Ei cred ca toata lumea a amortit. Si in buna parte au dreptate. Dar uneori nesimtirea lor aduna tensiune macar pentru o manifestatie “anti”. 1 decembrie e o sarbatoare cum o fi ea, Timisoara e Timisoara. Si uite ca nu le poti manevra, cum vor unii, tot timpul.

Antonescu si Geoana au avut mareata idee sa-si placheze campania electorala pe ziua nationala. Simbolurile electorale, intelegerile semnate si transmise de televiziuni. Au riscat. Pentru ca s-au jucat de-a politica atit cit i-au dus capul. Iata ca lucrurile au explodat macar putin. Pentru ca s-au jucat in putinele locuri romanesti “cu reactie”.

De ce sa te duci la Timisoara. Nu te joci cu un simbol, oricit de clar ar fi ca nu mai e PSD-ul un urmas PCR sau orice ar fi zis Coposu nu stiu cind. Dar e 1 decembrie, se fac acum 20 de ani in citeva zile de la revoltele din 16 decembrie. Si, iarasi, trebuie sa fii putin iresponsabil sa faci joaca de-a unirea Romaniei cu pesedisti, penelisti, taranisti.

Dar Johannis, Antonescu si Geoana au comis un pacat omniprezent in spatiul nostru public. Au crezut ca forta voturilor pe care le-au obtinut este ceva numai bun de folosit pentru abuz. Si-au luat niste pumni simbolici in figura: timisorenii nu pot fi folositi, aceasta este mesajul. Sa folosesti electoratul astfel este inadmisibil.

Domnul Diaconu urla impotriva huliganilor. Ei, si pentru asta as iesi si eu in strada. Domnule mare actor, dar chiar nu puteti gindi decit ca la partid? Cum de aveti toti minti asa de uniforme? Antonescu nu a facut nimic aiurea azi?

E incredibil cit de rapid au intrat la televiziuni toti activistii psd, pnl etc sa spuna ca e vorba despre o simpla incaierare electorala. Tocmai asta m-a facut suspicios. Dar nu sint de acord nici cu faptul ca a fost manipulare absoluta. Avem cu totii ochi. Iar acum vad Pora si Videanu recitind poezii pedeliste la aceeasi RealitateaTV. Despre Antena 3 nu are rost sa vorbim. Eu as iesi in strada impotriva discursului tip poezie. Asta e adevarata manipulare la care pina si cei care cred cu buna credinta intr-un candidat sau altul lucreaza zi de zi. (In alta ordine de idei, bun Parvulescu explicindu-i lui Videanu cel cu ochii mari ca nu e cota unica acum marea mana cereasca si ca patronul nu are mai multe drepturi decit ala care munceste pentru el)…

Nu cred in anticomunismul de azi, dar cred in credintele oamenilor. Nu cred ca sint neaparat simpatizanti pedelisti in strada. Cred doar ca sint oameni care s-au simtit calcati pe bataturi de o intreaga regie electorala. Multi au iesit in strada ca sa spuna ca “nimeni nu se joaca cu noi”. Pe aici nu trec tancuri electorale. Cu un tupeu incredibil, baricadati intr-o sala, vreo cinci insi au stabilit dintr-o data ca Timisoara accepta toata si fara echivoc un candidat al unirii, proumbelul pacii Mircea Geoana, ca au uitat incordarile anticomuniste. ca totul e in regula. N-a fost. Nici Basescu n-a avut tupeu din asta acolo. Desi el e mare apostol anticomunist acum.

Acolo in strada, mie-mi pare (nu sint acolo, vad si eu la televizor) ca vad oameni care lupta impotriva scenariului masinal deja al marketingului electoral. Nu se mai pune problema PSD-PDL. Multi au iesit sa-si apere dreptul la o zi nationala normala, neintoxicata, nevirusata.

Lasa-i sa creada ca au putere si fac cele mai mari timpenii. Ce ati cautat la Timisoara, ce ati cautat cu afise pe linga paradele militare. E impotriva chiar a gargarei de principii pe care o practicati. Faceti ce stiti mai bine, duceti-va la Alba, pupati miinile preotilor, rinjiti cu mici printre dinti. Dar atit, frate. impresia mea, vazindu-i dimineata pe cei trei Johannis, Antonescu, Geoana, cum jubilau si vorbeau despre impacare si voie buna, a fost ca s-au imbatat deja cu procentele anuntate de institutele de sondaj si cu voturile obtinute la primul tur.

Promit sa revin cu impresii de prin Timisoara.

Citeste articolul si pe platforma Voxpublica

Costi Rogozanu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media.