Un laureat al Premiului Nobel pentru Fizică afirmă că una dintre cheile succesului este evitarea muncii grele.

Frank WilczekFoto: Rodrigo Buendia / AFP / Profimedia Images

„Eu încerc să evit munca grea. Când lucrurile par complicate, asta este adesea un semn că există o modalitate mai bună de a face [un anumit lucru]”, a afirmat fizicianul teoretician și matematicianul american Frank Wilczek.

Comentariul său a fost amintit pe Twitter duminică de către Comitetul Nobel într-un mesaj despre cum să începem anul „2022”, o glumă sau o greșeală de redactare din partea administratorilor paginii, rețeaua de socializare preluată oficial de Elon Musk la finalul lunii octombrie neavând o funcție de editare a postărilor.

Totuși, trebuie subliniat că Wilczek se referă la cea mai bună metodă de a rezolva o problemă și că nu exclude, evident, eforturile pentru rezolvarea unor probleme dificile.

„Dacă nu faci greșeli înseamnă că nu lucrezi la probleme suficient de grele. Iar asta este o greșeală”, a afirmat el cu o altă ocazie.

Cine este Frank Wilczek, laureat al Premiului Nobel în 2004

Wilczek a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în urmă cu 19 ani alături de americanii David Gross și David Politzer pentru cercetările lor asupra modului în care se construiesc particulele quark în jurul a tot ceea ce vedem și modul în care acestea funcționează.

Comitetul Nobel i-a creditat pe cei 3 cu descoperirea libertății asimptotice în teoria interacțiunii tari, cunoscută și sub denumirea de forța nucleară tare - una din cele 4 interacțiuni fundamentale naturale cunoscute în prezent, alături de interacțiunea electromagnetică, interacțiunea slabă (forța nucleară slabă) și gravitația.

Wilczek și Gross, coordonatorul tezei sale de doctorat, au descoperit în 1972 teoria de bază din spatele forței nucleare tari care a dus la completarea Modelului Standard al fizicii particulelor. Wilczek a avut doar 21 de ani în momentul publicării lucrării.

„Grație descoperirilor lor, cei trei au adus fizica mai aproape de un mare vis, acela de a formula o teorie unificată, care ar îngloba și gravitația – o teorie universală”, sublinia Academia Regală Suedeză de Științe în 2004, însă formularea unei teorii unificate a fizicii rămâne o himeră pentru oamenii de știință chiar și aproape 20 de ani mai târziu.

Wilczek este de asemenea cel care a dat denumirea de „axion” unei particule ipotetice despre care se consideră că ar putea fi una dintre componentele materiei întunecate, un tip necunoscut de materie despre care oamenii de știință cred că ar conține o mare parte din masa totală a universului.

În afară de cercetările sale, Wilczek este autorul mai multor cărți de popularizare a științei pentru publicul larg, una dintre acestea, „Fundamentele lumii fizice”, fiind tradusă și în limba română.