​​Într-un sondaj realizat la nivel internațional, în plină criză COVID, cu privire la motivele ce i-ar determina pe proprietarii parcurilor de mașini să recurgă la un serviciu de management al flotei, majoritatea persoanelor întrebate au indicat 4 răspunsuri: 35% au spus că ar alege o asemenea soluție pentru reducerea consumului de combustibil; 27% pentru economia de timp generată; 26% pentru creșterea profitabilității; 25% pentru scăderea numărului de kilometri parcurși.

Cum ajută soluțiile de telematica companiile de transport in perioada Covid și după?Foto: VIASAT SYSTEMS

Motivațiile de achiziție sunt în mare parte similare celor de pe piața locală. Dar oare chiar pot serviciile telematice să genereze aceste rezultate? Studiile relevă, printre altele, următorul top 3 beneficii ale folosirii unui serviciu de management al flotei: 25% scădere a consumul de carburant; 20% creștere în rata de folosire a autovehiculului; 10% reducere în numărul de kilometri parcurși. Combinate, aceste avantaje (însoțite de altele pe care nu le mai enumerăm aici) duc la o consistentă creștere de 15% a productivității flotei, atunci când este echipată cu sistemele de monitorizare și management corespunzător.

Din experiența internațională acumulată timp 20 de ani, Viasat Systems a constatat că nevoile consumatorilor sunt la fel de diverse ca și tipurile de afaceri pe care le derulează. De aceea a conceput și dezvoltat pachete distincte de monitorizare ce răspund tuturor dorințelor clienților, în funcție de necesitățile și de specificul pieței locale în care își desfășoară activitatea.

Ca nivel de bază, poți alege ViaBasic: monitorizare prin GPS în timp real (localizare, parcurs, stare vehicul), viteză, km bord. Primești rapoarte automatizate prin email referitoare la activitate zilnică sau lunară. E o soluție potrivită firmelor mici și medii cu flotă de autoturisme (vânzări, servicii etc).

Pentru o măsurare eficientă a consumului, poți alege ViaEffective: aici monitorizarea prin GPS e completată de urmărirea consumului efectiv. Pe lângă rapoartele obișnuite, primești și un raport al consumului pe diverse perioade de timp.

Cu ViaAdvanced trecem la avansați: monitorizare pentru flote de camioane (transport intern și internațional, distributie, constructii, salubritate etc.) cu citire date FMS (consum ars la injectoare, stil conducere șofer, regim funcționare motor). Serviciul poate fi personalizat cu: sonde măsurare nivel combustibil în rezervor (scăderi/creșteri bruște); cititor /descărcare tahograf la distanță; senzori diverse monitorizări (temperatură, ușă, PTO etc). Rapoartele devin mai complexe, putând fi evaluat consumul și parametrii motorului.

Ca membru TAPA, nivelul de top al pachetelor de monitorizare este ViaSecurity: monitorizări distincte pentru cap tractor/ semiremorcă/șofer, fiecare entitate cu propriul echipament de urmărire. Datele monitorizate sunt livrate live către firmele internaționale de securitate și pază agreate, ceea ce face ca soluția să fie potrivită firmelor cu flotă de camioane care transportă marfă cu valoare ridicată (țigări, medicamente, electronice etc.). Sistemul include alarme trimise către dispecerat pentru: acționare uși semiremorcă și sistem de încuiere, buton panică, ieșire din ruta predefinită/direcția de mers etc.

Indiferent de pachetul ales, toate detaliile referitoare la flote și rapoartele dorite pot fi accesate 24/7 prin aplicația ViaTrack disponibilă atât pentru desktop, cât și pentru telefoanele mobile. La care se adaugă suport helpdesk 8 ore/zi pentru îndrumare de specialitate de la profesioniștii Viasat.

Pentru mai multe detalii despre aceste pachete, poți vizita pagina de produse, iar pentru servicii complementare sau informații despre compania dezvoltatoare, află mai mult vizitând Viasat Systems.

Articol susținut de Viasat Systems​