Autoritățile columbiene responsabile de protecția mediului au început să sterilizeze așa-numiții „hipopotami ai cocainei” care s-au înmulțit necontrolat după ce au scăpat din rezervația privată a notoriului baron al drogurilor ce a fost ucis în 1993, relatează Live Science.

HipopotamiFoto: Raul Arboleda / AFP / Profimedia Images

Hipopotamii aduși în Columbia pentru grădina zoologică privată a lui Escobar din cadrul proprietății sale botezate „Hacienda Napoles” s-au înmulțit atât de mult încât provoacă îngrijorări serioase cu privire la impactul lor asupra mediului și siguranței oamenilor.

Hipopotamii s-au răspândit dincolo de casa lor originală aflată la 160 de kilometri est de orașul Medellin până în bazinul râului Magdalena iar populația lor continuă să crească.

Un studiu realizat de universități din Mexic și Columbia și publicat în luna ianuarie în revista Biological Conservation a recomandat ca hipopotamii să fie sacrificați pentru a împiedica efecte negative pe termen lung.

Însă alți oameni de știință au cerut implementarea unui program de castrare sau sterilizare, citând îngrijorările privind bunăstarea animalelor și atașamentul pe care unii localnici îl au față de noii lor vecini.

„Hipopotamii cocainei”

Escobar a importat în anii 1980 un mascul și trei femele hipopotam pentru grădina sa zoologică privată. Alte animale ale traficantului de droguri au fost mutate după moartea sa dar hipopotamii au fost lăsați în pace deoarece erau greu de capturat și transportat.

Mamiferele amfibii au început în curând să se răspândească în zonele înconjurătoare dar eforturile guvernului de a-i ucide au fost sistate după ce au provocat indignarea opiniei publice.

Autoritățile au demarat o campanie de sterilizare dar aceasta nu a reușit să oprească înmulțirea hipopotamilor. Acum, se pare că vor încerca din nou, măsura uciderii animalelor dovedindu-se prea controversată în rândul publicului.

Cercetătorii spun că în prezent în zonă trăiesc probabil peste 80 de hipopotami comparativ cu 35 în 2012, anul în care a început anterioara campanie de sterilizare și castrare.

Pe lângă problemele pe care le provoacă ecosistemului local, hipopotamii reprezintă o amenințare pentru subzistența și siguranța oamenilor din zonele afectate, mâncând sau deteriorând recoltele. În plus, ei au un comportament agresiv față de oameni.

Însă în același timp hipopotamii au devenit o atracție turistică și unii oameni au început să se atașeze de ei, adaugă acesta.