Un supermarket din Noua Zeelandă care a experimentat cu folosirea inteligenței artificiale pentru a genera sugestii de mese pentru clienții săi a contribuit involuntar la crearea unei rețete mortale, relatează The Guardian și Business Insider.

HAL 9000, inteligenta artificiala din filmul „2001: O odisee spatiala”Foto: MGM-Stanley Kubrick Productions / Cristophel Collection / Profimedia Images

Aplicația creată de lanțuri de supermarketuri Pak 'n' Save („Împachetează și Economisește) a fost prezentată ca un instrument care să îi ajute pe cumpărători să folosească în mod creativ resturile de mâncare în contextul crizei de trai care afectează și Noua Zeelandă, la fel ca numeroase alte țări din lume.

Inteligența artificială le cere utilizatorilor să introducă diversele ingrediente pe care le au în casă, generând automat apoi o rețetă, alături de un comentariu vesel.

Ea a atras inițial atenția pe rețelele de socializare după ce a propus unele rețete deloc atrăgătoare precum „legume cu biscuiți oreo la tigaie”.

Însă când internauții au început să introducă o gamă mai largă de ingrediente în aplicație recomandările au trecut din zona neapetisantului în una de-a dreptul periculoasă.

Una dintre rețete, pe care inteligența artificială a numit-o „mix de apă aromatică”, ar fi creat clor concentrat, la fel ca cel folosit în timpul Primului Război Mondial pe câmpul de luptă. Aplicația a recomandat această rețetă drept „băutura fără alcool perfectă pentru a-ți potoli setea și reîmprospăta simțurile”.

„Serviți rece și bucurați-vă de aroma proaspătă”, mai nota aplicația, fără a fi conștientă că inhalarea clorului poate provoca leziuni pulmonare grave sau chiar moartea.

Printre celelalte recomandări ale aplicației postate de neozeelandezi pe rețelele de socializare s-au numărat un „mocktail” cu înălbitor care să îți reîmprospăteze respirația, sanviciuri cu furnici și lipici și „orez surpriză” cu înălbitor.

Un purtător de cuvânt al lanțului de magazine și-a exprimat „dezamăgirea” că „o minoritate mică” a oamenilor „a încercat să folosească acest instrument în mod inadecvat și nu pentru scopul pentru care a fost creat”.

Într-un comunicat de presă remis ulterior compania a declarat de asemenea că își „ajustează” aplicația pentru a se asigura că rețetele pe care le recomandă sunt sigure și folositoare.