​Attila Bertici, românul care a ajuns în ianuarie 2020 cu un Duster la „polul mondial al frigului” va pleca împreună cu fiul său Norbert într-o nouă expediție lungă, tot cu un Duster și tot în Asia. Țelul este să ajungă într-unul dintre cele mai înalte puncte unde o mașină poate răzbi: la peste 4.600 metri altitudine, iarna, pe Pamir Highway, în Tadjikistan și Kârgâzstan.

Duster-ul cu care cei doi satmareni pleaca spre Pamir HighwayFoto: ​Attila Bertici

Plecarea va fi pe 15 decembrie din Satu Mare, cu o Dacia Duster din 2011 pe care Attila Bertici a cumpărat-o acum câteva săptămâni din Târgu Mureș, cu 6.500 de euro. Mașina are 162.000 km la bord și a mai primit câteva modificări pentru a rezista la această expediție extremă. Mașina are motor 1,6 benzină, 105 CP.

Expediția ar trebui să dureze în jur de șase săptămâni și să totalizeze 20.000 km. În zilele în care vor da de drumuri bune vor putea parcurge și peste 800 km pe șoselele siberiene. Ar trebui să treacă prin 16 țări în total.

Din cauză că unele state și-ar putea închide granițele cu Rusia există și un plan de rezervă puțin probabil: să treacă prin Afghanistan și Iran în drumul de întoarcere spre casă. La dus vor merge mai întâi spre nord de la Satu Mare - către țările baltice - și vor intra în Rusia nu departe de St Petersburg.

Bertici spune că de patru ani pregătește expediția care are drept țel atingerea (pe vreme de iarnă!) a unui punct foarte înalt pe una dintre cele mai periculoase șosele din lume: Pamir Highway. Punctul maxim este trecătoarea Ak-Baital, la 4.655 m, în Tadjikistan.

„Va fi o expediție extremă ca și cea la Oimiakon, vom avea 1.000 de km fără semnal la telefon și fără benzinării și ne luăm și canistre la noi. Nu vom avea frig de -60 C, dar probabil vom da de -45 C în Kazahstan și va fi greu cu altitudinea, va fi mai puțin oxigen, urci pe zăpadă, pe gheață, pericol de avalanșă, viscol...este o aventură cu o singură mașină, și tot cu una românească”, spune Bertici, pentru HotNews.ro.

Există tensiuni militare între Tadjikistan și Kârgâzstan, așa că foarte puține mașini pot trece granița, iar pentru turiști trebuie o aprobare specială care se ia din capitala tadjikă.

Attila și soția Kinga Bertici au devenit faimoși pe YouTube în ianuarie 2020, după ce au parcurs 24.000 km în 48 de zile cu un alt Duster și au atins cele mai reci zone locuite de pe glob, cu temperaturi de -60 de grade (satul Oimiakon, regiunea Iakuția, Siberia, Rusia). Attila a postat atunci vlog-uri video pe YouTube aproape zi de zi cu călătoria, iar el promite că va face la fel și în expediția de acum, dacă va avea conexiune bună la internet pentru a putea „urca” clipurile pe YouTube.

Pentru câteva mii de kilometri cei doi sătmăreni vor traversa Rusia și se vor opri la un bun prieten, în Novosibirsk, unde vor face ultime reglaje de mașină (schimb de ulei, de ex), pentru a putea pleca pe cea mai grea porțiune montană.

La acest Duster de 12 ani s-au făcut câteva modificări: au schimbat suspensia, consumabilele, au montat un troliu și un încălzitor auxiliar.

Bertici spune că expediția costă cam 8.000 de euro, iar modificările făcute la mașină au costat în jurul a 2.000 de euro.

Expediția nu este susținută în vreun fel de Dacia sau de vreun dealer al mărcii.

Bertici Attila este la a treia expediție în Siberia. În toamna lui 2018 a fost tot cu fiul său Norbert (Norby) pe ruta Satu Mare - Vladivostok - Satu Mare, parcurgând în total 29.800 km în 40 de zile. Au ajuns în 16 țări pentru că nu au ales cea mai scurtă variantă de drum, ci au mers către St Petersburg, dar au ajuns și în Mongolia, Uzbekistan și Cecenia. Expediția de acum cinci ani a fost cu un Logan din 2005 care le-a făcut ceva probleme.Despre acea aventură, Bertici a publicat recent o carte.