Peste 100 de bărbați transsexuali s-au înscris pentru concursul Miss Italia după ce competiția de frumusețe a interzis participarea femeilor transsexuale la preselecții, relatează Insider.

Preselectii pentru concursul Miss ItaliaFoto: Luca Ponti / ipa-agency.net / PA Images / Profimedia

Patrizia Mirigliani, proprietara firmei care organizează concursul, a declarat mai devreme în cursul acestei luni pentru Radio Cusano că incluzivitatea pentru femeile transsexuale în astfel de competiții este „puțin absurdă” și că ea nu are de gând să „sară în căruța lucioasă a activismului trans”.

Mirigliani a făcut comentariile după ce Rikkie Valerie Kollé a devenit luna aceasta prima femeie transsexuală care a câștigat concursul Miss Olanda, urmând să reprezinte țara la competiția Miss Univers.

Comentariile lui Mirigliani au stârnit un val de critici în rândul transsexualilor din Italia, mulți dintre aceștia amintind că Anne Jakkaphong Jakrajutatip, o femeie de afaceri transsexuală din Thailanda, este organizatoarea competiției Miss Univers.

Federico Barbarossa, un bărbat transsexual din Italia, a decis să se înscrie la concursul patronat de Mirigliani și i-a încurajat și pe alții să procedeze la fel. Numeroase persoane au decis să îi urmeze exemplul, numărul acestora trecând de 100, potrivit La Repubblica.

Acest lucru este posibil întrucât bărbații transsexuali nu încalcă niciuna dintre regulile prevăzute pentru concurs: să aibă cetățenia italiană, să fie majori, să fie desemnate femei la naștere și să figureze ca femei în actele de identitate.

Numeroși transsexuali din Italia au probleme în a obține recunoașterea autorităților în ceea ce privește sexul cu care se identifică din cauza birocrației stufoase în acest sens.

„Întâi m-am înscris în glumă dar apoi am vrut cu adevărat să le dărâm castelul de nisip de care se agățau pe baza biologiei”, a declarat activistul Barbarossa.