Un medic a fost obligat marți să-i plătească 2.000 de euro despăgubiri controversatului umorist Dieudonné, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a intrat cu mașina sa într-o scenă unde polemistul urma să susțină un spectacol, potrivit AFP.

Controversatul umorist DieudonneFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Medicul generalist septuagenar, Gilles Catalan, de origine evreu, a fost deja condamnat, la 12 iulie, la 24 de luni de închisoare, dintre care 18 cu suspendare, și la o amendă de 500 de euro.

Apărarea medicului a făcut apel împotriva acestei decizii, fără ca deocamdată să fie stabilită o dată de audiere.

În noua sentință pronunțată marți la Auxerre, de data aceasta privind reparațiile, medicul Catalan a fost condamnat la plata a 2.000 de euro daune. De asemenea, el va trebui să plătească Companiei care organizează spectacolele lui Dieudonné 11.170 de euro drept despăgubiri pentru deteriorarea echipamentului.

„Este o decizie pe cât de scandaloasă, pe atât de ridicolă”, a declarat avocatul lui Gilles Catalan, Jean Tamalet, care a precizat că acesta va face apel.

Dieudonné ceruse să fie recunoscut ca parte civilă în proces, chiar dacă nu a fost prezent la momentul evenimentelor.

„Eram în spatele scenei, echipa tehnică lucra. Am auzit o bubuitură, s-a întâmplat foarte repede”, a declarat Dieudonné.

Dieudonné M'bala și Gilles Catalan și-au dat în cele din urmă mâna în timpul audierii.

„Îmi pare rău pentru consecințele pe care le-ați putut suferi în urma gestului meu care, repet, nu v-a fost destinat”, a declarat medicul din Neuvy-Sautour, susținând că nu a vrut să-l vizeze pe Dieudonné, ci pur și simplu a reacționat exagerat din cauza zgomotului provocat de instalarea scenei în apropierea casei sale.

„Vreau să cred, ca să pot merge mai departe”, replicase Dieudonné.

Cunoscut pentru umorul său tăios / Condamnat pentru antisemitism

Dieudonne M'Bala M'Bala a devenit celebru în anii 90 prin scheciurile sale realizate cu umoristul evreu Elie Semoun.

Dieudonne a avut apoi o carieră individuală, exprimând din ce în ce mai mult opinii antisemite. El s-a apropiat de partidul de extremă dreapta Frontul Național, al cărui fost președinte, Jean-Marie Le Pen, este nașul unuia dintre copiii săi.

Interzis de majoritatea canalelor mass-media, Dieudonne rămâne foarte popular pe Internet, unele dintre înregistrările sale video, în special cele în care le răspunde criticilor săi, fiind vizionate de milioane de ori.

În 2015, Dieudonne a fost condamnat în Belgia la 2 luni de închisoare cu executare și 9.000 de euro amendă pentru antisemitism, scrie AFP.

Acesta a fost declarat vinovat, potrivit avocatului Eric Lemmens, care a reprezentat organizațiile evreilor din Belgia, de incitare la ură, difuzare de afirmații care instigă la ura și negationism.