Opal Tometi, cofondatoarea mișcării Black Lives Matter, a îndemnat sectorul tech să acționeze rapid împotriva perpetuării rasismului în tehnologie, relatează Yahoo!Finance.

Opal Tometi, cofondatoarea Black Lives MatterFoto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia Images

„O mulțime de algoritmi, o mulțime de date sunt rasiste”, afirmă activista americană care a cofondat mișcarea BLM în 2013, ea aflându-se în prezent la Summitul Web de la Lisabona.

„Trebuie să înțelegem cu adevărat fiecare mod în care rasismul apare în tehnologiile pe care ei le dezvoltă”, a spus Tometi cu privire la antreprenorii tech prezenți.

Inteligența artificială (AI) transformă deja lumea așa cum o știm, având aplicații în diferite domenii de la detectarea timpurie a bolilor la sortarea datelor și rezolvarea unor probleme complexe.

Însă unele persoane și-au exprimat îngrijorări legate de AI. Industria tech a fost criticată în ultimii ani din cauza tehnologiilor AI, criticii afirmând că sistemele ar putea compromite viața privată, ținti grupuri marginalizate și normaliza supravegherea intruzivă.

Unele companii tech au recunoscut că anumite tehnologii de recunoaștere facială pe bază de AI ar putea avea lacune.

Facebook a anunțat miercuri că va renunța să folosească tehnologia de recunoaștere facială pe platforma sa, citând îngrijorări legate de utilizarea ei, în timp ce Microsoft a anunțat anterior că va aștepta să vadă modul în care tehnologia este reglementată la nivel federal în SUA înainte de a o vinde poliției.

Eficiență mai scăzută a tehnologiilor de recunoaștere facială

Polițiștii din Statele Unite și Marea Britanie folosesc deja astfel de tehnologii pentru a identifica suspecții însă un studiu realizat de Institutul național de standardizare și tehnologie din al SUA a descoperit că tehnologia nu este la fel de precisă când vine vorba de identificarea fețelor afro-americane sau asiatice.

Primul caz de arestare greșită pe baza unei recunoașteri faciale eronate a fost înregistrat anul trecut în SUA. Organizația Națiunilor Unite a citat cazul, atribuind greșeala faptului că instrumentul a fost în mare parte antrenat pe fețele unor caucazieni.

„Ele (companiile tech) trebuie să fie foarte atente deoarece tehnologia are abilitatea de a accelera adoptarea unor valori care altfel ar veni mai încet”, a declarat Tometi.

„Tehnologia accelerează totul așa că impactul va fi mai rău, mai repede”, a mai spus cofondatoarea BLM, cerându-le dezvoltatorilor de software să „fie atenți la toate detaliile” și să asculte mai des vocile persoanele de culoare.

Algorithmic Justice League, un grup care militează pentru justiție socială în domeniul tech, afirmă că motivul pentru care inteligența artificială nu este mai „incluzivă” ține de faptul că echipele de dezvoltatori software „sunt alcătuite preponderent din bărbați albi”.

Citește și: