Fostul guvernator de California Arnold Schwarzenegger a denunţat miercuri antisemitismul şi ura, făcând referire la istoria familiei sale, în speranţa că aceasta va constitui un exemplu pentru alţii, relatează CNN, potrivit Agerpres.

Arnold SchwarzeneggerFoto: Pierre Teyssot / Avalon / Profimedia Images

„Tata, ca multe alte milioane de oameni, a fost absorbit de un sistem al urii prin minciuni şi înşelăciune. Şi am văzut unde duce asta”, a spus Schwarzenegger într-un interviu pentru CNN, după ce anterior a declarat pentru acest post în cadrul unui forum organizat la Universitatea din California de Sud că „s-a născut cu un tată care era nazist”.

„Am văzut direct cât de afectaţi erau aceşti oameni”, a continuat el. „De acest gen de atrocităţi care s-au petrecut. Câte milioane de oameni au trebuit să moară şi apoi au ajuns rataţi... în Confederaţie, rataţi, ca toţi ceilalţi. Asta pur şi simplu nu funcţionează”, a adăugat actorul.

„Haideţi să ne înţelegem unii cu alţii. Iubirea este mai puternică decât ura”, a îndemnat el.

Schwarzenegger s-a născut imediat după al Doilea Război Mondial

Actorul, care s-a născut în Austria în 1947 şi s-a mutat în Statele Unite în 1968, a vorbit deschis despre implicarea tatălui său, Gustav Schwarzenegger, în partidul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un mesaj video lansat în martie, el a făcut referire la tatăl său în timp ce a denunţat discursul instigator la ură şi i-a îndemnat pe cei care au ales „calea uşoară a urii” să aleagă „o viaţă a rezistenţei” şi „să lupte” cu ei înşişi.

Comentariile lui Schwarzenegger au venit pe fondul unui nivel crescut de antisemitism şi a unei creşteri a infracţiunilor motivate de ură în Statele Unite. Un raport publicat de Liga Anti-Defaimare luna trecută a constatat că incidentele antisemite din Statele Unite au atins cel mai înalt nivel de la începutul înregistrării acestor acţiuni de către organizaţie, în 1979.

Datele publicate de FBI în martie au arătat, de asemenea, că numărul infracţiunilor motivate de ură raportate şi Statele Unite a crescut în 2021.

Îngrijorări legate de extremism în SUA

Schwarzenegger a declarat pentru CNN cu ocazia forumului că nu cunoaşte motivul din spatele creşterii urii şi a violenţei antisemite, însă a spus: „Cred că trebuie să găsim o modalitate de a o atenua”.

„Cred că este foarte clar că, cu cât suntem mai liberali în privinţa aspectelor sociale, cealaltă parte devine din ce în ce mai supărată şi există din ce în ce mai multă ură în general”, a spus el.

„Sunt oameni care au creat insurecţia şi ştiţi că totul a luat-o razna la Washington, pe 6 ianuarie”, a adăugat actorul făcând referire la luarea cu asalt a Capitoliului de la Washington în 2021.

„Şi sunt atât de mulţi oameni care sunt supăraţi. Nu sunt doar supăraţi albi pe negri, sau oameni împotriva evreilor şi genul acesta de lucruri, ci sunt supăraţi în general”, a declarat Schwarzenegger.

„Primul lucru care mi-a venit în minte când am văzut insurecţia a fost că era periculoasă şi că am fost foarte, foarte aproape de a ne pierde democraţia în acea zi, iar acesta putea fi începutul a ceva similar Kristallnacht ('Noaptea de cristal'', n.a.); haideţi să fim cu toţi conştienţi de asta”, a spus Schwarzenegger.

Fostul actor și politician republican îndeamnă la învățarea lecțiilor istoriei

„Dacă te uiţi la istoria pe care o învăţăm despre trecut pentru a nu-l repeta... acesta este un semnal de alarmă pentru a-i face pe oameni să ştie că e ceva ce trebuie luat în serios. Şi nu spunând: 'O, să-i luăm pe extremiştii de dreapta, să-i punem la închisoare şi genul acesta de lucruri. Nu. E mult mai mult decât atât”, a continuat el.

Întrebat dacă este îngrijorat cu privire la faptul că fostul preşedinte Donald Trump ar putea fi nominalizat de republicani drept candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, Schwarzenegger, la rândul său un fost politician republican, a răspuns „absolut deloc”, adăugând că nu crede că fostul preşedinte ar putea câştiga un alt mandat.

„Este trist să vezi aşa ceva. Că nu au putut să vină cu un nou talent, cu un nou chip care să fie o persoană rezonabilă, isteaţă, inteligentă, care poate conduce această ţară într-un mod republican”, a declarat fostul guvernator al Californiei.

Donald Trump și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al SUA la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, după mai bine de un an în care a întreținut speculațiile că va candida din nou.