Actorul Danny Masterson din serialul „That 70's Show” a fost condamnat la o pedeapsă de 30 de ani până la închisoare pe viaţă pentru violarea a două femei care au declarat, joi, că Biserica Scientologică a încercat să îl protejeze pe actor şi să le intimideze pentru a tăcea, scrie agenția Reuters, citată de News.ro.

Danny Masterson (stanga), alaturi de ceilalti actori tineri din „That 70's Show”Foto: Robert Sebree-20th Century Fox-Kobal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Actorul în vârstă de 47 de ani, un membru proeminent al Bisericii Scientologice, care a jucat în comedia retro pentru opt sezoane, până în 2006, a fost condamnat în mai într-un al doilea proces.

Un juriu a ajuns la un impas în ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora a violat o a treia femeie.

Judecătorul Charlaine Olmedo de la Curtea Superioară din Los Angeles a impus pedeapsa maximă prevăzută de lege.

Masterson, care se află în închisoare de când a fost condamnat, va fi eligibil pentru eliberare condiţionată peste 25 de ani şi jumătate. Cazul a atras atenţia în parte pentru că Masterson a întâlnit femeile prin intermediul Bisericii Scientologice, iar cele care l-au acuzat au afirmat că organizaţia le-a descurajat în a contacta oamenii legii.

Danny Masterson, apărat de Biserica Scientologică

Biserica Scientologică a negat aceste afirmaţii şi a susţinut că religia lui Masterson nu ar fi trebuit să fie invocată în acest caz, numind acest lucru „o violare fără precedent a Primului Amendament”. Procurorii şi-au întemeiat cazul pe Scientologie şi „scorneli despre Biserică pentru a prezenta idei preconcepute şi a inflama bigotismul”, a afirmat organizaţia, după sentinţă.

Femeile au declarat că Masterson le-a drogat şi le-a violat în cadrul unor incidente separate, între 2001 şi 2003, la casa lui din Hollywood Hills.

Masterson a avut puţine reacţii, joi, în timp ce femeile dădeau declaraţii privind impactul asupra victimelor. El a refuzat atunci când i s-a oferit cuvântul.

„Te iert. Boala ta nu mai este a mea de dus”, a spus una dintre victime, identificată în acest proces ca Femeia Necunoscută 2. Femeia, care era membră a Bisericii Scientologice când l-a întâlnit pe Masterson, a descris organizaţia religioasă ca un „facilitator şi protector” pentru acesta şi a afirmat că ea fost „terorizată şi hărţuită” de biserică atunci când a încercat să vorbească despre viol.

„Violul este un furt al spiritului”, a spus ea, adăugând că a dezvoltat tulburare de stres post-traumatic (TSPT) şi cariera sa promiţătoare de actriţă a pălit.

Cealaltă victimă, identificată ca Femeia Necunoscută 1, a afirmat că mama sa este membră a Bisericii Scientologice şi a renegat-o după ce a criticat gruparea, în timpul procesului.

„Nu am ales să mă nasc în Scientologie, aşa cum nu am ales să fiu violată”, a spus ea, acuzând organizaţia că a căutat să o reducă la tăcere şi să o intimideze în procesul de viol.

Avocatul actorului spune că acesta va face apel

Actriţa din King of Queens (Trăsniţii din Queens) Leah Remini, o fostă membră a Bisericii Scientologice şi un critic vocal al organizaţiei, şi-a ţinut braţele în jurul Femeii Necunoscute 1, în timp ce vorbea în faţa instanţei. Victimele i-au spus judecătorului că Masterson le-a distrus vieţile şi au cerut ca el să primească o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.

Victimele au fost „puternice, au fost angajate în a se asigura că justiţia este îndeplinită şi astăzi au obţinut asta”, a declarat procurorul adjunct Reinhold Mueller după aflarea sentinţei.

Avocatul apărării Shawn Holley a declarat că Masterson intenţionează să facă apel, pe baza a ceea ce ea a numit erori substanţiale în acest caz.

Acuzaţiile la adresa lui Masterson i-au pus capăt carierei încă dinaintea începerii procesului. Când a fost acuzat pentru prima dată că a agresat sexual mai multe femei, în 2017, a fost concediat din serialul Netflix The Ranchși nu a mai jucat de atunci în vreun alt serial sau film.