Familia unui scriitor al cărui articol a stat la baza filmului Top Gun original din 1986 a dat luni în judecată studioul Paramount Pictures pentru încălcarea drepturilor de autor asociate din cauza lansării sequel-ului Top Gun: Maverick, relatează Reuters și Agerpres.

Tom Cruise la premiera „Top Gun: Maverick”Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Federal din Los Angeles, divizia Paramount Global nu a achiziţionat din nou drepturile asociate articolului Top Guns, publicat de Ehud Yonay în 1983 în revista lunară California, de la familia sa înainte de lansarea acestui sequel.

Shosh Yonay şi Yuval Yonay, care locuiesc în Israel şi sunt văduva, respectiv fiul lui Ehud Yonay, consideră că studioul Paramount a ignorat în mod intenţionat faptul că drepturile de autor au revenit în posesia familiei Yonay în ianuarie 2020, nerespectând astfel legea federală a copyrightului.

„Top Gun: Maverick”, încasări record la box office

Paramount nu a răspuns deocamdată solicitărilor de a face declaraţii pe această temă. Reclamanţii solicită despăgubiri a căror valoare nu a fost dezvăluită, inclusiv o parte din încasările obţinute de Top Gun: Maverick, precum şi împiedicarea studioului Paramount de a distribui acest film sau de a produce alte continuări ale producţiei originale.

Top Gun: Maverick este filmul cu cel mai mare succes în box-office-ul din acest an, obţinând încasări de 291 de milioane de dolari în America de Nord şi 548,6 milioane de dolari la nivel global în primele 10 zile după lansare.

Continuarea filmului de succes Top Gun, lansat în urmă cu 36 de ani, a ocupat pentru a doua săptămână la rând prima poziție în clasamentul celor zece producţii cu cele mai bune încasări în Statele Unite şi Canada.