Somnul este vital pentru oameni, dar milioane dintre noi nu profităm suficient de el. Unele dintre cele care ne împiedică să avem un somn bun sunt evidente. Dar altele sunt mai puțin și rămân în categoria misterelor și dezbaterilor – chiar dacă îi afectează pe oameni de mii de ani, scrie Science Alert.

Luna in ”The Starry Night” de Vincent van GoghFoto: Wikipedia

În acest caz vorbim despre Lună și ciclurile sale, care au fost studiate îndelung pentru a constata impactul asupra somnului, iar rezultatele au fost mai degrabă needificatoare.

Într-un nou studiu – despre care cercetătorii afirmă că este cel mai amplu de acest fel – o echipă de oameni de știință a monitorizat somnul a 850 de oameni din Uppsala, Suedia, utilizând măsurători polisomnografice pentru a înregistra instalarea somnului de noapte, durata și calitatea.

Măsurătorile au fost efectuate mai mulți ani, pentru bărbați și femei. Rezultatele au fost clasificate pe diferite stadii ale ciclului lunar: primul pătrar, cu creșterea satelitului spre Lună plină (cu mărirea ariei vizibile iluminate), precum și pentru „pălirea” ei în ultimul pătrar, cu iluminare în scădere.

Opinia este că strălucirea în creștere a Lunii – cu un maxim în noaptea cu Lună plină – ar afecta calitatea somnului, oamenii tinzând să doarmă mai bine în întuneric. Unele studii confirmaseră teoria, dar altele nu reușiseră.

În noua cercetare, rezultatele par să confirme că ciclurile lunare au o influență semnificativă și detectabilă asupra somnului oamenilor – dar interesant este și că nu toți sunt la fel de afectați.

„Am constatat că bărbații al căror somn a fost monitorizat în primul pătrar au avut o eficiență mai redusă a somnului și mai mari perioade de stare de veghe, în comparație cu cei al căror somn a fost înregistrat în ultimul pătrar. În contrast, somnul femeilor a fost în mare măsură neafectat de ciclul lunar”, spune autorul principal al studiului, neurologul Christian Benedict de la Universitatea Uppsala.

Chiar dacă rezultatele au fost mult mai puțin sugestive pentru femei, fenomenul nu a fost invizibil. Articolul a menționat că femeile dorm în medie cu 12 minute mai puțin în nopțile din primul pătrar.

Bărbații au dormit cu 20 de minute mai puțin în acele nopți, dar alte semne ale influenței Lunii asupra lor au fost mult mai pronunțate: eficiență mai mică cu 3,4% a somnului, mai multă stare de veghe, perturbări mai mari ale duratelor stadiilor de somn în primul pătrar.

Cercetarea fiind observațională, echipa nu pretinde că este vorba despre efecte cauzale. „Desigur, studiul nu poate desluși dacă asocierea dintre somn și fazele Lunii este cauzală sau corelativă”, a spus Benedict.

Cu alte cuvinte, există cu siguranță ceva care pare a-i face pe oameni să doarmă diferit, în funcție de cât de strălucitoare și plină este Luna. Doar că nu se poate evidenția cu certitudine amploarea efectelor.

Totuși, cercetătorii sunt dispuși să riște câteva opinii, în direcții care pot fi evidente sau nu. În studiu scrie: „Cu fiecare zi în plus în primul pătrar, Luna reflectă mai multă lumină solară înspre Pământ, atingând o iluminare maximă în ziua de Lună plină. Pe lângă lumină, ritmurile circadiene care controlează programul și calitatea somnului sunt afectate și de alți factori, precum gravitația ...

Diferențele dintre atracția gravitațională a Lunii în primul și ultimul pătrar pot deci explica unele dintre diferențele constatate în somn”. Există și efecte geomagnetice potențiale, care ar putea interveni și care necesită alte investigații.

Dar în prezent, cel puțin acțiunea Lunii ca oglindă gigantică care reflectă lumina Soarelui pare a rămâne cea mai rezonabilă explicație pentru nopțile ciclice de insomnie.

Rezultatele au fost publicate în „Science of the Total Environment”.