Un raspuns simplu si direct ar fi: nu sunt. Diferentele de varsta din ce in ce mai mari, gandirea diferita in ceea ce priveste cariera, ca sa nu mai vorbim despre conflictul dintre generatii, ne fac pe noi, parintii, sa fim luati pe nepregatite. Singura solutie este sa ne adaptam vremurilor, tendintelor, evolutiei si sa avem incredere in copiii nostri.

Eu am 2 copii. Pe fata am facut-o, in mintea mea, pe rand, absolventa de canto si apoi invatatoare. De mica a avut grija de fratele ei mai mic, la scoala era extrem de atenta cu cei mai mici decat ea, iar diriginta din liceu mi-a spus ca pedagogia este ceea ce i se potriveste cel mai mult. M-am interesat in stanga si in dreapta, m-am documentat ce aptitudini sunt necesare, ce studii, daca trebuie sa faca ceva meditatii speciale etc. La sfarsitul clasei a 12-a a venit la mine si mi-a spus ca ea da la Jurnalism. Mi s-au taiat picioarele. De unde pana unde, cine i-a bagat in cap asa ceva.... Am inceput sa ma interesez despre ce inseamna sa fii jurnalist. Un prieten bun care lucra in televiziune mi-a spus ca nici sa nu ma gandesc. "Dane, baga-i mintile in cap. Este o meserie grea pentru un barbat, daramite pentru o mana de om cum e fiica-ta". Eram bulversat.

Fata mea, in schimb, era foarte hotarata. Mi-a spus ca se apucase de meditatii pentru creativitate de prin clasa a 11-a, ca stie pentru ce se pregateste si ca se va inscrie la jurnalism. Nu vroiam sa ii spun nu. Nu vroiam nici sa se dea cu capul de sus si sa imi reproseze ca nu am prevenit-o, asa ca i-am spus parerea mea, dar am lasat-o sa faca ce crede ea ca e mai bine. A intrat la facultate, din anul doi s-a angajat la radio, iar acum lucreaza in presa online.

Am fost pregatit pentru asa ceva? Nu. Nu m-am gandit niciodata ca voi sta in fotoliu cu un laptop in brate sa citesc articolele scrise de fata mea. M-am adaptat, am incurajat-o cand am vazut ca vrea sa faca performanta din meseria ei, iar acum sunt mandru de ea.

Cu fiul meu este alta poveste. Era bun la toate si in acelasi timp nu era bun la nimic. Chiar mai radem cand ne aducem aminte ca el invata foarte repede, era printre cei mai buni din clasa, dar nu isi dadea deloc interesul. Am ajuns spre sfarsitul liceului la inevitabila intrebare: "Alex, tu ce vrei sa faci mai departe?". Raspunsul era acelasi: "Pai, nu stiu. Mate-fizica nu, poate ceva pe uman..." Cum sa fii pregatit pentru asa ceva? A incercat dreptul. Dupa un an a spus ca nu ii place. Ok, trecem la altceva. S-a apucat de Psihologie si asta i-a placut, dar acum lucreaza ca administrator la o companie de cosmetice. Cum sa fii pregatit pentru asa ceva?

Concluzia este ca parintii prebuie sa fie pregatiti pentru orice. Trebuie sa avem intelepciunea de a invata odata cu copii nostri pentru a putea vorbi in permanenta aceeasi limba. Stiu acum sa navighez pe internet si sa vorbesc pe messenger, pentru ca asa comunic cel mai usor cu Maria, dar stiu ca exista si sampoane pentru par vopsit si tratamente faciale cu ciocolata pentru ca sa pot sa inteleg si munca lui Alexandru. Experienta si increderea in educatia pe care am dat-o copiilor mei ma fac acum sa ma simt un parinte implinit.

Vizioneaza filmuletele de mai jos. Descopera povesti de viata in care pasiunea meseriei se impleteste armonios cu sentimentul implinirii. Afla cum poti sa-i oferi copilului tau resursele necesare pentru cariera pe care si-o doreste.