​Miliardarul american Bill Gates anunță lansarea noii sale cărți, „Cum să prevenim următoarea pandemie”, după ce fondatorul Microsoft a donat miliarde de dolari pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale și vaccinuri anti-Covid în ultimii ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gates a anunțat într-o postare făcută pe Twitter că veniturile obținute din vânzarea cărții vor fi donate organizației Partners in Health în memoria dr. Paul Farmer, fost director de departament la Facultatea de Medicină a Universității Harvard și cofondator al organizației non-profit.

Revista New Scientist notează că printre măsurile propuse de Gates se numără mai multe investiții în sistemele de sănătate publică la nivel global, o supervizare mai bună a patogenilor emergenți, acces mai rapid la tratamente și vaccinuri.

El propune de asemenea exerciții mai frecvente de simulare a unor viitoare pandemii pentru ca lumea să nu fie luată pe nepregătite, ca în cazul celei de COVID-19.

Bill Gates vrea o nouă agenție internațională pentru combaterea următoarei pandemii

O altă propunere a sa, crearea unei agenții globale pentru combaterea pandemiilor care să se numească GERM (Global Epidemic Response and Mobilization) este considerată mai discutabilă de către cei de la New Scientist.

Aceștia notează că Gates afirmă că GERM ar urma să funcționeze la fel ca Organizația Mondială a Sănătății dar că miliardarul nu explică de ce un nivel suplimentar de birocrație este mai de dorit decât consolidarea OMS.

Ei se întreabă de asemenea cum va eluda GERM aceleași probleme politice cu care s-a confruntat OMS, ca de exemplu faptul că SUA au decis să îi suspende finanțarea în 2020 sau că Beijingul a blocat o anchetă mai amănunțită privind originea pandemiei de COVID-19.

În mod interesant, Bill Gates se pronunță împotriva închiderii școlilor pe viitor, presupunând că, la fel ca în cazul coronavirusului, copiii nu vor fi la fel de vulnerabili ca adulții în fața patogenului care ar putea declanșa următoarea pandemie.