Constat surprins ca o buna parte a presei, ba chiar si a societatii civile, pare foarte deranjata zilele astea pe faptul ca politicienii sunt… politicieni, si se comporta ca atare. Sa se fi terminat reprosurile care li se pot face acestora pe buna dreptate, astfel incat sa trebuiasca sa le fie aduse unele fara noima? Vad stiri din care deduc ca e o problema daca un politician de partid da dovada de partizanat politic.

Citesc comunicate din care deduc ca un (anume) politician ar trebui sa sustina public si o initiativa politica si contrariul ei. Asist la uimirea cu care presa descopera ca organizatiile de partid se ocupa de organizari pentru partid. Mi se spune ca e un lucru grav daca organizarea asta nu permite unui publicist ostil candidatului respectiv sa ia cuvantul de pe scena.

Nu, nu ma refer la acel episod in care Traian Ungureanu s-a impleticit pe scena unui miting PSD ca sa ii dea o replica acida dlui Geoana. Daca asa ceva s-ar fi intamplat in realitate ma intreb sincer care ar fi fost reactia presei. Genul acesta de hiper-sensibilitate ipocrita e o problema in sine; problema care devine derapaj in clipa in care iritarea are ca tinta predilecta un anume candidat.

E o problema, zic, pentru ca se poate trage o linie destul de limpede intre ce e normal si ce e anormal. Partidele organizeaza mitinguri si aduc simpatizanti sa participe la ele. Asta e normal. In schimb, orice forma de a constrange pe cineva sa participe la o manifestare de partid este cel putin anormala.

Iata un pasaj dintr-un jurnal de stiri al Realitatii TV, prezentatoarea vorbeste despre participanti la miting, “unii au mers de placere, altii de nevoie…” Problema e ca nu vad unde apare in reportaj dovada cuiva constrans sa participe la mitinguri. In cazul candidatului Basescu, vedem cum una din participante declara ca nu-l va vota … si cam atat. Cu toata insistenta reporterului, si nu e deloc mica aceasta insistenta, nu vedem pe cineva care sa fi fost adus “de nevoie” la mitingurile candidatului PD-L. Si nici la cele ale PSD, ca veni vorba, dar aici nu e de mirare daca tinem cont ca acolo insistenta reporterului …scade considerabil. Realitatea TV se arata mult mai putin interesata de culisele organizarii mitingului PSD, iar genul de intrebare pentru sustinatorii acestuia nu este “cine v-a adus aici?” ci “ce v-a placut la dl presedinte Geoana?”

Textul poate fi citit si pe blogul lui Doc

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. Adauga comentariile tale aici. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.

Doc este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.