O broșă cu safir și diamante și o pereche de cercei asortați care au aparținut odată dinastiei imperiale Romanov a Rusiei au fost vândute miercuri la o licitație organizată de casa Sotheby's pentru aproape 900.000 de dolari, relatează The Moscow Times.

Bijuterii ce au apartinut familiei RomanovFoto: Sothebys.com

Bijuteriile, care au aparținut Marii Ducese Maria Pavlovna (1854-1920), mătușa ultimului țar Nicolae al II-lea, au fost scoase pe ascuns din Rusia în timpul revoluției din 1917 în timpul căreia țarul, soția sa și copiii familiei au fost asasinați cu sânge rece de bolșevici.

Sotheby's spune că este un eveniment rar ca bijuterii cu o istorie atât de bogată să fie scoase la licitație și că „apariția acestor piese uimitoare de safir și diamant a atras atenția colecționarilor din întreaga lume”.

Bijuteriile au fost vândute pentru 806.500 de franci elvețieni (aproximativ 885.000 de dolari) la o licitație organizată în Geneva, cu mult peste valoarea lor estimată la 300.000-500.000 de dolari.

Creată în jurul anului 1900, broșura conține un safir în formă ovală din Ceylon, acum Sri Lanka, cu o greutate de 26,8 carate.

Cerceii sunt încrustați cu safire ce cântăresc 6,69, respectiv 9,36 de carate.

Povestea spectaculoasă a bijuteriilor

În timpul revoluției ruse Maria Pavlovna, care avea o pasiune legendară pentru bijuterii, și-a încredințat obiectele prețioase diplomatului britanic Albert Henry Stopford.

Îmbrăcat în haine de damă, Stopford a ridicat bijuteriile de la Palatul Vladimir din St. Petersburg. Diplomatul, care era și un negustor de antichități, le-a dezmembrat apoi și le-a împăturit apoi cu grijă într-un ziar vechi.

Stopford a plecat din Rusia cu destinația Londra pe 26 septembrie 1917, ducând cu el 244 de bucăți ale bijuteriilor ducesei într-o geantă. Printre acestea s-au numărat broșa și cerceii scoși la licitație în Elveția, dar și faimoasa tiară Vladimir, deținută acum de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

„După o călătorie incredibilă prin toate țările scandinave, el a ajuns cu vaporul în Londra unde a depozitat bijuteriile într-un seif bancar”, a relatat pentru AFP Olivier Wagner, directorul de vânzări al Sotheby's înainte de licitația de miercuri.

Pavlovna, poreclită „Regina din St. Petersburg”, a fost una dintre ultimele membre ale casei Romanov care a părăsit Rusia când a fugit în cele din urmă din țară în 1919.

Ea s-a stins din viață un an mai târziu, bijuteriile fiind moștenite de fiica sa, prințesa Elena a Greciei și Danemarcei. Acestea au fost transmise apoi în familie până când au fost scoase pentru prima dată la licitație tot la Geneva de către Sotheby's în 2009.

La momentul respectiv ele au fost cumpărate de către o familie nobiliară europeană pentru aproape 500.000 de dolari.