Antena 3 si Realitatea TV au fost sanctionate, marti, de CNA cu amenzi de cate 12.000 de lei, in urma unei sesizari venite de la presedintele ANAF Sorin Blejnar. Acesta a acuzat o campanie a acestor posturi impotriva sa si institutiei pe care o conduce. Posturile au fost sanctionate pentru incalcarea prevederilor legale privind informarea corecta si dreptul la imagine al persoanelor. Amenzile au vizat emisiuni din 14 martie, in care a fost discutata presupusa scrisoare trimisa de fostul sef al Vamilor, Radu Marginean, lui Victor Ciutacu, dar si emisiuni din februarie, in care Sorin Blejnar nu si-a putut expune punctul de vedere.

CNA a monitorizat emisiunile pe tema ANAF si a acuzatiilor aduse lui Sorin Blejnar, difuzate de cele doua posturi in perioada 14-28 februarie si pe 14 martie, zi cand a aparut presupusa scrisoare a lui Marginean, in care se afirma ca Blejnar ar fi "regina" coruptiei din vami.

  • Sorin Blejnar a sustinut, intr-o sesizare catre CNA, ca in emisiunile de stiri si dezbateri ale celor doua posturi au fost prezentate deliberat informatii in asa fel incat sa se creeze imaginea ca ANAF este o institutie corupta. El a sustinut ca aceste emisiuni au produs grave prejudicii de imagine si neincredere in autoritatile statului.

CNA a constatat ca, in cele mai multe dintre emisiunile din februarie, a fost inclus si un punct de vedere al presedintelui ANAF - prin interventii telefonice, imagini de la conferinte de presa etc. Au existat, insa, si unele cazuri in care nu a existat un astfel de punct de vedere. Dintre emisiunile semnalate de Blejnar, multe se refereau la coruptia din vami, dar nu erau aduse acuzatii la adresa presedintelui ANAF.

Dezbaterile de la CNA s-au concentrat, insa, pe emisiunile din 14 martie, pe tema unei scrisori pe care Radu Marginean, fostul sef al Vamii, i-ar fi trimis-o redactorului-sef al Jurnalului National, Victor Ciutacu, si in care se afirma ca Blejnar ar fi "Regina" coruptiei din Vami.

  • La Antena 3, scrisoarea a fost discutata in emisiunile "La ordinea zilei", "Stirea zilei" si "Subiectiv". In cadrul primei emisiuni, moderatoarea a spus ca incearca sa intre in legatura telefonica cu Sorin Blejnar si cu Radu Marginean. Insa acest lucru s-a realizat abia in emisiunea "Stirea zilei": intai, Blejnar a spus, telefonic, ca Radu Marginean intervenise in direct la Realitatea spunand ca nu el a scris scrisoarea respectiva, iar apoi Marginean a afirmat si la Antena 3 ca nu el este autorul si ca "nu stiu nimic de aceasta scrisoare". In emisiunea "Subiectiv", Razvan Dumitrescu a solicitat si el invitatilor Adrian Nastase si Teodor Melescanu opinia in legatura cu scrisoarea primita de Jurnalul National.

Din discutiile de la CNA:

  • Reprezentanta Antena 3: "Sunt pasaje intregi pe care nu le-ati preluat (in discutie la CNA - n.r.), in care Victor Ciutacu pune sub semnul intrebarii chiar de la inceput" veridicitatea scrisorii, intr-o emisiune la Antena 3
  • Christian Mititelu, membru CNA: Nu putea sa verifice, mai intai? Sa sune sa intrebe inainte sa faca publica scrisoarea?
  • Narcisa Iorga, membru CNA: Realitatea l-a gasit pe Marginean. Realitatea a oprit aceasta stire (dupa dezmintirea lui Marginean - n.r.) si dvs (Antena 3) ati continuat. N-ati verificat. A negat in emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea, dar ati continuat

Reprezentanta Antena 3 a notat ca Sorin Blejnar a acordat, in emisiunea lui Victor Ciutacu, un interviu extins si exclusiv pentru acest post de televiziune, in perioada mentionata. In replica, Narcisa Iorga a spus ca "este o campanie pe parcursul mai multor saptamani in care sunt aduse constant acuzatii la adresa unei persoane. Persoana, intr-adevar, a intervenit in repetate randuri. (...) Interventia unui om in anumite emisiuni nu inseamna ca postul si-a facut datoria, ca a fost impartial, echilibrat, ca a avut dovezi".

  • Christian Mititelu, membru CNA: Trebuie sa facem diferenta intre acuzatii si pareri spuse pe post (...) Sunt moderatori care au facut eforturi sa nu derapeze.
  • Rasvan Popescu, membru CNA: Eu cred ca este o situatie care s-a corectat pe parcurs.