Un bărbat din Florida a murit din cauza unei infecții a creierului pentru care nu există tratament și care este provocată de Naegleria fowleri, cunoscută ca „amiba care mănâncă creierul”.

Naegleria fowleriFoto: KATERYNA KON / Sciencephoto / Profimedia

Infecția este rară si se poate produce numai când apa contaminată este introdusă în nas. De altfel, bărbatul a contractat protozoarea din apa de la robinet pe care a folosit-o pentru lavajul sinusurilor, potrivit Fox News.

Amiba poate provoca o infecție a creierului cunoscută sub numele de meningoencefalită amibiană primară (PAM), o afecțiune care nu are tratamente eficiente cunoscute.

Centrul american pentru Controlul Bolilor (CDC) a precizat că acesta este primul caz din Florida în care o persoană a fost infectată prin apă de la robinet și primul caz raportat în lunile de iarnă în SUA.

Potrivit CDC, infecția ucide peste 97% dintre persoanele care o contractează. Din 154 de persoane infectate cunoscute în Statele Unite între 1962 și 2021, doar patru pacienți confirmați au supraviețuit infecției.

Vara trecută, Caleb Ziegelbauer, în vârstă de 13 ani, a contractat o posibilă amibă care mănâncă creierul în timp ce înota la Port Charlotte Beach Park, Florida.