Nici nu mai tin minte de cite ori mi-a fost dat sa calc in morga unui spital. Multe saptamini la rind, se intimpla sa intru zilnic. In alte cazuri, mi-era suficient sa dau pe-acolo o singura data pe saptamina. Aveti putintica rabdare, urmeaza o comparatie si chiar are o logica. Mai departe; in morga unui spital fie sint pastrate “conservele”, asa cum obisnuiau sa-i “boteze” autopsierii pe bolnavii care n-au mai avut zile in spitale, fie se folosesc ustensilele tipice unei necropsii: bisturie, clesti, flexul.

Daca treci pe linga morga, te buseste in nari putoarea. Despre unul dintre autopsierii pe care i-am cunoscut se povestea ca, inainte de a desface un cadavru, isi turna o suta de vodca intr-un paharel, pe care il tinea la imbinarea bratului cu antebratul, ca intr-un cleste, si din care tragea cite-o dusca la fiecare citeva minute. Duhoarea era atit de mare, incit un coleg ziarist, plictisit si dorind sa vada cum se efectueaza o necropsie, a lesinat. Se intimpla acum mai bine de sase ani.

Baietii de la morga, ocazional, mai puneau si de-o spaga mititica. Vreo citeva sute de mii, adica aproape un sfert din salariul minim pe economie la vremea respectiva, pentru o spalatura si-o imbalsamare cu “materialele” spitalului. Dar, oricit “parfum” ai baga intr-un cadavru care a zacut o saptamina in frigider, mirosul nu va iesi. La fel cum nu iese nici de pe urma “clabucelii” pe care o administreaza o serie de spalatori de cadavre din presa romaneasca.

Un exemplu cotidian

Am vrut sa scriu, acum citeva luni, despre comportamentul de spalator de cadavre al lui Cornel Nistorescu. L-a luat pe Petru Romosan, un turnator la securitate devenit deja celebritate nationala, si l-a clabucit si l-a parfumat pina la epuizare. A fost ultimul numar din Cotidianul pe care l-am cumparat. Imi propusesem sa-l pastrez, ca pe un soi de editie de colectie, semn al decaderii presei romanesti. L-am lasat in redactie la Hotnews.ro si cred ca si-a gasit sfirsitul intr-un cos de gunoi.

Razvan Vintilescu s-a supus si a trintit un interviu atit de slab, incit mi s-a facut rusine ca am lucrat in presa. L-a scos basma curata pe un turnator la Securitate intr-un alt material, in aceeasi editie, publicat pe doua pagini. Oricit sapun lichid ar fi turnat Nistorescu pe prietenul sau bun, Romosan va puti intotdeauna a turnator. Ca un cadavru uitat o saptamina in morga unui spital.

Si un exemplu foarte recent

In seara asta, la Realitatea TV, am vazut cum unii jurnalisti romani se stafidesc si incep sa puta. Diferenta dintre Razvan Dumitrescu, in seara zilei de 11 noiembrie, si un autopsier, este ca cei care lucreaza la morga se schimba inainte de a despica un cadavru, iar la iesire fac dus. Razvan Dumitrescu si-a imputit hainele si, odata cu ele, a inceput si el sa puta. A spalator de cadavre.

Genul de santajisti precum Sorin Rosca Stanescu nu merita spalati. Sorin Rosca Stanescu duhneste a santajist de la o posta, A incerca sa-i speli pacatele in public, sfidind inteligenta telespectatorului, este o dovada de decadere crasa. “Stim cu totii ca nu este o sursa credibila”. Cam asa a sunat replica moderatorului de la Realitatea TV, cu referire la Curentul, care a publicat fisierele audio ale inregistrarii tentativei de santaj. Altfel spus, avem dovada, dar nu e credibila, ca sursa nu ni se pare tocmai credibila, deci omul e curat ca lacrima.

Nu. Nu sint de acord!

Iulian Comanescu scrie ca, de fapt, nu e doar problema Nasului. Ca e o problema generalizata si ca ar trebui sa discutam in ansamblu. Eu nu sint de acord. Sorin Rosca Stanescu a fost dovedit santajist. Autoritatile ar trebui sa se sesizeze si sa ia masuri. Daca anuntam ca e o problema generalizata, nu facem altceva decit sa parfumam, la rindul nostru, peste jeg. Sa incercam o spalare a unor stafiditi si sa legitimam, mai departe, o astfel de practica.

Insi precum Nasu’ – caci asa e poreclit, am lucrat citeva luni la Ziua, macar atita stiu – n-ar trebui spalati si nici iertati. Indivizi dubiosi precum Rosca Stanescu, unsi cu toate alifiile, ar trebui ingropati in manualele de istorie a rusinii.

Si inca o data, nu. Nu sint de acord!

Nu sint de acord nici cu ideea de “jurnalism nou“ . Stiu, Mihnea Maruta incearca sa explice, subtil, incotro ne indreptam. Dar nu e normal ca genul de “formatori de opinie” santajisti, setati pe propriul profit, dar cu aere de jurnalisti, sa faca parte dintr-o colectie de modele. Nu e normal sa te folosesti de o meserie nobila – in caz ca n-aveti aceasta parere, poate ar trebui sa va razginditi, asta dupa ce veti fi ignorat leprele – pentru a profita cu nesimtire.

Ca sa fie pleonasmul complet, e ca si cum ai legitima practici imorale, lipsite de orice urma de etica, care nu respecta nici o urma de deontologie. E ca si cum ai transforma un jurnalist intr-un agent de vinzari si i-ai conditiona publicarea stirilor de reclama pe care o aduce in ziar. E ca si cum ti-ai bate joc cu buna stiinta de codul deontologic pe care cu onor te lauzi ca l-ai adoptat. E ca si cum ti-ai bate joc de propriii cititori si i-ai lua de prosti.

Gunoiul

Presa se transforma din ciinele de paza al democratiei in javra de paza a mizeriilor. Asta se intimpla in momentul in care bunele practici sint inlocuite de “Ah, dar ei nu sint singurii, e o problema generalizata si n-ar trebui sa ne luam doar de ei!“. Ascundem gunoiul sub pres si nu e frumos. Nu se mai vede, dar va continua sa puta.

Genul de personaje precum Sorin Rosca Stanescu si, de ce nu, Bogdan Chireac, ar trebui scoase complet de pe sticla. Jurnalismul ar trebui sa ramina jurnalism, nu training de vinzari. E suficient cita mizerie vinde presa, in ansamblul ei, nu avem nevoie de gunoaie lucioase care sa predea deontologia cind, in ipocrizia lor, stiu bine cum au ajuns ei acolo.

O lege a firii spune ca toate cadavrele trebuie sa ajunga sub pamint.

Citeste articolul si comenteaza pe blogul lui Subiectiv

Alex Mihaileanu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. Adauga comentariile tale aici. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.