Celine Dion își anulează concertele programate în Europa până în aprilie 2024 din cauza problemelor de sănătate. Artista a fost diagnosticată cu o boală rară, care afectează una dintr-un milion de persoane, numită sindromul persoanei rigide.

Celine DionFoto: Graham Hughes / PA Images / Profimedia

Potrivit unui comunicat citat de AFP, Celine Dion contină tratamentul pentru afecțiunea neurologică de care suferă.

În decembrie ea anunțase că își suspendă concertele pe care le avea programate în Europa între februarie și iulie 2023.

„Încerc din greu să-mi recapăt puterile, dar turneele pot fi foarte dificile (...) Este mai bine să anulăm totul acum, până când sunt cu adevărat gata să revin pe scenă”, a spus vedeta în vârstă de 55 de ani.

Celine Dion diagnosticată cu sindromul omului rigid

Într-o înregistrare video de aproape cinci minute postată în decembrie, Celine Dion, vizibil emoţionată, a anunţat amânarea concertelor în Europa din cadrul turneului său şi a povestit că se confruntă cu „probleme de sănătate, de multă vreme”.

„Recent, am fost diagnosticată cu o tulburare neurologică foarte rară, numită în engleză „stiff-person syndrome”(sindromul omului rigid)”, a detaliat ea.

Această tulburare, care se caracterizează în special printr-o rigiditate musculară progresivă, îi provoacă lui Celine Dion dificultăţi la mers şi o împiedică să îşi folosească corzile vocale, după cum a precizat artista.

„Nu cunoaştem încă totul despre această boală rară, dar acum ştim că ea este cauza spasmelor musculare de care sufăr”, a spus cântăreaţa.

Turneul său, intitulat „Courage World Tour”, a început în 2019. Cântăreaţa a susţinut primele 52 de concerte înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, la începutul anului 2020. Vedeta a anunţat apoi că anulează turneul din cauza problemelor de sănătate.

Ce este sindromul persoanei rigide (SPR), boala rară de care suferă Celine Dion

Sindromul omului rigid sau boala Moersch-Woltman este o tulburare neurologică rară, de etiologie necunoscută, ce se caracterizează prin rigiditate progresivă, potrivit Medlife.ro.

S-a constatat de-a lungul timpului și a diferitelor experimente că Sindromul persoanei rigide este o afecțiune autoimună

Sindromul persoanei rigide își face debutul prin contractarea mușchilor axiali, acesta fiind primul stadiu al bolii. Apoi, pe parcurs se vor raporta dureri, disconfort al spatelui sau redoare, durere în întreg spatele ce se poate agrava la tensiune sau stres. Din nefericire, din cauza componentelor psihologice puternice încă din primele stadii, pacientul este încadrat drept psihogenic, iar asta face că tratamentul să fie amânat o perioadă.

Un alt stadiu al bolii este cel numit tardiv, când mușchii membrelor proximale devin și aceștia afectați, mai ales atunci când pacientul este supărat, furios sau surprins. Acest stadiu provoacă spasme extreme de dureroase care se remit lent, iar pacientul începe să se miște încet pentru a ameliora durerea, deoarece mișcările rapide induc spasme severe. Extremitățile sunt afectate de asemenea în cazul mișcărilor rapide. De aici calitatea vieții pacientului este afectată la un nivel destul de ridicat, făcând imposibilă în cele mai multe cazuri viață socială sau cea profesională.

Stadiul final al bolii este copleșitor, deoarece foarte puțini mușchi par a fi evitați de această boală.Apar deformații ale articulațiilor și pot apare chiar fracturi scheletice și rupturi musculare în timpul spasmelor, mușchii fetei și cei faringieni fiind de asemenea afectați. S-a constatat că postchirurgical, leziunile abdominale prezintă risc ridicat de rupturi spontane. Din păcate, în acest stadiu deja activitățile considerate simple sunt profund afectate, mai arată sursa citată. (mai multe detalii despre sindromul persoanei rigide AICI)