Ghidul Michelin a retrogradat de la trei la două stele preparatele din Paris ale lui Guy Savoy, unul dintre cei mai renumiți bucătari din lume, și din La Rochelle (vest) ale lui Christopher Coutanceau, a anunțat luni ghidul pentru AFP.

Chef Guy SavoyFoto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Lista din 2023 a ghidului va fi dezvăluită pe 6 martie.

Niciun bucătar deținător a trei stele, cea mai înaltă distincție în lumea gastronomiei, nu a fost retrogradat în edițiile 2021 și 2022, spre deosebire de 2019 și 2020.

Ales cel mai bun bucătar din lume pentru a șasea oară consecutiv în noiembrie, Guy Savoy deținea trei stele din 2002. Christopher Coutanceau a obținut cea de-a 3-a stea în 2020.

Conștient de impactul emoțional și economic al unui astfel de anunț, la douăzeci de ani de la sinuciderea bucătarului Bernard Loiseau, Gwendal Poullennec, șeful Michelin, s-a întâlnit luni cu Christopher Coutanceau și a vorbit cu Guy Savoy prin telefon.

„Acestea sunt restaurante excepționale, așa că vă puteți imagina că sunt decizii atent gândite, susținute de numeroasele vizite ale inspectorilor noștri de-a lungul anului”, a declarat el pentru AFP.

Alte trei restaurante au fost retrogradate de la două stele la una: Table de l'Alpaga din Megève, în sud-est, Jean-Luc Tartarin din Le Havre, în nord, și Restaurant Michel Sarran din Toulouse, în sud-vest.