Departamentul de Stat al SUA a intervenit marți într-un scandal legat de un concert al co-fondatorului Pink Floyd, Roger Waters, la Berlin, când acesta a apărut pe scenă purtând o uniformă de inspirație nazistă. SUA au spus că reprezentația a fost „profund ofensatoare pentru poporul evreu” și l-au acuzat pe Waters că are un istoric de utilizare a clișeelor antisemite, relatează Reuters.

Roger Waters si o mitraliera falsa la un concertFoto: Ronin 47 / London Entertainment / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Waters, în vârstă de 79 de ani, a declarat că spectacolul de luna trecută, în timpul căreia a purtat un trenci negru cu o emblemă asemănătoare cu svastica, a fost o declarație împotriva fascismului, nedreptății și bigotismului și a calificat critica la adresa acestuia „motivată politic”.

Poliția din Berlin a spus că îl investighează pe Waters sub suspiciunea de „incitare a oamenilor”.

Trimisul special al SUA pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului, Deborah Lipstadt, a numit concertul o „denaturare a Holocaustului”.

În comentarii trimise prin e-mail și care nu au fost atribuite unui anumit oficial, Departamentul de Stat a susținut comentariul lui Lipstadt și a spus că concertul lui Waters la Berlin „conținea imagini care sunt profund ofensatoare pentru poporul evreu și minimizau Holocaustul”.

„Artistul în cauză are o experiență lungă în utilizarea clișeelor antisemite pentru a denigra poporul evreu”, a adăugat departamentul.

Departamentul nu a răspuns la întrebările ulterioare, inclusiv dacă oficialii au văzut concertul și sub ce formă și nici nu a oferit exemple cu privire la presupusa utilizare de către Waters a clișeelor antiseminte.

Imaginile de la concertul din 17 mai l-au arătat pe faimosul cântăreț îndreptând o imitație a unei mitraliere în public în timp ce recrea scene dintr-un film bazat pe albumul de succes al formației Pink Floyd din 1979 „The Wall”, o critică a fascismului.

Waters a spus pe Twitter că reprezentarea „unui demagog fascist dezaxat” a fost o caracteristică a showrilor sale de la „The Wall” încoace.