Am ramas mut in dimineata asta dupa ce am citit doua interviuri. Pentru ca, in sfirsit, Basescu s-a intilnit cu jurnalisti adevarati care nu l-au protejat, nici nu au incercat sa-l “prinda”. Au vorbit pur si simplu. Si a iesit acel Basescu teribil, care arunca raspunsuri surprinzatoare care-si face mea culpa, care spune chestii de o rationalitate care i-ar putea demobiliza pe fanaticii sai, dar care i-ar putea lasa pe demobilizati sa se mai gindeasca o data.

Nici Antonescu, nici Geoana nu au avut astfel de intilniri incomode, nu au iesit din tonusul electoral, nu si-au asumat riscuri. Basescu vorbeste insa despre vulnerabilitatile sale, despre grupuri de interese din jurul sau si, mai ales, despre faptul ca alegerile din 6 inseamna alegere intre reforma si liniste. Asteptam de foarte mult timp acest gen de asumari, acest gen de riscuri politice pe care, in sfirsit, prins cumva la colt, Basescu si le asuma nonsalant in stil kamikaze. Asta e politica, frate. Si asta e jurnalism. Enjoy!

Presedintele a dat doua interviuri in care explica problema “copilul batut”, dar si altele. Aflam ca a reprosat staffului ca nu a fost avertizat, ca are miopie avansata si ca n-a vazut nimic la televizor. As vrea sa remarc in sfirsit doua discutii foarte bune cu presedintele, in care, dupa luni de zile de protectie a raspuns unor intrebari care framintau o buna parte din “dezamagitii de Basescu”. Unul a fost pentru tolo.ro, celalalt pentru Romania Libera.

Cazul “copilul” chiar nu ma mai intereseaza. Alte lucruri mi s-au parut foarte interesante. Sa incepem cu Romania Libera:

1. Rusofobia. Din oligarhofobie, incet s-a transferat totul catre rusofobie. Ca doar de Rusia trebuie sa ne fie frica, nu?

R.l.: Mircea Geoana joaca pe aceasta partida ruseasca?

T.B.: Da, Mircea Geoana joaca partida ruseasca.

R.l.: Si aceasta partida ar putea fi impotriva partidei occidentale?

T.B.: Chiar mai mult, aceasta partida ruseasca poate fi impotriva Romaniei. Romania are nevoie de o relatie pragmatica cu Federatia Rusa, insa nu mai trebuie sa fie niciodata influentata de decizii politice de la Moscova.

R.l.: De ce credeti ca daca Mircea Geoana castiga alegerile Romania ar putea fi influentata politic de la Moscova?

T.B.: Pentru ca el nu a facut in precampania electorala vizita la Moscova de dragul de a se intalni cu niste consilieri de la Kremlin, doar asa, ca sa se cunoasca.

2. Efectul EBA. Recunoaste resemnat efectele negative ale candidaturii fiicei sale.

R.l.: Va pare rau ca nu ati descurajat-o pe fiica dvs. sa intre in politica?

T.B.: Ce sa mai spun acum, s-a dus… Asta mica a stat dupa mine prin toate campaniile, a crescut la partid. Am impiedicat-o rand pe rand sa candideze la Consiliul General al Capitalei si la alegerile parlamentare, dar acum n-am putut sa negociez decat sa nu mearga pe lista PDL.

R.l.: In Franta fiul lui Nicolas Sarkozy s-a retras dintr-o cursa politica importanta dupa ce presa a scris doua saptamani despre pericolul unei dinastii.

T.B.: Pe de alta parte, exista familii care fac politica din generatie in generatie, dar probabil ca nu era momentul la noi.

R.l.: Ati pierdut multi sustinatori pe seama carierei politice a fiicei dvs.?

T.B.: Cred ca da; si atunci, si cand s-a facut alianta de guvernare PSD-PDL.

3. Un Basescu mult mai rational sau doar unul spasit?

De ce l-ati cautionat pe Culita Tarata facandu-i o vizita, desi ramane un personaj complicat, un beneficiar al relatiilor privilegiate cu statul, care a stiut cum sa puna mana pe Insula Mare a Brailei?

T.B.: Am fost la multe intalniri cu agricultori, dar daca te intereseaza agricultura nu poti sa eludezi Insula Mare a Brailei. Eu am participat la o intalnire traditionala unde vin sute de fermieri si unde acestia au vorbit despre un comisar roman pentru Agricultura. Nu totul are conotatie politica si nici mie nu-mi plac intalnirile cu toti oamenii. Am facut eu compromisuri mai mari.

» Care?

T.B: Alianta cu PSD.

Sa continuam cu frinturi din interviul acordat lui Catalin Tolontan:

4. Patriotismul…

Cred ca e prea liberala legea americana, cel putin pentru mine (ride). N-as rabda in fata mea un om care arde steagul tarii mele.

5. Greseala Ridzi

Cazul acesta imi vorbeste despre erori. Una dintre erori este probabil si a mea, care am fost un sustinator fara rezerve al promovarii oamenilor tineri. S-a dovedit ca nu tineretea trebuie sa fie atributul fundamental, ci competenta.

6. Macovei n-a fost corect!

Am primit sinteza dialogurilor. Cunoscindu-l pe Macovei, care a fost procuror, cred ca el a fost cel care a facut inregistrarea. Cred ca a avut curiozitatea procurorului. Cei care mi-au facut mie analizele mi-au spus ca unul din trei a avut microfonul. Singurul care a avut interesul sa inregistreze a fost Macovei. Nu a procedat corect. Ii dau o circumstanta: tentatia procurorului.

7. Vulnerabilitatea Udrea

- Nu la asta se referea, ci la cei cu care v-ati inconjurat.

- Nimeni nu astepta de la mine sa nu reactionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea.

- Aici va simtiti vulnerabil?

- Da, vulnerabil.

8. Liniste si neliniste. Doua imperfectiuni

- Adica spuneti ca oamenii au de ales intre doua imperfectiuni.

- Da, asta spun. Pentru ca, poate ca pina la urma, asta e politica. Ea nu poate fi alba. Alegerea e asa: echipa asta din spatele meu, cu bunele si cu relele ei, spune ca vrea modernizarea statului, chiar daca prin fapte uneori, uite, face ca Monica Ridzi! Cealalta echipa spune ca vrea un singur lucru: liniste. Linistea domnului Iliescu. Aceasta echipa are in frunte un lider dependent. Dependent de vointa lui Vanghelie, de vointa mogulilor. E o comparatie care mi-a venit acum si o propun oamenilor.

9. Iertare!?

- Cit de lunga e lista?

- 22 de milioane de romani sint pe lista. Le cer iertare celor 22 de milioane de romani.

Citeste articolul si pe platforma Voxpublica

Costi Rogozanu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media.