Un turist francez a fost arestat în momentul în care încerca să părăsească insula Sardinia cu 41 de kilograme de pietricele şi pietre în portbagajul maşinii sale, pe care le-ar fi ridicat ilegal de pe o plajă locală, au anunţat marţi autorităţile italiene, citate de AFP și Agerpres.

Pietricele albe pe o plaja din SardiniaFoto: Francesco Maltinti / Alamy / Profimedia Images

Vameşii italieni l-au interceptat înaintea îmbarcării sale pe un feribot care face legătura între Porto Torres (nord-vestul insulei Sardinia) şi oraşul Nisa (sud-estul Franţei).

„Avea în portbagajul maşinii sale 41 de kilograme de pietricele şi pietre luate de pe plaja Lampianu, care au fost confiscate şi care vor fi transportate înapoi în locul lor de origine”, au precizat vameşii italieni într-un comunicat.

Sardinia este renumită pentru plajele sale cu un nisip de un alb imaculat. Acesta este atât de apreciat, încât autorităţile regionale italiene au adoptat în 2017 o lege care îi împiedică pe turişti să plece având asupra lor nisip şi pietricele din Sardinia.

Preluarea, deţinerea şi comerţul cu nisip, pietricele, pietre şi cochilii originare din Sardinia fără autorizaţie sunt pasibile de o amendă care variază între 500 şi 3.000 de euro.

Se crede că noua captură a vameșilor italieni este una dintre cele mai mari de acest fel.

Spre comparație, în august anul trecut vameșii italieni de pe Aeroportul Alghero - Riviera del Corallo care deservește Sardinia au anunțat că au găsit în bagajele turiștilor 22 de kilograme de nisip, pietre şi scoici, furate de pe plajele insulei.

Însă în cazul respectiv a fost vorba de totalul capturilor în decurs de o jumătate de lună, între 15 și 30 iulie, și de la toți turiștii prinși. Anunțuri asemănătoare sunt făcute în fiecare vară de autoritățile italiene însă acest lucru nu pare să îi descurajeze pe turiști.

În 2019, un cuplu de francezi care vizita Sardinia a fost prins cu 40 de kilograme de nisip în maşină. Cei doi au spus că au vrut să ducă nisipul acasă ca suvenir şi că nu şi-au dat seama că au comis o ilegalitate.