Litoralul bulgăresc nu înseamnă doar plajă și soare, ci înseamnă și orașe vechi, biserici medievale, stânci spectaculoase, castele și rezervații naturale. Grecii au înființat orașe acum peste 25 de secole, iar lângă Varna au fost descoperite printre cele mai vechi obiecte de aur create vreodată de om.

NesebarFoto: Emicristea, Dreamstime.com

Da la Vama Veche la Sozopol sunt 270 km, iar Varna este aproximativ la jumătatea drumului (125 km de Vama Veche). Burgas este la 240 km de Vama Veche.

Lacul Durankulac

Se află la 6 km de granița cu România și este un loc excelent pentru a urmări păsările migratoare.

Lacul Șabla (Shabla) este la 3 km est de orașul cu același nume. Pot fi văzute păsări rare, există și mici sit-uri arheologice, dar și un far de acum peste 150 de ani (32 metri înălțime).

Tyulenovo

La 40 km de Vama Veche, zona satului Tyulenovo este cunoscută pentru peșterile subacvatice și pentru stânci. Arcada de stâncă este cea mai cunoscută atracție. Este un loc foarte bun pentru sărituri în apă sau snorkelling.

Foto Valio84sl, Dreamstime.com

Capul Kaliakra

Unul dintre locurile foarte des vizitate de români, fiind la nici 60 km de Vama veche. Se pot vedea ruinele unei citadele de secol 8, marea se vede superb și sunt o serie de zone unde pot fi urmărite și păsările, ca parte a unei rezervații naturale întinse. Sunt peșteri, peste 300 de specii de păsări și mlaștini la Bolata și Taukliman.

Foto HotNews

Balcic

Un loc foarte căutat de români, celebru pentru palatul reginei Maria, pentru grădina de cactuși și pentru vinul de migdale. Muzeul de istorie are și artefacte tracice, iar poetul roman Ovidiu, exilat la Tomis, a ajuns la la Balcic și a rămas impresionat de orașul construit din piatră de culoare albă.

„Balcicul pentru mine a devenit un colţ de linişte şi odihnă, unde mă duc să-mi împrospătez sufletul şi trupul. Balcicul este casa mea de vis, inima mea.”, spunea Regina Maria, acum aproape un secol.

Varna

Este cel mai mare oraș de pe coasta bulgară a Mării negre, fiind faimos pentru termele romane și pentru Muzeul de Arheologie unde se găsesc și obiecte de aur confecționate acum 6.000 de ani, printre cele mai vechi din lume, descoperite la o necropolă care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai uimitoare sit-uri arheologice europene.

Foto Presse750, Dreamstime.com

În Varna se mănâncă bine și există o mulțime de tururi ghidate, de la unele cu degustări de vinuri și până la unele pentru fanii jocului Pokemon Go. Varna are și muzeu naval, planetariu, delfinariu, dar și câteva parcuri superbe.

În topul atracțiilor pe TripAdvisor, parcul Primorski se află pe primul loc, urmat de Parcul Istoric și de Muzeul Retro.

Mănăstirea Aladja

Se află la 17 km de Varna și la 3 km de Nisipurile de Aur și a fost amenajată în secolul 13 în galeriile unor peșteri care au fost afectate de cutremure. Multe secole a fost locuită doar de pustnici. Mănăstirea a fost deschisă pentru prima dată publicului în anul 1906 ca muzeu și sit turistic

Nesebâr

Este cel mai turistic oraș din Bulgaria, situat la 37 km de Burgas. Prețurile sunt și triple față de alte locuri din țară și este foarte plin de turiști. Orașul este faimos pentru bisericile bizantine și pentru muzee. Era cunoscut în vechime sub numele Mesembria.

Așezarea a avut în vechime 80 de biserici. Cea mai mare era Episcopia, construită în secolul 6, reconstruită și secolul 9 și distrusă de venețieni la 1257. Ruinele pot fi văzute pe ul Mitroplitska.

În topul atracțiilor pe TripAdvisor se află orașul vechi, degustările de vinuri și Aquapark-ul.

Burgas

Este mai mic decât Varna și mai industrial. Are un muzeu de istorie ce conține și artefacte tracice, dar are și muzeu etnografic, muzeu de științe naturale și galerii de artă. Cel mai cunoscut monument este Biserica Sfinții Chiril și Metodiu.

Foarte aproape de Burgas sunt patru lacuri și o rezervație naturală unde pot fi văzute multe specii de păsări și pot fi făcute drumeții.

În topul atracțiilor pe Trip Advisor se găsesc: parcul mării, insula Sf Anastasia și rezervația Poda.

Pomorie

Se găsește la 18 km de Burgas și orașul a fost în trecut aproape la fel de frumos precum Nesebâr, dar a fost distrus în 1906 de un incendiu. Se mai pot vedea ruinele mănăstirii Sf Gheorghe și câteva biserici mai noi. Pomorie este una dintre stațiunile foarte populare.

Sozopol

Este faimos pentru plajele sale și pentru orașul vechi, cu case frumoase. Lângă se găsește insula Sf Ivan, cu ruinele unei mănăstiri de secol 14 și cu un far mult mai nou.

În topul atracțiilor pe TripAdvisor se află orașul vechi, zidurile sudice și castelul Ravadinovo.

Stoyan Haytov, Dreamstime.com

Begliktaș sau Beglik Taș este un vechi sit tracic aflat la sud de Sozopol, în rezervația numită Ropotamo. Se pot vedea ruinele unui templu, iar cei mai mari bolovani au 9 metri înălțime. Se crede că vechii traci aduceau aici ofrandele pentru zei.

Rezervația naturală Ropotamo este cunoscută pentru mlaștini și pentru dunele de nisip