​Se mai gândește cineva la o vacanță cu mașina prin Europa? În afară de prețul combustibilului, neplăcerea maximă poate veni de la șoferii agresivi, periculoși sau chiar băuți, conform unui sondaj citat de CNN Travel.

Autostradă în GreciaFoto: Captura YouTube

În timp ce 97% dintre europenii interogați se mândresc cu stilul propriu – de ce nu ne mirăm? - 79% au o părere negativă despre ceilalți.

În martie, 12.400 de europeni au fost chestionați pentru Vinci Autoroutes din Franța, care administrează autostrăzile din Hexagon. Compania de cercetare Ipsos a întrebat cel puțin câte 1.000 de șoferi din 11 țări despre obceiurile lor și ale altora la volan, în țară și în străinătate.

Rezultatele pot fi șocante. Un procentaj uriaș de 42% dintre polonezi au răspuns că șofatul este „fiecare pe cont propriu” (în comparație cu doar 7% dintre spanioli), iar un sfert dintre britanici recunosc că nu sunt aceiași în spatele volanului și în fața lui.

Sondajul duce cu gândul și la stereotipuri naționale pe care – adesea – le face reale. Doar 16% dintre italieni spun că ceilalți conaționali sunt politicoși la volan, în timp ce 14% dintre șoferii francezi recunosc că sunt stresați. Britanicii par a fi cel mai puțin critici, admițând că 68% dintre șoferi sunt atenți, iar sub jumătate – calmi și amabili.

Când este vorba de aprecieri la adresa altor țări, lucrurile se schimbă puțin. Germanii – cunoscuți pentru autostrăzile lor de hiper-viteză – consideră că doar 30% dintre șoferii din alte țări sunt agresivi și chiar mai puțini – iresponsabili.

Cei mai blânzi au fost spaniolii și britanicii, 70% dintre ei având ceva negativ de spus despre colegii lor de pe continent. Pare cam mult, dar doar până aflați ce zic alții. Dacă o luați spre Grecia în vara aceasta, dormiți bine înainte și luați o cafea pe drum ca să fiți în formă maximă.

Grecii sunt cei mai critici la adresa șoferilor străini, 91% folosind termeni negativi când îi descriu. Dar tot ei sunt lideri la capitolul „comportament necivilizat” în propriile automobile, jumătate recunoscând că înjură, claxonează, depășesc pe dreapta sau sar din mașină ca să se certe cu alt șofer. Așa că fiți cu ochii pe oglinzile retrovizoare în Grecia sau mergeți în Slovacia, care este ultima în lista celor care te presează din spate.

Grecia conduce și la folosirea telefonului în mers, 77% recunoscând că fac apeluri, iar 83% că se uită la smartphone când conduc. Spaniolii închid lista cu 62%.

Tot grecii recunosc că sunt șoferi periculoși, o treime admițând că depășesc viteza legală, trec pe roșu, nu încetinesc pe drumuri în lucru și nu păstrează distanța de siguranță între mașini. Doar 20% dintre greci au de spus ceva pozitiv despre șoferii din alte țări, dar 50% dintre britanici spun lucruri frumoase despre alții.

Sondajul nu este singurul subiect de coșmar pentru apropiatele vacanțe. „Carmaggedonul” umflă tarifele pentru mașini închiriate la niveluri record, iar în Regatul Unit sunt zeci de curse aeriene anulate în fiecare zi.