Popularitatea „cuisses de grenouille”, numele francez pentru picioarele de broască, amenință existența anumitor specii ale acestor tertrapode, avertizează peste 500 de activiști de mediu și experți într-o scrisoare trimisă președintelui Emmanuel Macron, relatează CNN.

Reteta cu picioare de broascaFoto: Jeff PACHOUD / AFP / Profimedia

Inițiativa organizată de organizațiile neguvernamentale Veterinari pentru biodiversitate din Franța și Pro Wildlife din Germania a strâns 557 de semnături, scrisoarea deschisă adresată președintelui Macron notând că 4.070 de tone de picioare de broască sunt importate anual în Uniunea Europeană și că aproximativ 3.000 de tone din această cantitate ajung în Franța.

Estimările privind numărul de broaște ucise pentru a satisface cererea din Europa variază de la 80 de milioane la 200 de milioane de tertrapode, în funcție de dimensiunile speciilor în cauză.

Scrisoarea notează de asemenea că vasta majoritate a broaștelor care ajung pe mesele europenilor și cu precădere a francezilor provind din specii sălbatice din Indonezia, Turcia și Albania, unde unele specii sunt într-un declin sever.

Vietnamul este de asemene un exportator major de picioare de broaște, însă exporturile acestei țări asiatice provin de regulă de la animale crescute în ferme, nu din populații sălbatice.

Semnatarii scrisorii sugerează ca Franța să contribuie la protejarea speciilor de broaște, dat fiind faptul că ea este de departe cel mai mare consumator european al lor, „cuisses de grenouille” fiind considerate o delicatesă în gastronomia franceză.

Scrisoarea citează mai multe studii recente care au descoperit că unele specii comune de broaște sunt în declin de mulți ani din cauza „exploatării comerciale intensive și exporturilor”.