O sală de banchet cu fresce foarte bine conservate și care înfățișează personajele războiului troian a fost descoperită printre ruinele orașului Pompei, în ceea ce a fost descrisă drept una dintre cele mai impresionante descoperiri făcute vreodată în situl arheologic din sudul Italiei, scrie The Guardian.

Descoperire impresionantă la Pompei Foto: Handout / AFP / Profimedia

Camera de 15 metri lungime și șase metri lățime a fost descoperită într-o fostă reședință privată situată pe Via di Nola care era cel mai lung drum din Pompeiul antic.

„Sala neagră”, cum a fost numită din cauza culorii pereților, are reprezentări murale ale personajelor mitice grecești, inclusiv una cu Elena din Troia care se întâlnește pentru prima dată cu Paris. Fresca include un câine și o inscripție grecească pe care scrie „Alexandros”, celălalt nume al prințului.

O altă frescă îl înfățișează pe zeul grec Apollo încercând să o atragă pe preoteasa Cassandra.

Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic din Pompei, a declarat că personajele aveau rolul de a distra oaspeții și de a oferi puncte de discuție în timpul sărbătorilor.

El a adăugat că „oamenii se întâlneau să ia masa după apus, iar lumina pâlpâitoare a lămpilor făcea ca personajele pictate să pară în mișcare, „mai ales după câteva pahare de vin bun”.

Frescele sunt datate între 15 î.Hr. și 40-50 d.Hr.

„Este întotdeauna dificil să judecăm calitatea, dar ceea ce vedem arată un grad ridicat de grijă pentru detalii, expresie și umbre”, a spus Zuchtriegel. „Acest lucru este foarte impresionant, la fel ca și subiectul lucrărilor”, a adăugat el.