​Prințul Harry pune avortul spontan pe care l-a suferit soția sa, Meghan Markle, pe seama acțiunilor presei tabloide.

Prințul Harry și Meghan MarkleFoto: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

În episodul final al documentarului Harry & Meghan de pe Netflix, Ducesa de Sussex vorbește că a avut un avort spontan în timp ce locuia în SUA după nașterea primului copil al cuplului. Prințul Harry spune că îl pune pe seama acțiunilor Associated Newspapers – editorul revistei Mail On Sunday și Mail Online.

Cuplul a fost implicat într-o acțiune în justiție și a câştigat procesul în Marea Britanie contra trustului care editează tabloidul Mail on Sunday (ediția de duminică a Daily Mail), pe care l-a dat în judecată pentru încălcarea vieţii private după publicarea unei scrisori adresate tatălui lui Meghan Markle.

„Cred că soția mea a suferit un avort spontan din cauza a ceea ce a făcut Mail. Acum, știm cu siguranță că avortul spontan a fost cauzat de asta? Bineînțeles că nu. Dar ținând cont de stresul care l-a provocat, de lipsa de somn și de momentul sarcinii – câte săptămâni a fost ea – pot spune, din ceea ce am văzut, că avortul spontan a fost provocat de ceea ce încercau să-i facă”, spune printul Harry, potrivit presei britanice.

În plângerea sa, Meghan Markle reproşa Associated Newspapers că i-a afectat viaţa privată publicând extrase dintr-o scrisoare adresată în august 2018 tatălui ei Thomas Markle, cu care nu are o relaţie apropiată.

„Reclamanta ar fi putut în mod rezonabil să se aştepte ca conţinutul scrisorii să rămână privat”, a spus judecătorul Mark Warby, de la Înalta Curte din Londra.

Aceasta din urmă a fost solicitată în ianuarie de avocaţii lui Meghan Markle să se pronunţe fără să mai aştepte un proces, care ar fi putut fi bogat în dezvăluiri despre cuplu şi nepotul reginei Elizabeth a II-a, inslatat în California.

„Pentru aceste publicaţii, este un joc. Pentru mine şi atâţia alţii, este viaţă adevărată, relaţii adevărate şi o tristeţe foarte reală. Răul pe care l-au cauzat şi pe care continuă să-l provoace este profund”, a reacționat ducesa de Sussex, denunţând „practici dezumanizante”.

„Nu puteţi lua viaţa privată a cuiva şi să o exploataţi (...) aşa cum a făcut-o inculpatul acum doi ani”, a adăugat ea.

Judecătorul a estimat şi că publicarea scrisorii, în februarie 2019, a încălcat drepturi de autor.

O audiere pentru a determina următoarele etape ale procedurii a fost fixată pe 2 martie.