Ce înseamnă să ai „rizz”?. Editura celebrului dicţionar Oxford English a desemnat termenul argotic „rizz”, sinonim cu farmecul sau succesul în arta seducţiei, drept cuvântul anului 2023. A apărut pe reţelele de socializare şi a fost popularizat de către actorul Tom Holland.

Oxford English DictionaryFoto: Maneesh Upadhyay | Dreamstime.com

Oxford University Press, editura care publică Dicționarul Englez Oxford, a ales luni cuvântul anului 2023 dintr-o listă de opt alte expresii care „reflectă starea de spirit sau preocupările anului”, scrie BBC.

Tu ai „rizz”?

Derivat probabil, într-o versiune prescurtată, din cuvântul carismă, „rizz” înseamnă „stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener romantic”, potrivit Oxford University Press.

Conform Dicționarului Englez Oxford, „rizz” derivă din „carismă” și este caracterizat ca farmec, atractivitate și abilitatea de a atrage un posibil partener romantic.

Termenul poate fi folosit și ca verb, în expresii precum „rizz up”, care înseamnă a seduce sau flirta cu cineva.

YouTuber-ul Kai Cenat este cel care a popularizat argoul, după ce l-a tot folosit pe internet în discuții cu prietenii săi.

Casper Grathwohl, președinte Oxford Languages, a declarat că utilizarea cuvântului „rizz” demonstrează că expresiile de pe internet sunt tot mai folosite în vocabularul uzual. „Cuvântul anului” este folosit pe rețelele de socializare de către Generația Z, cu miliarde de hashtag-uri pe TikTok.

„Situantionship”, „swiftie”, „parasocial”, printre cuvintele din lista scurtă a Oxford University Press

Cuvântul anului a fost ales dintr-o listă de opt cuvinte întocmită de către experții lingviști de la Oxford University Press:

  • Beige flag: o trăsătură de caracter care arată că un partener este plictisitor sau lipsit de originalitate;
  • Situationship: o legătură romantică neoficială (definiție provizorie);
  • Parasocial: o relație caracterizată de sentimentul neechilibrat de intimitate simțit de un fan sau urmăritor față de o persoană cunoscută (de obicei o vedetă), în care fanul ajunge să simtă că o cunoaște ca pe o prietenă;
  • Heat dome: un sistem de presiune atmosferică ridicată peste o anumită zonă geografică, care blochează o masă de aer cald sub ea (definiție provizorie);
  • Swiftie: un fan entuziasmat al cântăreței Taylor Swift (definiție provizorie);
  • Prompt: o instrucțiune dată unui program de inteligență artificială, algoritm, care influențează conținutul pe care îl generează (definiție provizorie);
  • De-influencing: o practică de descurajare a oamenilor să cumpere anumite produse sau de a încuraja oamenii să reducă consumul de bunuri materiale, prin intermediul rețelelor sociale (definiție provizorie).

Potrivit BBC, editura britanică a menționat că va integra în dicționar expresiile „situationship”, „heat dome”, „swiftie”, „prompt” și „de-influencing” după evaluarea longevității, frecvenței și amploarea utilizării lor. (Foto: Dreamstime.com)