Inflamația este un cuvânt de uz curent, pentru că apare tot timpul din cauze naturale. Dacă te tai cu o lamă sau într-o foaie de hârtie, degetul se va înroși și umfla. Este răspunsul imunitar al organismului care controlează sângerarea și previne infecția. Dar adevărata problemă este inflamația care se generalizează și devine cronică. Are alte cauze, este sistemică și mai periculoasă decât o tăietură la deget.

brioseFoto: Hotnews

Inflamația cronică poate fi declanșată de modul de viață: nutriție, stres, somn, activitate fizică. Apare când unul sau mai mulți din asemenea factori declanșează o reacție a sistemului imunitar.

Iar pentru tot mai mulți, modul de viață înseamnă sedentarism, alimente înalt procesate, stres cronic – toate pot cauza inflamație cronică în organism. Și consecințele pot fi diabet, boli de inimă, accidente vasculare.

EatThis, NotThat! încearcă să ne convingă să renunțăm la alimente după care mulți se dau în vânt la primele ore din zi, dar care stimulează inflamația.

Cereale

Poate că ți-au însoțit copilăria când nu voiai să pierzi timpul la micul dejun, dar acum nu-ți mai fac bine. Cele mai multe sunt bogate în carbohidrați simpli și zahăr adăugat, care măresc direct nivelul de glucoză din sânge. Trebuie înlocuite cu alimente bogate în fibre și proteine, care previn puseurile de glucoză. O idee bună este și înlocuirea lor cu cereale „calde”, ca fulgii de ovăz în lapte.

Carne procesată

Multora ne-ar plăcea o farfurie frumos mirositoare a prăjeală de cârnați, slăninuță sau parizer, dar toate vin cu compuși glicați, care sunt asociați cu niveluri ridicate de inflamație, boli cronice și anumite tipuri de cancer.

Ne fac cu ochiul la micul dejun de la un hotel bun, dar în viața de zi cu zi trebuie să optăm pentru șuncă, slăninuță de curcan sau cârnăciori de pui de la producători de calitate.

Clătite

Sunt teribil de bune, dar și o sursă cu concentrație de făină albă și zahăr, săracă în fibre sau proteine. Pe lângă aceasta, le mai adăugăm dulceață sau gem, ca să fie sinonime cu un dezastru inflamator. Mâncate din când în când nu sunt o problemă. Dar nu trebuie să devină o sursă regulată de energie matinală.

Pâine albă

Ca și brioșele sau croissanții – adevărate bunătăți – este făcută din făină albă, care se digeră repede ca să ne lase înfometați într-o oră sau două. Din fericire, există o multitudine de produse, de la pâine la brioșe, făcute din cereale integrale, toate asociate cu inflamație redusă, un risc scăzut de boli cronice și chiar cu scăderea în greutate.