Experienta se castiga in timp. Am fost la o gramada de interviuri de angajare si desi vedeau in CV ca abia am terminat facultatea, ma intrebau ce experienta am. Era perioada in care stagiile de practica erau irelevante. Voluntariatul, lucrul benevol nu avea nici un sens. Vorbesc la trecut pentru ca eu am gasit o companie pentru care stagiile de practica si internship-urile pe care le-am facut au contat.

Am facut Medicina. O facultate grea, cu multe hopuri de trecut, cu personalitati tari si usor egoiste care ne vedeau ca pe niste amenintari, nu ca pe niste viitori oameni care vor salva vieti. Acum, cand trag linie, imi dau seama ca am avut niste nervi de otel, iar pasiunea pentru ceea ce faceam crestea pe masura ce eram data la o parte. Am invatat teoria, dar practica a fost cea care m-a facut sa descopar lumea reala a vietii de spital.

Am inceput practica in anul intai, ca oricare dintre colegii mei. Pe perioada verii mergeam la spital si stateam pe langa un doctor sau altul sa imi spuna ceva, orice. Daca imi aduc bine aminte, cred ca pana in anul 3 nu m-a bagat nimeni in seama. Puneam 1000 de intrebari si primeam 3 raspunsuri vagi. In anul 3 am inceput stagiile. Desi eram cam neincrezatoare, am avut sansa sa ajung pe langa niste oameni care impartaseau din experienta lor. Atunci spuneam despre unii dintre ei ca stau cu biciul pe noi si ca asta nu e viata. Acum imi dau seama ca un astfel de stagiu plus orele pe care le stateam in spital pentru ca asa vroiam eu m-au facut sa vreau sa invat mai mult, sa aflu mai mult, sa ajut mai mult, sa devin cardiolog.

Am dat rezidentiatul, mi-am ales specializarea cardiologie si acum sunt rezidenta in anul 4. Acum 3 saptamani m-am intors dintr-un internship. A fost practic un schimb de experienta intre spitalul in care lucrez si o clinica privata din Leipzig, Germania. Am stat acolo 6 luni, in care am invatat, am invatat si iar am invatat. Abia atunci mi-am dat seama ca medicina este o limba universala, ca atata timp cat faci totul cu pasiune, increderea si siguranta vin de la sine, dar si ca doar Dumnezeu este cel care ia decizia finala. Medicii de acolo ne-au pus bisturiul in mana si ne-au spus ca viata oamenilor depinde si de noi. Este o responsabilitate imensa, dar odata si odata tot trebuie sa incepi de undeva. Aceasta experienta mi-a intarit ideea ca mi-am ales drumul corect in viata. Cardiologia este cariera in care vreau sa cresc, sa evoluez, sa fac performanta.

Sunt convinsa ca stagiile pe care le-am facut pe bune, nu ducand la facultate o hartiuta semnata de un medic, m-au facut sa-mi descopar cariera. Pana nu simti, pana nu pui mana, pana nu experimentezi un anumit job, nu poti sa iti dai seama daca ti se potriveste, daca poti sa ii faci fata, nu stii daca poti sa faci o cariera.

Fa primul pas si vizioneaza filmuletele de mai jos. Descopera povesti de viata in care pasiunea meseriei se impleteste armonios cu sentimentul implinirii. Afla cum poti sa-i oferi copilului tau resursele necesare pentru cariera pe care si-o doreste.