Producţia de cafea robusta a Vietnamului a scăzut în acest an, până la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, din cauză că fermierii s-au concentrat mai mult pe cultivarea de durian şi suprafeţele de teren cultivabile au fost afectate de un boom imobiliar, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Fructe durianFoto: Viral Press / Viral Press / Profimedia

Majoritatea exportatorilor şi traderilor intervievaţi de Bloomberg estimează că în acest an recolta de cafea robusta a Vietnamului a fost cu 7% mai mică comparativ cu cea de anul trecut, până la 1,67 milioane de tone. Estimările au fost revizuite treptat pe măsură ce recoltatul a progresat.

Piaţa mondială pentru cafea robusta, soiul utilizat în băuturile de tip instant, a crescut pe măsură ce consumatorii caută opţiuni mai ieftine pentru a face faţă inflaţiei ridicate. Preţurile au fost susţinute şi de îngrijorările cu privire la impactul condiţiilor meteo nefavorabile asupra unor culturi importante de cafea.

Toate acestea au majorat cotaţiile futures la cafea robusta cu 35% în acest an la bursa de la Londra, până la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

„În realitate, producţia a fost mai mică decât se preconiza”, spune Phan Hung Anh, director general la firma de export Quang Minh Coffee Trading din provincia Binh Duong din sudul Vietnamului.

„Cultivatorii au investit mai puţin în plantaţiile lor de cafea pentru că erau concentraţi pe cultivarea de durian şi alte fructe profitabile”, a adăugat Phan Hung Anh.

Vietnamul, unul dintre producătorii importanți de cafea ai lumii

Le Duc Huy, director general la Simexco Daklak, un alt exportator vietnamez de cafea, spune că recolta mică din acest se explică prin faptul că este un an slab în ciclul de producţie al arborilor de cafea, prin majorarea costurilor cu îngrăşămintele precum şi prin boom-ul imobiliar de anul trecut, care i-a făcut pe unii fermieri să renunţe la agricultură.

Recolta mai mică şi cererea mare au dus la creşterea preţurilor locale la cafea până la 53.000 de dong (2,26 dolari) per kilogram luna trecută, cel mai ridicat nivel de după 2014.

În plus, fermierii vietnamezi au vândut peste 85% din recolta de boabe de cafea iar exporturile se derulează într-un ritm rapid.

Potrivit datelor vamale consultate de Bloomberg, Vietnamul a livrat 1,16 milioane de tone de cafea în primele şapte luni ale sezonului curent, cel mai ridicat nivel din istorie. Însă ritmul exporturilor ar putea să se reducă pentru restul sezonului.