Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică” / Star Wars, pus la zid pentru rasism, sexism și discriminarea persoanelor cu dizabilități

de S.J.     HotNews.ro
Luni, 27 septembrie 2021, 8:02 Magazin


Scientific American despre Star Wars si Jedi
Foto: Captura de ecran
Prestigioasa publicație Scientific American, cea mai veche revistă lunară din Statele Unite pentru care de-a lungul timpului au scris oameni de știință renumiți ca Albert Einstein, a publicat un articol halucinant în care acuză franciza Star Wars de rasism, sexism și discriminare a persoanelor cu dizabilități, în timp ce cavalerii Jedi sunt atacați din cauza „masculinității toxice”.

Supărarea autorilor care au semnat editorialul de opinie publicat de Scientific American vine de la faptul că acronimul „JEDI” este folosit în mediul universitar american și anumite cercuri ale societății civile din Statele Unite pentru a face referire la programe legate de „justiția socială”.

„Folosit în acest context, JEDI înseamnă 'justiție, echitate, diversitate și incluziune'”, explică articolul, notând că acronimul „moștenește un alt set notabil de înțelesuri”, având același nume cu „supereroii protagoniști din franciza Star Wars, [cavalerii] Jedi”.

Autorii își exprimă opoziția față de reprezentarea Ordinului Jedi ca un „model al binelui”, susținând că acesta „este un ordin religios de călugări-polițiști intergalactici”, că membrii săi sunt susceptibili să se prezinte drept salvatori albi și că ar fi reprezentanți ai „abordărilor masculinității toxice în ceea ce privește rezolvarea conflictelor (dueluri violente cu săbii-laser falice, folosirea unor manipulări sub forma 'trucurilor mentale Jedi', etc.)”.

Articolul afirmă de asemenea că Ordinul Jedi este „un cult bazat pe excludere” deoarece apartenența la el este „parțial condiționată de posedarea unui fizic superior și a unor abilități fizice (sensibilitatea față de 'Forță')”.

„În mod izbitor, talentele legate de Forță sunt explicate în povestea Star Wars nu doar în termeni spirituali ci și în unii ce țin de eugenie și abilitism (n.r. termen folosit pentru a denumi discriminarea persoanelor cu dizabilități): aceste puteri supranaturale sunt prezentate ca fiind atribute biologice și ereditare”, scrie Scientific American.

„Eroicii Jedi sunt astfel simboluri ale unei serii periculoase de valori și presupuneri reacționare”, mai adaugă articolul, oferind mai multe motive pentru care cavalerii Jedi nu ar trebui să fie folosiți drept exemplu.


Samuel L. Jackson în rolul Maestrului Jedi Mace Windu (FOTO: The Hollywood Archive / Profimedia Images)

Scientific American acuză Star Wars de sexism și rasism


Unul din argumente vizează faptul că „Star Wars are o moștenire culturală problematică”.

„Franciza operelor spațiale a fost criticată pentru traficarea unor nedreptăți precum sexismul, rasismul și abilitismul. De exemplu, gândiți-vă la așa numitul costum al 'sclavei Leia', infam pentru dezbrăcarea și legarea în lanțuri a primei femei în rol principal din seria de filme [Star Wars] ca parte a unei intrigi secundare Orientaliste”, mai afirmă editorialul.

Autorii săi mai susțin de asemenea că franciza Star Wars „se bazează adesea pe stereotipuri rasiste atunci când înfățișează specii extraterestre” și că pune semnul de egalitate între a fi străin și a fi de altă culoare decât cea albă.

În plus, aceștia mai acuză că seria „recurge cu regularitate la clișee abilitiste, cea mai memorabilă fiind reprezentarea lui Darth Vader care leagă dizabilitatea fizică a antagonistului cu lipsa de umanitate mecanică și devianța morală, prezentând aparatul său de respirat asistat de tehnologie ca fiind un marker auditiv al pericolului și distrugerii”.

„Mai mult, trupurile și vocile din Star Wars au fost, cu puține excepții, cele ale unor bărbați albi”, subliniază articolul din Scientific American, adăugând că „un segment notabil al fanilor Star Wars au militat agresiv pentru (re)centrarea francizei pe bărbați albi”, în pofida distribuției mai diverse din ultimul timp.


Carrie Fisher în trilogia Star Wars originală (FOTO: Deviantart / Dave-Daring)

Inclusiv posterele cu Star Wars sunt acuzate de sexism


În mod și mai bizar, autorii editorialului îl aduc în discuție pe fostul președinte american Ronald Reagan, notând că „impactul cultural al francizei [Star Wars] poate fi urmărit în saga expansiunii și programului de investiții în complexul industrial-militar al Statelor Unite” și în dezbaterile privind Inițiativa Strategică de Apărare a lui Reagan, „adesea presărată cu aluzii la Star Wars”.

„În cel mai fericit caz, controversele legate de Star Wars luate împreună fac din Jedi un simbol nepotrivit pentru a cataloga munca din domeniul justiției sociale. În cel mai rău caz, acest mod de a cataloga inițiativele noastre este marcat tocmai de violența pe care munca noastră din domeniul justiției sociale dorește să o combată”, concluzionează articolul.

Nu în ultimul rând, autorii notează și că unele persoane s-ar putea simți rănite de mesajul transmis de Star Wars sau alienate de „parada de glume, poante și referințe legate de termenul JEDI”.

„Luați ca exemplu potențialul său de excludere pe bază de gen. Studiile sugerează că prezența unor suveniruri Star Wars sau Star Trek (cum ar fi posterele) în sălile de informatică pot consolida stereotipurile machiste despre știința calculatoarelor - contribuind la senzația femeilor că nu își au loc în domeniul respectiv”, afirmă aceștia.

„De asemenea, cercetările arată că inclusiv femeile care se identifică drept fane ale Star Wars se confruntă cu un simțământ de apartenență care este profund condiționat de 'dovedirea' conformării la normele de gen preexistente ale culturii dominante în rândul fanilor”, mai afirmă autorii, fără a specifica cercetările și studiile la care fac referință.

Fondată în 1845, Scientific American este una dintre cele mai cunoscute reviste științifice din Statele Unite și cea mai veche care apare lunar, bucurându-se de o prestigioasă reputație la nivel internațional.

Editorii săi notează că acest articol „de opinie și analiză” (pe care îl poți citi integral AICI) reflectă viziunea autorilor și nu neapărat a revistei.Autorii editorialului publicat de Scientific American pe 23 septembrie

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13857 vizualizari

 • +45 (53 voturi)    
  Cancel culture = Revolutia culturala a lui Mao? (Luni, 27 septembrie 2021, 8:07)

  UnOarecare [utilizator]

  ...
  • +42 (48 voturi)    
   de fapt astazi Star Wars e propaganda Feminista (Luni, 27 septembrie 2021, 9:46)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   l-au omorat pe fostul JEDI doar ca sa puna o femeie in locul lui transformand toata seria intr-o propaganda feminista si pt diversitate
  • +15 (21 voturi)    
   Occidentul, afectat de "psihoza colectiva" (Luni, 27 septembrie 2021, 13:52)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   "Corectitudinea politica" e un cancer, acum suntem la metastaza lui sociala, ar trebui combatuta aceasta ideologie toxica la fel de dur precum ideologiile totalitare (fascism, comunism).

   "Cancel culture", "woke", "critical race theory" si toata aberatia stupida cu "fluid gender", sunt instrumente de distrugere a civilizatiei occidentale sub pretext de "modernism" si "progresism".

   Toti cei care promoveaza astfel de imbecilitati, profund ancorate in marxism, fac jocul oricui vrea disparitia culturii si civilizatiei de tip european, a "lumii libere", sunt niste "idioti utili" pt China comunista si Rusia putinista.

   Occidentul e intr-o stare de "razboi civil ideologic", se observa deja violenta, subiectivismul extrem, ignoranta si represiunea politica contra oricui are alte idei decat cele abuziv auto-proclamate drept "progresiste".

   Asistam de fapt la un "regres" al libertatii, democratiei, discursului liber, spiritului critic, culturii, cunoasterii stiintifice si istorice, "bunului simt comun", valorilor familiale, etc.

   Va trebui sa luptam cu "progresismul" si derivele sale "globaliste" cum au luptat cei dinaintea noastra cu fascismul si comunismul, pt ca viziunea "progresista" e una totalitara, de lagar de concentrare.

   Nu va fi deloc simplu, mai ales ca unele state vestice au ajuns sa fie controlate de totalitaristi, care incearca sa impuna fortat politici publice "progresiste" fara sa le pese catusi de putin de realitate sau de vointa majoritatii (element de baza intr-o democratie reala).

   Dar nu avem alta cale decat lupta contra dementei "progresiste", pt ca altfel zeci de milioane de occidentali vor abandona si vor prefera exasperati si "pusi la zid" pe retele sociale sa sustina activ Rusia si China in doborarea unui Occident degenerat si divizat.
   • +1 (11 voturi)    
    Mă regăsesc în ultima propoziție (Luni, 27 septembrie 2021, 20:52)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Din anumite puncte de vedere consider că Rusia este răul cel mai mic. Partea bună e că și rușii sunt, în sinea lor, tot europeni ca și noi.

    China lui Xi e ceva greu de înghițit ce nu pot susține, întrucât este destul de rasistă și xenofobă față de rasa albă și de cultura europeană din care personal fac parte. Putin și Rusia sunt singura alternativă viabilă la Occidentul progresist. Am uitat oarecum de Japonia și de soft-powerul anime pe care-l exportă cu succes în anumite cercuri, dar aceasta oricum nu-și poate extinde influența atât timp cât e sub bocancul lui Uncle Sam.
 • +40 (44 voturi)    
  m-am razgandit (Luni, 27 septembrie 2021, 8:08)

  .vasile [utilizator]

  vroiam sa scriu ceva, dar mai bine nu
  cata atentie le dai atata putere au
 • +42 (50 voturi)    
  Publicație științifică? (Luni, 27 septembrie 2021, 8:09)

  marcelp55 [utilizator]

  Cretinismul american a ajuns la cel mai de joc nivel !!!
 • +25 (33 voturi)    
  Culmea absurdului! (Luni, 27 septembrie 2021, 8:31)

  BEDE [utilizator]

  De unde exism? Princess Leia, personaj principal feminin cu rol important. Rebelii aveau și un amiral femeie.
  Printre jedi exista și un personaj feminin. Și tot printre jedi exista și un negru. Jedi erau foarte diverși, nu numai oameni, ci și figuri ne-umane.
  Mai curând dădeau impresia de sexiști și rasiști Imperiul decât Jedi.
  O revistă zis științifică ce aberează.
  Dar, mai presus de orice, Star Wars este o poveste care nu are nici un pic de adevăr. Totuși, deși este doar o poveste, în ea se regăsesc multe chestii omenești, și defecte și virtuți.
  Ordinul Jedi este parcă modelat după călugării Shaolin, iar Forța este o chestie pe care tare mulți ar vrea să o stăpânească, dar, care, de fapt, nu există sub forma prezentată de film. Marea lipsă este că nu e deloc clar de ce Jedi sunt musai drepți și de ce Imperiul este musai rău. Care este criteriul pentru bine și rău când nu există Dumnezeu ca Acela care este drept și bun și omnipotent și omniscient? De ce ar fi atunci mai buni Jedi decât Sith?
  • +14 (16 voturi)    
   Intr-un interviu (Luni, 27 septembrie 2021, 11:44)

   parola12 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Lucas a spus ca inspiratia pt Jedi au fost cavalerii templieri (vezi sabia) cu o filozofie orientala ying-yang (sith vs jedi).
  • +14 (16 voturi)    
   Mda (Luni, 27 septembrie 2021, 12:00)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Am un baietel si chiar mi-am dat seama ca “am” de unde alege ceva din desenele animate din ultimii ani: Rapunzel, Moana, Elsa(frozen), Brave si multe altele unde partea masculina e reprezentata prin o fata de urata si badarana, sunt mai prostalai, necizelati si copilarosi. De toate astea nu zice nimeni nimic, nu?
   • +3 (5 voturi)    
    Pune-i Bugs Bunny... (Luni, 27 septembrie 2021, 20:55)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

    ...dacă vrei să-i împărtășești ceva masculinitate toxică. În orice caz, desenele animate clasice cu care am crescut noi sunt destul de echilibrate.
  • -10 (14 voturi)    
   S-au schimbat lucrurile si in Star Wars (Luni, 27 septembrie 2021, 13:31)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   "Rebelii aveau și un amiral femeie." -- in episodul 8. In prima trilogie Leia era printesa si asta ii ocupa cam tot timpul, la fel si Padme in a doua.

   "Și tot printre jedi exista și un negru" -- cum zici si tu, e unul singur, si ala apare numai in a doua trilogie. Negrul (ca iarasi e unul singur) din trilogia originala nu e Jedi, si e tradator pe deasupra.

   "Marea lipsă este că nu e deloc clar de ce Jedi sunt musai drepți și de ce Imperiul este musai rău." -- ba e evident, povestea e spusa din perspectiva rebelilor. E perfect normal ca "povestitorul" sa creada ca inaintasii lui si aliatii lor au fost buni, pe cand dusmanii lor au fost rai.
   • +11 (13 voturi)    
    Ha! Ha! (Luni, 27 septembrie 2021, 14:39)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    1. Si cate femei ar fi trebuit sa aiba, care ar fi fost procentajul corect?
    2. Aceeasi intrebare ca mai sus, inlocuinf femeie cu negru.
    Si apoi, cum ramane cu ceilalti? Joda nu e tot singurul? Si altii, si alte specii, rase...
 • +36 (42 voturi)    
  mda (Luni, 27 septembrie 2021, 8:44)

  SoulSearcher [utilizator]

  dovada vie ca pe masura ce imbatranesc, si oamenii inteligenti care scriu articole la Scientific American, au devenit senili :DDDD

  cum dreq sa acuzi un film, o productie imaginara, un SF efectiv.. de lucruri care se intampla in societate ?

  hai sa punem la perete si franciza SAW (pentru cine cunoaste) de violenta si picioare taiate cu traforajul :DDDD

  geeez...
 • +37 (43 voturi)    
  Dar armata imperiala era ok? (Luni, 27 septembrie 2021, 8:52)

  holinessdani [utilizator]

  Ca asa se intelege, daca Jedi erau rai atunci armata imperiala (cu imparatatul, imperial Stormtrooper, si restul din gasca imperiului Galactic) sunt baietii buni?
  Cred "oamenii de stiinta" n-au inteles nimic si ar trebui sa continue sa se uite la Tom&Jerry.
  • +11 (13 voturi)    
   nici Tom si Jerry nu vor "intelege" (Luni, 27 septembrie 2021, 12:50)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   si sa vezi atunci ce vor scrie
   • +4 (6 voturi)    
    Vor condamna violența și lipsa de toleranță... (Luni, 27 septembrie 2021, 20:56)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

    ...la Tom&Jerry.
    • +6 (8 voturi)    
     Deja s-au luat de Speedy Gonzales (Luni, 27 septembrie 2021, 21:47)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     In curand toate productiile Disney vor fi un fel de /Miaunel si Balanel/ cu animatie pe calculator!
 • +25 (43 voturi)    
  Nu vå place revolutia culturalå leninist-maoista (Luni, 27 septembrie 2021, 8:57)

  xolv [utilizator]

  e de-abia inceputul ...
  • +12 (14 voturi)    
   heh (Luni, 27 septembrie 2021, 10:27)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   am asa o senzatie ca atat Lenin, cat si Mao i-ar fi pus pe astia la zid imediat...
   • +2 (4 voturi)    
    i-ar fi pus la zid ca pe orice idioti utili (Luni, 27 septembrie 2021, 21:48)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

    Dupa ce ar fi profitat de ei!
   • -2 (2 voturi)    
    Mao s-a folosit de idioti in a sa (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:28)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

    "Revolutie Culturala" introdusa in scena ca sa camufleze dezastrul produs de "Marele Salt Inainte" (The Great Leap Forward), prin care a incercat o industrializare fortata ce s-a soldat cu foamete si zeci de milioane de morti. Apoi i-a impuscat si pe idioti, atunci cand il enervau prea tare...
  • +7 (9 voturi)    
   URSS ar fi profitat de mizeria asta (Luni, 27 septembrie 2021, 11:50)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Americanii au prins vremuri bune acum dupa ce a cazut URSS. Altfel le baga operatiuni de agitprop de-i mucifica. N-aveau nici o sansa micutii.
 • +28 (34 voturi)    
  noua "stiinta" (Luni, 27 septembrie 2021, 9:00)

  jondo [utilizator]

  era momentul pt asa ceva, dupa "stiinta" nazista si socialismul "stiintific".

  ceea ce candva era o stire cu niste marginali dereglati, si care era prezentata la pagina de curiozitati, a preluat azi conducerea tuturor institutiilor importante, politice, educationale, mass media, isi publica aberatiile in cele mai prestigioase reviste stiinitifice, fac legi si tratate internationale si conduc lumea occidentala spre prapastie.
 • +40 (48 voturi)    
  Vreau (Luni, 27 septembrie 2021, 9:07)

  idealogul [utilizator]

  sa imi spuneti un film pe care il considerati corect din punct de vedere al rasismului si discriminarii.
  Eu va pot demonstr ain 5 secunde ca orice film dar ORICE FILM discrimineaza, este rasist si sexist.
  Uite un exemplu.
  Ordinul Jedi e rau pentru ca se bazeaza pe excludere.
  Pai si Jocurile Olimpice si Campionatul de fotbal se bazeaza pe excludere.
  A incercat cineva sa joace in echipa Bacelonei sau sa participe la final de 100 meteri garduri?
  O sa vedeti cerapid veri fi exclusi eventual in hohote de ras.
  Cum spunea Homer- "inainte de a distruge pe cine zeii ii iau mintile".
 • +30 (38 voturi)    
  Citind articolul ăsta, (Luni, 27 septembrie 2021, 9:10)

  fokerul [utilizator]

  The Handmaid Tale nu mi se mai pare o utopie, ci un scenariu absolut posibil în SUA şi orunde în lume unde curentul "cancel culture" va prinde rădăcini
  • +17 (19 voturi)    
   Fahrenheit 451 (Luni, 27 septembrie 2021, 9:33)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   ...
 • +28 (32 voturi)    
  Mai mare idiotetnie (Luni, 27 septembrie 2021, 9:36)

  Task Damager [utilizator]

  Mai mare idiotetnie nici ca puteau scoate! Pana unde o sa mearga porcaria asta cu political correctness? Sa acuzi franciza Star Wars de rasism? WTF!!
  Atunci Samuel Jackson (Mace Windu) ce naiba e?
  Sexism? Leia avea si ea puteri Jedi. Fac ceva pe militantii lu' peste prajit care vor sa inventeze probleme acolo unde nu exista! Salvati filmele undeva pana nu dispar cu totul! Astia is in stare intr-o buna zi sa ne spuna ce avem voie sa vedem si ce nu! Nici Ceasca nu a mers atat de departe cu cenzura!
 • +28 (32 voturi)    
  totul pana la Star Trek (Luni, 27 septembrie 2021, 9:46)

  Dorelul [utilizator]

  'Luați ca exemplu potențialul său de excludere pe bază de gen. Studiile sugerează că prezența unor suveniruri Star Wars sau Star Trek (cum ar fi posterele) în sălile de informatică pot consolida stereotipurile machiste despre știința calculatoarelor - contribuind la senzația femeilor că nu își au loc în domeniul respectiv”

  LOL Sunt femeie in IT, am crescut cu Star Trek
  • +22 (24 voturi)    
   pe cele ca tine le numesc (Luni, 27 septembrie 2021, 10:30)

   alexdrq [utilizator] i-a raspuns lui Dorelul

   "suferind de misoginie internalizata".
   Tot timpul marxistii au gasit termeni pentru "oprimatii" care nu se considera victime (aka oameni normali)
   Acu 2-3 saptamani scriau articole despre cum un negru (larry elder) este "the black face of white supremacy".
 • +33 (39 voturi)    
  hehehe (Luni, 27 septembrie 2021, 9:52)

  martel55 [utilizator]

  urmeaza rugurile din pietele publice unde se vor arde operele de arta si cartile care nu corespund cu noua viziune revolutionara....
  • +19 (21 voturi)    
   Se intimpla deja (Luni, 27 septembrie 2021, 10:17)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   https://www.insidehighered.com/news/2019/10/14/georgia-southern-students-burn-novels-after-author-visit

   https://thegeorgeanne.com/22584/news/a-look-back-at-last-years-infamous-book-burning/
   https://thegeorgeanne.com/1522/news/students-burn-authors-book-outside-of-eagle-village/
  • +18 (20 voturi)    
   A inceput deja (Luni, 27 septembrie 2021, 10:28)

   Vade Retro [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Sa ne amintim de benzile desenate cu Tintin si Lucky Luke care au fost arse de o biblioteca in Canada pentru ca au "stereotipuri rasiste".

   https://www.hotnews.ro/stiri-international-25025018-mii-carti-printre-care-tintin-astrix-distruse-scoli-vom-ingropa-cenusa-rasismului.htm
  • +21 (23 voturi)    
   deja se intampla asta (Luni, 27 septembrie 2021, 10:34)

   alexdrq [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   doar ca nu le ard, le scot din biblioteci si magazine.
   Daca in anii 80 se luptau pocaitii lui Reagan cu muzica metal, de 10-15 ani incoace se lupta apostolii lui marx cu istoria. "To kill a mockingbird" sau "Huckleberry Finn" nu mai sunt citite de elevii din ziua de azi, pentru ca "rassissmuss" si "my soggy knee".
   Toti pseudo-intelectualii urla despre cum nazistii ardeau carti. Dar nazistii ardeau propaganda marxista explicita si pornografie, nu literatura. Pe de alta parte, Stalin, Ceasca si restul progresistilor interziceau marea majoritate a literaturii clasice si contemporane.
 • -3 (17 voturi)    
  Băi, fraților, ce nasol ! (Luni, 27 septembrie 2021, 10:05)

  Valtran [utilizator]

  Cand e sa nu fie, habar n-ai dacă e sau nu, vezi abia mai târziu ce-a fost !
  Cica dintre toti colegii, singurul prezent in America când au scris profesorii ăia obrăzniciile-alea, era Cavalerul Câțu.
  Dar, ca un făcut, tocma' atunci, cand sa mearga sa le dea ălora o lecție, cică avea sabia la-ncărcat !
  Maaaaare noroc pe capu' fraietilor !
  Da' Cavaleru' Câțu a zis ca el se duce şi aşa, fără sabie, că el se bazează mai mult pe fizic oricum, si pe trucurile mentale .
  Da' pân' la urmă nici aşa n-a mers, că tocmai sr pieptănase.....

  Offff.... ce noroc pe ăia, Doamneeeeee !
 • +11 (17 voturi)    
  asta e (Luni, 27 septembrie 2021, 10:28)

  alexdrq [utilizator]

  Critical Race Theory

  Si din pacate, in Romania, fortele "progresiste" inghit mizeria asta fara sa comenteze nimic.
  BLM e produsul "concret" al acestor teorii.

  Sper ca JJ Rousseau arde-n iad, cu contractul ala al lui bagat pana in intestinul subtire, ca de acolo se trag toate belele societatii moderne.
  • +8 (10 voturi)    
   JJ Rousseau (Luni, 27 septembrie 2021, 12:37)

   Vaccinatu'lu'Peste [utilizator] i-a raspuns lui alexdrq

   « Je veux chercher si, dans l’ordre civil, il peut y avoir quelque règle d’administration légitime et sûre, en prenant les hommes tels qu’ils sont, et les lois telles qu’elles peuvent être. Je tâcherai d’allier toujours, dans cette recherche, ce que le droit permet avec ce que l’intérêt prescrit, afin que la justice et l’utilité ne se trouvent point divisées. »


   Cred ca trebuie sa arda in iad imbecilii care utilizeaza ideile in scopuri distructive. Civilizatia europeana s-a construit pe robacitatea intelectuala si pe impetusul dezbaterii. Ce facem acum este sa anulam orice, oricum. Nu numai pentru ca nu mai suntem capabili sa emitem nimic constructiv, dar si pentru ca nu mai putem suporta dialogul.
 • +6 (14 voturi)    
  Partial adevarat, dar si partial fals (Luni, 27 septembrie 2021, 10:51)

  4real [utilizator]

  Seria originala a fost creata in anii 80 si surprinde spiritul timpului, dar seriile ulterioare create recent au introdus actori de culoare si au acodat o atentie mai mare femeilor. Una dintre serii a avut in prim plan un cavaler JEDI femeie.
 • +19 (21 voturi)    
  Doar cand citesti (Luni, 27 septembrie 2021, 10:53)

  UnAltVasile [utilizator]

  cu ce se ocupa autorii si vezi ca de fapt n-au nici cea mai mica legatura cu stiinta.
  Probabil a fost fortat si "Scientific American" sa publice articole din astea "inclusive"
 • -6 (16 voturi)    
  Bai, fraților, ce nasol ! (Luni, 27 septembrie 2021, 10:54)

  Valtran [utilizator]

  Cand e sa nu fie, habar n-ai dacă e sau nu, vezi abia mai târziu ce-a fost !
  Cica dintre toti colegii, singurul prezent in America când au scris profesorii ăia obrăzniciile-alea, era Cavalerul Câțu.
  Dar, ca un făcut, tocma' atunci, cand sa mearga sa le dea ălora o lecție, cică avea sabia la-ncărcat !
  Maaaaare noroc pe capu' fraierilor !
  Da' Cavaleru' Câțu a zis ca el se duce şi aşa, fără sabie, că el se bazează mai mult pe fizic oricum, si pe trucurile mentale .
  Da' pân' la urmă nici aşa n-a mers, că tocmai se pieptănase.....

  Offff.... ce noroc pe ăia, Doamneeeeee !
 • +11 (13 voturi)    
  S-a tampit lumea, iar (Luni, 27 septembrie 2021, 13:23)

  ALFY [utilizator]

  tineretul nu observa atat de adanc s-a scufundat in mizeria digitala ce curge peste noi.
  Ce sexism vreti voi acolo cu printesa Amidala jucata de superba Natalie Portman.
 • +6 (8 voturi)    
  Ce (Luni, 27 septembrie 2021, 15:48)

  VARCIOROVA [utilizator]

  poti gandi cand citesti asa ceva intr-o revista stiintifica (!) decat ca "somnul ratiunii naste monstrii"
 • +4 (6 voturi)    
  sa mori de ras - cum ar trebui sa-l iubim pe Vader (Luni, 27 septembrie 2021, 16:15)

  Semiramidul [utilizator]

  În plus, aceștia mai acuză că seria „recurge cu regularitate la clișee abilitiste, cea mai memorabilă fiind reprezentarea lui Darth Vader care leagă dizabilitatea fizică a antagonistului cu lipsa de umanitate mecanică și devianța morală, prezentând aparatul său de respirat asistat de tehnologie ca fiind un marker auditiv al pericolului și distrugerii”.

  Pai omul a suferit un accident cand era deja rau si frumos, si a ramas rau, dar si urat.
  Asia ar interzice si basmele romanesti: Manea slutul si uratul...
  • +7 (9 voturi)    
   Mai avem și basme cu Spânul (Luni, 27 septembrie 2021, 21:04)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Semiramidul

   Acuși ne va cere poliția politic-corectă să ardem operele lui Ispirescu sau chiar Eminescu, pentru a nu-l ofensa pe Jeff Bezos.
   • 0 (2 voturi)    
    Totuși Harap Alb (Luni, 27 septembrie 2021, 22:47)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    s-a folosit de cel spân pentru a-și duce la bun sfârșit planul, deci sfatul nu este bun.
 • +2 (4 voturi)    
  Un singur lucru nu pricep, dar de foarte mult timp (Luni, 27 septembrie 2021, 22:47)

  Miaumiau [utilizator]

  Ce-are a face Star Wars cu știința?
  Star Trek într-adevăr investighează anumite fenomene mai mult sau mai puțin demonstrabile și chestionează natura realității.
  Star Wars e cu vrăjitorii new-age și de-alea. Dacă Star Wars e sci-fi atunci și Harry Potter e sci-fi.
 • +4 (6 voturi)    
  S-a ajuns la... (Marţi, 28 septembrie 2021, 0:15)

  mihaivls [utilizator]

  boala mintala! Revolutie?! Pfff...
 • -11 (11 voturi)    
  Comentariul românesc, inadecvat! (Marţi, 28 septembrie 2021, 0:28)

  Namaste [utilizator]

  Articolul din "Scientific American" e absolut just și indubitabil adecvat!
 • +3 (5 voturi)    
  Indoctrinarea si spalarea pe creier (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:51)

  Razvan_M [utilizator]

  ... le vedem pe viu puse in practica chiar acum. Daca ne intrebam cum au fost posibile crimele comise de Inchizitie, de bolshevici, comunisti sau nazisti, acum putem sa intelegem. Ar trebui sa scriem ceva carti pe tema asta, similare lui "1984" sau "A brave new world". Din anumite puncte de vedere suntem acolo, doar ca realitatea bate fictiunea la senzatia de boala mintala generalizata.
 • 0 (0 voturi)    
  The New Culture, The Cancel Culture!!! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:32)

  Fu Leng [utilizator]

  Sustinuta de The New Generation, hipsterii de iutub care habar nu au sa bata un cui!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by