Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru Pace, a anunţat că s-a căsătorit într-o ceremonie islamică, numită nikkah, ce a avut loc la Birmingham, relatează BBC și News.ro.

Malala YousafzaiFoto: Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ea şi Asser Malik au participat la nikkah, în care mireasa şi mirele consimt să se căsătorească. Activista pentru drepturile femeilor pakistaneze în vârstă de 24 de ani a spus că este „o zi valoroasă” din viaţa ei.

Yousafzai a găsit refugiu în comitatul West Midlands după ce a fost împuşcată în cap de talibani în 2012.

„Asser şi cu mine ne-am căsătorit pentru a fi parteneri pe viaţă”, a scris ea marţi pe Twitter, după ceremonia familială. „Suntem încântaţi să mergem împreună în călătoria ce urmează”.

Cine este Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel

Yousafzai avea 15 ani când a fost victima talibanilor în Pakistan pentru că a susţinut drepturile fetelor la educaţie. A fost atacată în timp ce se afla într-un autobuz şcolar. Atunci au fost rănite alte două adolescente.

După acest atac, ea s-a mutat în Birmingham împreună cu familia.

La vârsta de 17 ani, Malala a devenit cea mai tânără persoană laureată cu premiul Nobel, primind premiul pentru Pace.

A urmat cursurile Oxford University şi a devenit o voce puternică pentru dreptul femeilor la educație. În ultimii ani, ea a făcut apel pentru sprijinul refugiaţilor afgani, a semnat un contract cu Apple TV+ pentru a produce documentare şi a apărut pe coperta British Vogue.

În tot acest timp, a continuat să facă eforturi pentru a îmbunătăţi accesul fetelor la educaţie. Deşi nu reprezintă un certificat legal, ceremonia nikkah este primul pas în căsătoria islamică.

O alta are loc în privat, în mod obişnuit, iar ea nu a precizat dacă o ceremonie civilă a avut loc.

Anterior, Malala Yousafzai şi-a exprimat îndoielile cu privire la căsătorie.

Într-un interviu acordat Vogue în luna iulie, a spus: „Încă nu înţeleg de ce oamenii trebuie să se căsătorească. Dacă vrei să ai o persoană în viaţa ta, de ce trebuie să semnezi acte de căsătorie, de ce nu poate fi doar un parteneriat?”.