Războiul politic dintre democrații și republicanii din Statele Unite a ajuns într-un loc bizar datorită unui slogan simplu: „Let's go Brandon” (Haide Brandon). Însă de unde a provenit acest îndemn, devenit rapid deviza americanilor anti-Biden? Cnet explică.

Let's go BrandonFoto: Nathan Howard / Getty Images / Profimedia

Ceea ce pare un îndemn mai puțin obișnuit de pe un stadion este de fapt o insultă mascată la adresa președintelui Joe Biden.

Propoziția „Let's go Brandon” a intrat în lexiconul politic american după ce un reporter a citat greșit o scandare obscenă la adresa lui Biden în timp ce intervieva un șofer NASCAR.

De atunci, sloganul a fost folosit în mitinguri electorale ale republicanilor, în Congresul de la Washington și chiar la un eveniment QAnon la care adepții mișcării ce promovează teorii ale conspirației au așteptat reîntoarcerea președintelui John F. Kennedy, asasinat în 1963.

Sloganul s-a viralizat și pe platformele social media, devenind una dintre primele meme majore la adresa președinției lui Biden.

De unde provine „Let's go Brandon”

Pe 2 octombrie, șoferul Nascar Brandon Brown tocmai își câștigase prima sa cursă din seria Xfinity a circuitului auto american.

Jurnalista sportivă Kelli Stavast de la televiziunea NBC l-a intervievat pe Brown în urma victoriei în cursa Talladega Superspeedway, în spatele celor doi putând fi auziți spectatorii care strigau „Fuck Joe Biden”, o scandare care a fost auzită la mai multe evenimente sportive din SUA în ultimele luni.

În timpul interviului Stavast face referire la mulțime, spunând că „puteți auzi scandările mulțimii. Haide Brandon”.

Nu este clar dacă aceasta n-a înțeles cu adevărat ce strigau spectatorii sau a decis să nu repete obscenitatea.

Conservatorii și alți critici ai lui Biden au început să o folosească la evenimente politice și au inscripționat-o pe tricouri, șepci, steaguri, arme și alte produse.

Chiar și Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a fost întrebată la un moment dat ce crede Joe Biden despre slogan.

„Nu cred că își petrece prea mult timp făcându-și griji sau gândindu-se la asta”, a declarat aceasta.

„Let's go Brandon” a stârnit noi controverse săptămâna aceasta după ce Walmart, cel mai mare retailer din SUA, a decis să retragă mai multe tricouri cu sloganul vândute de comercianți externi prin magazinul său online, relatează Insider.