O casnică din Spania a obținut la divorț compensații pentru 25 de ani de munci desfășurate în gospodărie, relatează Insider.

Munci casniceFoto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia Images

O instanță din Vélez-Málaga, un oraș din sudul Spaniei, a stabilit ca fostul soț al Ivanei Moral să îi plătească acesteia compensații în valoare de 204.624,86 de euro pentru muncile casnice prestate în timpul mariajului lor.

Instanța a decis practic ca femeia în vârstă de 48 de ani să primească retroactiv de la soțul ei echivalentul salariului minim din Spania pentru toți anii de căsătorie.

Bărbatul va trebui de asemenea să îi plătească o pensie alimentară lunară în valoare de 500 de euro după divorțul pronunțat în 2020.

Instanța și-a motivat decizia prin faptul că femeia s-a ocupat în mod exclusiv de toate treburile casnice, dar că a și contribuit „punctual” la afacerea familiei, o sală de fitness, potrivit Euronews.

Motivarea deciziei menționează de asemenea că femeii i se cuvin compensații deoarece „a fost privată de orice posibilitate a unei cariere datorită dedicării exclusive căminului și familiei”.

Cum s-a ajuns ca soțul să își ridice o avere separată de a femeii spaniole

Judecătorul de caz a mai constatat că, folosindu-se din câștigurile obținute din afacerea cu sala de fitness, soțul femeii și-a sporit exponențial bunurile de-a lungul mariajului, cumpărându-și o mașină Porsche, un Range Rover, un autoturism BMV, motociclete și o livadă de măslini.

Ziarul spaniol NIUS notează că livada de măslini îi aduce bărbatului venituri lunare de 4.000 de euro.

Situația a fost posibilă deoarece atunci când s-au căsătorit în 1995, Moral a fost de acord să semneze un acord de partaj al bunurilor care stipula că bărbatul va împărți cu ea locuința și activele comune, dar că are dreptul să își păstreze propria avere.

După pronunțarea divorțului Moral a primit inițial jumătate din casă, dar niciun fel de compensație bănească.

Marta Fuentes, avocata femeii, a declarat pentru NIUS că hotărârea pronunțată acum reprezintă o victorie pentru femeile care muncesc „în umbra” soților lor.

„Pentru ca el să își poată vedea de carieră, Moral a stat acasă să aibă grijă de copii (...) Ea a fost umbra lui, a lucrat în spatele lui pentru ca el să poată să crească din punct de vedere profesional și să devină cineva”, a mai afirmat aceasta.