Zicala e veche: „Mănâncă dimineața precum un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un om sărac” – așa vei slăbi mai ușor. Dar un studiu de la universitatea Aberdeen din Scoția a constatat că metabolizarea caloriilor nu este influențată de o masă copioasă mâncată mai târziu în zi.

Mic dejun cu ouaFoto: Stocksmart / Alamy / Profimedia Images

Studiul, publicat pe 9 septembrie în revista „Cell Metabolism”, a evidențiat totuși că acelora care au mâncat masa principală dimineața li s-a făcut foame mai târziu peste zi, ceea ce poate ajuta la slăbit.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat adulți sănătoși, 16 bărbați și 14 femei, supraponderali sau obezi, care au avut regimuri alimentare controlate și li s-a măsurat metabolismul.

Au fost repartizați aleatoriu în două grupuri, care au primit mese bogate dimineața, respectiv seara, timp de patru săptămâni.

Dietele au fost izocalorice (cu același număr de calorii) și compuse din 30% proteine, 35% carbohidrați și 35% grăsimi. Grupurile au fost inversate după o pauză de o săptămână, în care numărul de calorii a fost echilibrat peste zi.

Obiectivele principale urmărite au fost consumul de energie și greutatea corporală. S-a constatat că nu au existat diferențe în consumul de energie și pierderea în greutate între cele două grupuri. Subiecții au slăbit în medie câte 3 kg în fiecare perioadă de patru săptămâni.

Obiectivele secundare au fost controlul subiectiv al apetitului, controlul glicemic și compoziția corporală. S-a constatat că aceia care au mâncat mult dimineața și-au controlat mai bine apetitul peste zi, simțindu-se mai mult timp sătui.

O limitare a cercetării a fost că a fost efectuată în condiții normale de locuire, nu în laborator. Iar unele măsurători metabolice au fost făcute numai după micul dejun, nu și după cină.

Acest tip de experiment poate fi aplicat în studii privind postul intermitent, pentru a determina momentul optim din zi de consum de calorii pentru cei care practică această dietă.

Studiul a fost finanțat de Consiliul pentru Cercetări Medicale și Divizia pentru Științe Rurale și ale Mediului ale guvernului scoțian.

Sursa: SciTechDaily