Giuseppe Paterno, în vârstă de 98 de ani, a doborât din nou recordul pentru cel mai vârstnic absolvent de studii universitare din Italia, informează Reuters și Agerpres.

Giuseppe PaternoFoto: IPA / Backgrid UK / Profimedia Images

Paterno a obţinut diploma de master în filosofie şi istorie de la Universitatea din Palermo, după ce, în urmă cu doi ani, obţinuse diploma iniţială în aceleaşi specializări.

Examenul de absolvire a masteratului l-a trecut, din nou, cu note maxime, a scris, cu mândrie, familia sa pe Facebook.

„Sunt o persoană normală, ca multe altele”, declara acesta la anterioara absolvire din urmă cu doi ani, când a fost întrebat cum este să termini studiile universitare atât de târziu în viață.

„În ceea ce privește vârsta i-am depășit pe toți ceilalți dar nu am făcut-o de dragul acestui lucru”, a mai spus el.

Povestea de viață impresionantă a lui don Giuseppe

Crescut într-o familie săracă din Sicilia în anii de dinaintea Marii crize economice, Paterno a primit doar o educație de bază la școală. Acesta s-a alăturat marinei italiene și a luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial înainte de a lucra la căile ferate, acesta însurându-se apoi și crescând doi copii.

Într-o societate concentrată pe reconstrucție după război, munca și familia au fost prioritățile sale dar Paterno a vrut să învețe și a terminat liceul la vârsta de 31 de ani, dorindu-și mereu să meargă mai departe.

„Cunoașterea este ca o valiză pe care o car cu mine, este o comoară”, spunea acesta în urmă cu doi ani. Ca student, a scris eseuri la mașina de scris pe care mama sa i-a făcut-o cadou când a ieșit la pensie de la căile ferate în 1984.

A ignorat Google și a evitat petrecerile aruncate de colegii săi în vârstă de 20 de ani.

Paterno a mărturisit că s-a simțit puțin neliniștit din cauza cursurile online care le-au înlocuit pe cele în persoană la universitate după izbucnirea pandemiei dar a afirmat că boala în sine nu l-a speriat după ce a luptat în război și toate celelalte prin care a trecut.

„Toate acele lucruri ne-au făcut mai puternici, toți din grupul meu care sunt încă în viață”, a declarat acesta, adăugând că „nu ne-a speriat prea tare”.