Ma asteptam la o avalansa de articole, analize, comentarii, dupa dezbaterea celor doi candidati la presedintia Romaniei. Lupta mediatica s-a dus pe frontul televiziunii. A fost liniste in presa online, dar ceva-ceva tot s-a scris ieri, imediat dupa discutia transmisa in direct de la Cluj-Napoca.

Poate ar fi util sa consultati mai intii mica analiza pe care am facut-o pe textul dezbaterii, care ar putea sugera citeva concluzii despre cine a stat mai bine in confruntare.

Am tot cautat prin citeva publicatii online titluri de ieri. Titlul este esenta, el ar trebui sa-l ajute pe cititor sa se descurce in marea de informatii dintr-o pagina Web.

Titluri din presa online din 14 noiembrie

Evenimentul zilei a preferat un titlu care reproduce un citat din Crin Antonescu: Votati-ma, domnule Basescu. Este un titlu de impact, care-l face pe cititor sa citeasca articolul, chiar daca nu a vazut dezbaterea in direct.

Cotidianul acorda atentie subiectului “femei” din dezbatere. Se face referire la “Parfum de femeie”, filmul invocat de Antonescu, dar acest titlu cinematografic este scos din context si se ajunge la un enunt care ne duce cu gindul la sezonul de rut la animale: Parfumul de femeie i-a infierbintat pe candidatii PDL si PNL la dezbaterea de la Cluj. Noroc ca vine si subtitlul care mai atenueaza din conotatia sexuala din titlu, dar ne lasa in ceata prin expresia “succes facil”: Basescu, acuzat de Antonescu ca a promovat femeia cu succes facil. Un alt articol din Cotidianul online vine cu informatii ceva mai la obiect - Crin a invatat lectia de “presedinte-jucator”. De data aceasta, sintagma “presedinte jucator” este preluata de la alegerile din 2004, cind Basescu si-a exprimat intentia de a se implica foarte mult in viata tarii, pe perioada mandatului sau.

Hotnews.ro este una dintre singurele publicatii care acorda atentie unui fapt grav: lui Remus Cernea, un alt candidat la presedintie, i s-a interzis participarea la dezbatere - Culisele duelului de la Cluj: Basescu -Antonescu s-a jucat cu casa inchisa, Remus Cernea a fost incuiat afara. Hotnews vede deci confruntarea ca pe un meci, idee folosita si de alte publicatii si posturi de televiziune. Cine a invins? Crin Antonescu are deja un rezultat, potrivit unui alt titlu din Hotnews: Corespondenta din Iasi. Crin Antonescu: “In aceasta seara am inregistrat prima victorie in fata lui Traian Basescu, la Cluj“. Al treilea articol post-dezbatere de pe site-ul Hotnews vede confruntarea ca pe un meci de box in care unele reguli au fost incalcate: Weekend de campanie. Mircea Geoana a rescris legenda Mesterului Manole si a construit un pod peste Dunare, Crin Antonescu si Traian Basescu si-au impartit palme electorale la Cluj iar Oprescu a spus bancuri cu oglinzi fermecate.

Ziua are doua articole ieri, dupa dezbatere. Titlul primului articol se refera la atacurile privind viata privata a candidatilor: Traian Basescu foloseste drama din familia Antonescu ca arma electorala. Cel de-al doilea este destul de colorat si foloseste un citat din Crin Antonescu: LIVE Confruntare Antonescu-Basescu: “Daca ne referim la prostitutie, domnule Basescu, putem vorbi de plata cu ora, dar in cazul profesorilor nu”.

Realitatea.net a spart dezbaterea in mai multe stiri, unele dintre ele cu video. Ramine legendara comparatia dintre confruntarea televizata si showbiz a lui Cristian Tudor Popescu din titlul Asta a fost o confruntare intre doi rapperi care s-au facut din vorbe. Titlurile sunt destul de echilibrate pentru materiale care reflecta intilnirea dintre doi candidati cu personalitate. Cu riscul de a da un titlu lung, Realitatea tine sa aiba ambele puncte de vedere in enunt: Antonescu: Nu mai aveti flota sa plecati pe mare; Basescu-E abordarea securistilor de dupa Revolutie. Un alt exemplu: Antonescu: Femeile din Romania nu sunt doar pasarici, tiganci imputite; Basescu - Ati jignit femeile!

La Antena 3, mi-a atras atentia un titlu care, desi contine o platitudine, este un extras din mesajul lui Basescu catre clujeni: Prima dezbatere Antonescu - Basescu: Este necesara reformarea statului (VIDEO).

Adevarul nu scrie despre politica si cu atit mai putin se ocupa de asta simbata, iar la Jurnalul national a fost liniste ieri. Nici Stirile ProTV nu contine vreo referire ieri la dezbaterea care tocmai se terminase.

Concluzie

Slabut. Putine articole in presa online de ieri referitoare la acel moment istoric - prima confruntare in direct dintre cei doi candidati. Titlurile au folosit citate, glumite, unele au incercat sa socheze sau pur si simplu sa atraga cititorul. Dar in weekend e greu sa scrii creativ.

Citeste articolul si pe blogul lui George Hari Popescu

George Hari Popescu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.