As vrea sa aflu si eu cate ceva de la presedintele Basescu, raspunsuri la cateva intrebari simple. Ca sa dau un exemplu, am inteles ca in calitate de presedinte nu poate fi fortat sa accepte premierul impus de o coalitie ostila. Caz in care, ma intreb retoric, daca acum e investit dl Negoita si pe 6 decembrie e ales alt presedinte, nu se va afla si acesta in aceeasi situatie? De a fi obligat sa colaboreze cu un premier ostil? Si atunci, nu pledeaza chiar argumentul sau pentru solutia de a lasa viitorului presedinte sarcina de a desemna un candidat la postul de prim-ministru?

Am dat un exemplu, se pot da mult mai multe de acelasi fel. Or, chit ca suntem in plina campanie si presedintele/candidat trebuie sa dea fata cu presa, constat ca nu aflu raspunsul la aceasta intrebare simpla si pertinenta. Motivul? Presa, cel putin cea de televiziune, sta impartita in doua. Presa lui Nasu (Sorin Rosca Stanescu) nu e interesata cu adevarat sa afle astfel de raspunsuri de la presedinte. Ei au stabilit deja cum stau lucrurile, asta fac “moderatorii” lor seara de seara. Confectioneaza realitati: spre exemplu, daca doi membrii ai ligii au fost surprinsi in timp ce santajau un demnitar asta inseamna ca presedintele si adeptii lui au pus tunurile pe presa. Ca paranteza, nu stiu cum ar trebui sa se simta presedintele auzind asemenea enormitati, treaba lui; dar sunt absolut ca presa, echivalata astfel cu o adunatura de santajisti, ar trebui sa sara ca arsa. Astea fiind spuse, cu siguranta ca nu e tentant pentru presa Nasului-SRS sa afle un fapt punand o intrebare care l-ar pune pe presedinte in incurcatura, cat timp modul lor de operare e sa-l acuze de toate fantasmagoriile. Cum ar suna sa demonstrezi ca presedintele e incoerent dupa ce seara de seara ai fabulat ca e un dictator? E ca si cum ai acuza obsesiv pe cineva de crima, sfarsind prin a demonstra ca-si plateste cu intarziere taxele. Te faci de ras.

Atunci poate aflam din alta parte. Nu, ghinion. Presa celuilalt Nas (Radu Moraru) nu e interesata nici ea sa-l afle. Si ei au toate raspunsurile, pentru ca nu sunt interesati de altele decat cele oferite de preferatul lor. Acest “moderator” nu face altceva decat sa asigure cursivitatea discursului prezidential, cu grija sa nu-l tulbure cu vreo intrebare neplacuta, din contra. Pertinenta interesului public nu trebuie sa justifice o asemenea impertinenta fata de candidatul Basescu.

Culmea e ca televiziunile astea arata cu degetul una spre cealalta, Nasu Morar arata cu degetul catre “televiziunile mogulilor” coalizate impotriva presedintelui Basescu, si e adevarat. Din cealalta parte e ridiculizata pretentia ca presedintele e cenzurat de mass-media cat timp are o tribuna disponibila la B1TV, si asta e adevarat. Cu alte cuvinte, nu spun ca mi-ar place sa avem televiziunile doar intr-o tabara partizana, insa constat ca ambele tabere isi justifica reciproc modul de a trata aceasta campanie, in timp ce intrebarea mea ramane fara raspuns.

Sa priveasca asta doar pe candidatul Basescu? Nici vorba. Sa zicem ca as dori sa-l intreb pe candidatul Geoana, tinand cont de experienta sa in domeniu, daca considera normal ca relatiile diplomatice intre doua tari sa fie “normalizate” printr-o vizita privata si secreta. Daca considera normal ca un demnitar sa faca un astfel de demers fara sa informeze autoritatile statului, si cum ar reactiona daca asa ceva ar avea loc daca el ar fi presedinte. Bun, am vreo sansa sa intermedieze intrebarea televiziunile? Nu prea. Presa unui Nas a ignorat subiectul cat a putut – iar cand am deschis azi televizorul modul de tratare era cu “moderatorul” intrebandu-se pe ton retoric ceva de genul: “A devenit Rusia o destinatie nefrecventabila?” Presa celuilalt Nas ar putea sa se arate foarte interesata de subiect, dar dl Geoana ar putea sa evite intrebarea din partea aceea, cu argumentul servit chiar de luptatorul contra mogulilor: nu raspunde intrebarilor puse de o televiziune colorata politic.

Citeste articolul si pe blogul lui Doc

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.

Doc este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.