheltuiala cu scolarizarea.
  • 0 (0 voturi)    
   da, angajeaza.. (Miercuri, 16 octombrie 2019, 20:36)

   doaruncetatean [utilizator] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

   Da, angajeaza...si inca pe multi si de la Carol Davila si de la Titu Maiorescu! Si nu vorbesc din auzite!
 • +24 (26 voturi)    
  Articol bine intentionat (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:22)

  GigiM [utilizator]

  Alte motive de a ramane medic in tara in afara de familie, prieteni, comoditate sau "spate" asigurat nu exista, sa fim seriosi. Acum vor sa ramana mult mai multi fata de trecut datorita salariilor. Dar rezidentul este un fel de secretara primii ani si curba de invatare este extrem de larga. Dau un exemplu practic: un ginecolog rezident de an 5 care a facut intr-un anumit oras din Romania 20-30 de cezariene ca mana intai se poate considera foarte norocos. In Germania ai face in functie de spital si nr. de nasteri undeva la 60 de cezariene pe an. Studentii de mai sus nu lucreaza inca in sistem ca sa vada cum este de fapt. Rezidentul nici macar nu este vazut ca medic de multe ori in Romania. Esti cel ce se chinuie sa linguseasca marele profesor sau medic primar, poate mai primesti si tu un os si te invata ceva. Iti este reamintit cat de insignificant esti. In strainatate, cel putin in Germania - esti cel ce lucreazacot la cot, de la egal la egal, cu drepturi si responsabilitati aproape depline, diferentele fata de medicul specialist nefiind atat de mari. Nu degeaba poti ramane daca vrei rezident toata viata in Germania. Sistemul nostru medical trebuie reformat din radacini. Sunt prea multe rotite stricate.
  • 0 (2 voturi)    
   pas (Duminică, 13 octombrie 2019, 2:00)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui GigiM

   nu vreau sa fiu tratat de un rezident ca si cum ar fi specialist, adica sa fie el mana intai, nu cel cu experienta!
 • +4 (12 voturi)    
  Mai trebuie să cunoască și limbi străine. (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:30)

  prec [utilizator]

  Nu trebuie să uităm faptul că la aceste facultăți nu mai merge doar crema liceenilor, ca pe vremea lui Ceașcă....
  • +11 (11 voturi)    
   Crema liceenilor ? (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:54)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Ai dreptate, in trecut erau admisi doar elevii foarte buni care aveau capacitatea de a intelege medicina.
   Acum s-a dat sansa analfabetilor sa poarte halatul alb si sa creada diagnosticieni.
   Facultatile private si promovarea facila discrediteaza actul medical.
  • +4 (4 voturi)    
   cu toata dragostea (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:44)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui prec

   totusi la medicina inca exista examene, exista concurenta deci nu e ca la privata sau la concurs de dosare sa aiba si ala micul o tidula
  • +6 (6 voturi)    
   Medicina se face mai ales in centrele universitare (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:58)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Deci nu e facultatea de nimic din vreun orasel de provincie ale carei specializari se ocupa doar in a 5-a sesiune de admiteri pe baza de dosar (cu sina, se stie).
  • 0 (0 voturi)    
   serios ? (Miercuri, 16 octombrie 2019, 20:39)

   doaruncetatean [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Stiti cumva cu ce note se intra ? Cati sunt pe loc la admitere ? Ce inseamana sute de examene in 6 ani ? Sau doar sunteti specialist in a arunca cu noroi ?
 • +6 (16 voturi)    
  o elita corupta (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:32)

  iondelaafumati [utilizator]

  marea majoritate se fac medici pentru potentiala spaga pe care o pot primii ! de aceia nici nu vor sa plece din tara pentru ca in exterior nu exista spaga ! cine vrea conditii decente de munca si respect alege vestul europei, ceilalti se complac in sistemul clientelar care le asigura bani si influenta
 • +5 (7 voturi)    
  extrem de multe (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:49)

  codrean [utilizator]

  rautati la adresa medicilor din partea "laicilor"; fenomen mai frecvent in Romania decat in alte tari ! Invidie multa,"sunt acri strugurii" ... Ar mai fi cateva probleme :
  - numarul (prea) mare de absolventi la noi, prea multe facultati, exigenta redusa ( rapotul dintre "intrati" si "absolventi" comparativ cu alte tari e concludent)si efectiv prea putine posturi bugetate;
  - examen de rezidentiat mai accesibil in multe tari occidentale, unde tinerii sunt mai putin dispusi sa-si manance tineretea buchisint; acolo doar vocatiile reale sunt dispuse la munca si sacrificii. In Romania risti ca la sfarsitul rezidentiatului sa nu gasesti un post convenabil, daca apare unul concurenta e mare.
  Nu chiar toti sunt dispusi sa plece, depinde si de alti factori ...
 • +11 (11 voturi)    
  Vorbiti cu aia care au ramas in tara 5 ani! (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:56)

  Alui [utilizator]

  Asa la inceput, multi se bat cu caramida in piept.
 • -5 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:12)

  [anonim]

 • +9 (15 voturi)    
  nici o problema (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:13)

  razeshu [utilizator]

  o sa ajunga intai "moldoveanul" din spitalul de pe langa Cluj, luat vesnic la misto si exclus de la promovari. Si cand se va satura de apelativ va pleca in Vest si va fi romanul din spital dar pe deplin respectat pentru profesionalismul sau.
 • +5 (7 voturi)    
  nici o problema (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:13)

  razeshu [utilizator]

  o sa ajunga intai "moldoveanul" din spitalul de pe langa Cluj, luat vesnic la misto si exclus de la promovari. Si cand se va satura de apelativ va pleca in Vest si va fi romanul din spital dar pe deplin respectat pentru profesionalismul sau.
 • +7 (9 voturi)    
  E drept, asa mergea vorba... (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:43)

  John M. [utilizator]

  dar fraza era asa: "E roman, dar e bun"...
 • +8 (12 voturi)    
  Adevaratul motiv (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:05)

  Mihail. [utilizator]

  In strainatate trebuie sa te multumesti cu salariul, dar in Ro banii din spagi sunt fara de numar...
 • +6 (8 voturi)    
  Sa ramana (Vineri, 11 octombrie 2019, 17:17)

  utilizator1 [utilizator]

  Sa rămână in România Dacă vor. Nu asta e problema. Problema este ca nivelul învățământului este foarte jos in universităților de Medicina din România. Și se știe lucrul acesta, toate clasamentele internaționale ne pun la coada. Ar trebui sa atragă profesioniști din afara țării, cu salarii și funcții înalte, sa vina in România și sa formeze cateva generații de medici. Doar așa s-ar mai ameliora calitatea învățământului in UMf-uri și doar așa s-ar scapa de complexul medicului roman prost pregătit.
  • 0 (2 voturi)    
   usurel (Duminică, 13 octombrie 2019, 2:03)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui utilizator1

   clasamentul universitatilor nu se face dupa calitatea predarii, ci dupa reusitele in cercetare; excelent, dar prefer un doctor bine instruit, nu unul care a facut cursuri cu un cercetator aerian si grabit sa fuga in laborator
   • +2 (2 voturi)    
    Umf (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:47)

    utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Din păcate nu doar cercetarea ci și calitatea predării lasa de dorit in UMf-uri.
 • +11 (13 voturi)    
  Lozinci (Vineri, 11 octombrie 2019, 18:36)

  Luk [utilizator]

  Nu sta nimic in picioare din tot ce spun copiii astia. Nicio legatura cu realitatea.
 • +1 (7 voturi)    
  Foarte (Vineri, 11 octombrie 2019, 19:16)

  Coco_papagal [utilizator]

  frumos gandesc acesti viitori medici. Le doresc succes in tara si spor la treaba!
 • 0 (12 voturi)    
  Adevarul este altul (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:24)

  matematics89 [utilizator]

  in Occident te muncesc ca pe vita, salariul este fix, nu exista spaga, te baga la puscarie daca faci o prostie, la noi nu se intampla nimc. De ce sa pleci cand poti ajunge o primadona intr-un spital de urgenta, unde primesti doar spaga 500-5000 de euro pe zi? Sau faci bani cu stenturi sau "recomandari" comisionate...In plus, stai la mama, nu trebuie sa faci nimic doar mergi la "munca", spaga merge, nu platesti chirie, etc...concluzia: nu merita sa pleci. Doar daca esti un super specialist f muncitor si nespagar merita sa pleci. Ca Director de spital faci milioane de euro pe an, din contracte...etc.
  • -1 (3 voturi)    
   Doamne! (Duminică, 13 octombrie 2019, 2:05)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui matematics89

   alarmant e ca sunt multi ca tine in #rezist, ceea ce va duce la golirea tarii de medici! nu-i bai, o sa vina pakistanezi sa ne trateze, iar aia nu cer spaga, asa mi-a zis unul ca tine :(
 • +9 (11 voturi)    
  k (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:24)

  cartofiprajiti [utilizator]

  de ce nu dati parerea studentilor medecinisti din Cluj? ...acolo e cea mai buna facultate din tara!....si cu plecatul medicilor va pun o intrebare : anul trecut au fost 5500 locuri la rezi si sa-au inscris peste 8000 , ce fac cei aproape 3000 care nu au intrat la rezidentiat ? ...pleaca ...dupa 5-6 ani de specializare cei 5500 nu au loc decat cel putin 1000 !!!!!!!!!!!!!! ...ce fac restul de specialisti? ...ati ghicit !:) pleaca!....asa ca usor cu inteligenta articolului....
 • +4 (4 voturi)    
  Aceleași salariii ??? (Vineri, 11 octombrie 2019, 23:52)

  ernest [utilizator]

  Dle Ștefan care spui ca ai aceeași salarizare pai in Canada un medic specialist cîștigătorii 500,000 CAD iar unu de familie 250,000 anual brut
  • +1 (1 vot)    
   si net? (Duminică, 13 octombrie 2019, 2:05)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui ernest

   si costul vietii?
  • 0 (0 voturi)    
   tataru de la oftalmologie (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:06)

   matematics89 [utilizator] i-a raspuns lui ernest

   cred ca glumesti...pai un medic specialist...ia-l de ex. pe medicul tataru de la oftalmologie de la noi....face milioane de euro...uita-te unde locuieste, cati bani are si cum traieste si intreaba-te daca nu e mai bine decat in canada...face 30.000 de euro pe luna doar spagi...ca sa intelegi...intr-o tara care este aproape cea mai ieftina din lume...o casa in ro costa de 10 ori mai putin decat in canada...ca sa luam lucrurile importante, nu salam canadian modificat genetic, ala e mai ieftin decat in ro...
 • +6 (10 voturi)    
  odata ce ai plecat este aproape imposibil sa te in (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 9:04)

  Bogdan Robu [anonim]

  Odata ce ai plecat este imposibil sa te mai intorci. Vii in contact cu normalitate, oameni deschisi, care vor sa te invete, ai un dialog deschis cu pacientii si cu apartinatorii, daca un pacient sufera un accident in spital se investigheaza si se implementeaza masuri ca sa nu se mai intample pe viitor. Nu vezi articole scrise in ziar despre medici si asa zisele greseli ale lor. Pentru cine este interesat, recomand sa citeasca despre "duty of candour". Nu mai zic de malpraxis si de faptul ca in Romania nici nu exista. Sau despre discutia civilizata despre DNACPR (Do Not Attempt CPR)...
  Inveti despre "escalating concerns", cum sa nu ascunzi lucrurile sub covor. Vii in contact cu ghiduri foarte usor accesibile, studii stiintifice.
  Articolul se vrea unul optimist, ca se poate si in Romania, dar dupa ce vezi ce inseamna normalitatea in alta tara, realizezi ca Romania este in urma cu 100 de ani cu sistemul sau medical. Trebuie sa vezi si altceva ca sa poti compara si intelege.
 • +1 (1 vot)    
  50 de ani de medicina in SUA. (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 17:57)

  mucenic [utilizator]

  Am graduat in 1963 la IMF C. Davila. Am avut cadre didactice mai toate educate in perioada precomunista. Mi-am completat educatia la Centrul de Documentare Medicala din Str. Daciei. Am urmat etapele riguroase de pe acea vreme, desi nu mi s-au recunoscut meritele din cauza notei sociale. Cand am ajuns in SUA am avut avut o pregatire clinica foarte buna. Deficientele care ma desavantajau au fost in folosirea datelor de laborator si ratinamentul clinic. Medicina romaneasca a avut la baza educatia franceza si germana, in SUA educatia este anglosaxona care exceleaza in cerecetarile experimentale.Nu cunosc medicina romaneasca actuala insa colegi care au avut functii politice au ajuns cadre didactice. Pentru mine asta nu este un avantaj. Cred ca fiecare coleg care termina facultatea si vrea sa devina un cadru didactic trebuie sa faca o specializare in West dupa care, sant convins, multi se vor intoarce daca li se vor asigura posturi in sistemul medical de educatie. Dupa informatiile care le am, acest sistem este mafiot si angajarea nu se face pe merit.
  • -1 (1 vot)    
   diferenta (Duminică, 13 octombrie 2019, 2:07)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui mucenic

   in SUA, daca nu ai bani, crapi fara ajutor medical; la noi ai sanse chiar daca esti sarac; in rest, toate bune
   • 0 (0 voturi)    
    ori dezimformat or rau voitor! (Joi, 12 decembrie 2019, 0:48)

    mucenic [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Cu munca gratuita care am depus-o de-a-lungul anilor in sala de operatie as fi putut sa cumpar cateva Mercedes-uri SLE 300! Nu regret fiindca am acceptat sa acord ajutor medical oricarei persoane care s-a presentat la Camera de Garda.INDIFERENT DE ASIGURARE MEDICALA. Aceasta este valabil pe tot cuprinsul Statelor Unite! Daca ai o urgenta medicala si cineva refuza sa acorde ajutor isi pierde licenta de practica in SUA. In plus, cand am adus parintii din Romania si tatal meu a trebuit sa fie gazduit intr-o casa de batrani fiindca nu puteam sa am grija de el acasa, statul american a platit pentru el intretinerea timp te cinci ani pana s-a prapadit. Mama si tata au avut nevoie de cinci operatii chirurgicale majore cat timp au trait: nu am platit nici un ban! Asa ca tot ce auziti despre asigurarea medicala in SUA diferit de ce v-am spus eu este o dezimformatie totala! Cu certitudine, daca vii din Romania acuma si doresti sa ai o operatie pe inima, trebuie sa platesti $1 million! De acord, nu insa daca esti cetatean american. Daca esti cetatean american, nu ai o urgenta si nu ai asigurare, platesti sau ceri ajutorul unei agentii de binefacere.
 • +1 (1 vot)    
  Interesant (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:27)

  schumi [utilizator]

  E greu sa faci ceva in Romania, oricat ar vorbi tinerii astia e imposibil sa faci ceva in spitalele din Romania, sa progresezi la un nivel decent sub fosilele ramase la conducere, sub "marii" profesori. Atat timp cat spaga inca este prezenta, un rezident n-o sa poata invata mai mult decat inafara din cauza feudalismului practicat in medicina. O sa invete sa pupe in fund pe astia batrani, pe bani buni si sa dispretuiasca pacientul care isi cere drepturile de la un angajat al statului care se crede Dumnezeu, care se plange ca a invatat 10 ani ca sa ajunga medic si considera ca merita 5000 de euro bani de buzunar. De parca ala care face lucrari complexe in orice alt domeniu, inclusiv aia care construiesc tot pe ce pune mana medicul nu au nevoie de ani si ani de specializare pe bani putini. Ei salveaza vieti, dar medicina, la modul general, este o necunoscuta. Vrem sa vedem cercetare...daca tot ai mii de pacienti poti sa studiezi cazurile, sa le pui in excel si sa cauti un sarac la minte si la bani care stie sa manevreze calculatorul si sa faca niste statistici si sa creeze niste rapoarte care sa te ajute sa imbunatatesti tratamente, nu sa lucrezi cum zice domn profesor....just saying, sunt multe profesii care necesita extraspecializare sau extra timp pentru a atinge un nivel care sa-ti permita sa aplici in practica. Doar pt ca lucrezi cu un om viu/ copil nu-ti da dreptul sa te consideri superior, mai ales cand esti incompetent si mor oamenii din cauza ta, dar te acopera colegiul medicilor. Sunt prea multe cazuri ca sa zici ca vb de exceptii, sistemul din Romania e cel putin 50% corupt (), iar din restul 20 % sunt chiar ok, iar 30% inchid ochii. Nu comentati inutil ci scrieti-va parerile la articolul de mai sus. Cine vrea sa faca medicina, sa termine aici ca e gratis, sa se specializeze pe urma in strainatate si sa vina sa schimbe ceva inapoi, sa lupte cu batranii profesori care nu stiu sa citeasca un rmn. E valabil pentru orice roman din orice domeniu.
 • 0 (0 voturi)    
  Este normal sa muncesti de la o varsta indiferent (Miercuri, 8 iulie 2020, 12:03)

  AlinaCiltu [utilizator]

  Asa este normal sa mai si muncim, si munca poate fii sub diverse forme
  http://alina-ciltu.byethost7.com


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by