„Gen Z”, o generatie zombi: Mai puțin educată, mai deprimată, fără valori, spune un profesor american

de S.J.     HotNews.ro
Luni, 23 august 2021, 17:24 Magazin


Tineri americani
Foto: Wavebreakmedia / Panthermedia / Profimedia Images
La fiecare început de nou an școlar, Jeremy Adams, profesor la Bakersfield, California, trăiește aceeași lecție. Când proiectează fotografii de celebrități ca Miley Cyrus sau Kendall Jenner, elevii îi recunosc pe loc. Dar la fotografii de politicieni ca Mike Pence sau Nancy Pelosi, ei privesc nedumeriți, scrie Adams într-un articol de opinie publicat de The New York Post.

Adams nu ia în glumă ignoranța, spune el în noua sa carte, „Hollowed Out: A Warning About Americaʼs New Generation”. „Trebuie să ne pregătim pentru ce ne așteaptă. Scriu acestă carte ca semnal de alarmă ... un proiect născut din îngrijorare, preocupare și frustrare”.

Nominalizat la National Teacher of the Year, Adams este speriat că tinerii de azi sunt „străini de comportamentul, valorile și năzuințele cărora ființele umane le-au dat tradițional mare însemnătate ... sau în care au găsit chiar și simplă împlinire”. Adam îi numește „goi de sine”, o generație care trăiește vieți solitare, hiperconectată la tehnologie, dar neatașată de familii, biserică sau comunități.

El citează statistici care spun că depresia a crescut printre adolescenți cu 63% din 2007 până în 2017, iar sinuciderile cu 56%. Este tragic, scrie el, că sinuciderea a devenit a doua cauză de deces pentru cei tineri.

În timp ce odinioară profesorii își ajutau elevii să devină mai buni punând acent pe curiculă, planuri de lecții și scoruri la teste, aceasta a făcut loc încercărilor de a-i „înțelege” pe tineri prin programe care urmăresc conștientizarea depresiei și suicidului, îngrijorarea față de traficul de ființe umane, agresivitatea, bandele de răufăcători sau armele de foc.

Pentru această schimbare, Adams dă vina pe disoluția familiei americane, prin scăderea numărului de căsătorii și de cămine biparentale tradiționale. Deși studii spun că mesele regulate în familie ajută la „reducerea fumatului, consumului de alcool și marijuana, violenței, problemelor școlare, dezordinii în alimentație și activității sexuale”, cei mai mlți dintre elevii lui Adams spun că iau singuri cina în fiecare seară, atenți nu la familie, ci la dispozitivul din mână.

„Neglijarea familiei este una din cele mai mari cauze ale golirii de sine nu doar a elevilor, ci a vieții americane”, scrie Adams.

El este dezamăgit și de evaporarea vieții religioase. În 1984, doar 2% dintre americani se identificau drept „atei”, dar în 2020 numărul a crescut la 22%. Un profesor de religie notează că, atunci când vorbește despre evanghelistul Matthew (Matei), mulți elevi cred că se referă la Matthew Perry din „Friends”, iar Luke (Luca) este cel din „Beverly Hills 90210”. Religia a fost înlocuită de „o cultură de masă de <banalitate, conformitate și automulțumire>”, scrie Adams.

El notează că în anii ʼ70 peste 50% dintre liceeni ieșeu cu prietenii „în fiecare zi”, dar în 2020 numărul a scăzut sub 33%. Liceenii moderni renunță la activități tradiționale ca fotbalul de vineri seara cu prietenii pentru a sta acasă singuri, pe Netflix, Disney+ sau Hulu.

Aceasta explică de ce 49% afirmau în 2012 că modul preferat de comunicare era „în persoană”, dar doar 32% în 2018. Studenții moderni scriu constant mesaje în timpul orelor, spune Adams, sau urmăresc servicii de streaming în timpul întâlnirilor online, trăind într-o stare pe care psihiatrii o numesc „atenție parțială continuă”.

Studii arată că elevul obișnuit din Gen Z utilizează cinci dispozitive elctronice și are o capacitate de atenție de opt secunde, care are ca rezultat „note mai mici, putere de concentrare redusă și realizări academice modeste”.

Adams prezice că tinerii de azi vor fi nepregătiți pentru viitor. În 2014, un general american a fost citat spunând că „a scăzut rapid calitatea oamenilor care doresc serviciul militar”, 71% dintre cei de 17-24 de ani nefiind eligibili din cauza obezității, cazierului, sănătății mintale și problemelor cu drogurile.

Între timp, un recent sondaj a evidențiat că 70% dintre cetățenii seniori ar trece un test pentru cetățenia americană, dar numai 20% dintre cei sub 45 de ani, notează Adams.

Nu înseamnă că le-ar păsa tinerilor de azi. „Nu mai aud oameni tineri mărturisind dragostea de țară”, scrie Adams. „Se întâmpla. Dar nu în ultima vreme. De aceea cred că profesorii au un rol important în declinul Americii”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10081 vizualizari

 • +26 (28 voturi)    
  Nici noi nu suntem departe... (Luni, 23 august 2021, 17:32)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  La noi „modernizarea” a inceput mai tarziu, dar la capitolul asta decalajul scade destul de repede.
 • +17 (23 voturi)    
  Cu diferentele de rigoare un astfel de studiu (Luni, 23 august 2021, 17:36)

  Susufler0 [utilizator]

  facut pt toate statele dezvoltate ale Europei ar ajunge la concluzia aparitiei generatiei Zombi !
 • +1 (13 voturi)    
  E si vina noastra (Luni, 23 august 2021, 19:26)

  Utilizator5 [utilizator]

  Observam aceste probleme in societatile dezvoltate din occident si totusi ne incapatanam sa preluam acest stil de viata, acest model american.
  Libertatatile si virtutile nu sunt identice cu actiunile unui popor. Ce vreau sa spun? Vreau sa spun ca sa nu facem ceva ca asa fac americanii in filme. Sa adoptam niste lucruri daca reprezinta valori, nu pentru ca sunt americane si atat.
  Noi ca romani trebuie sa avem valorile noastre bine definite. Educatia noastra trebuie sa se bazeze pe formarea unor indivizi cu discernamant si constienti de valoarea noastra de romani.
  Trebuie sa scapam de complexele de inferioritate fata de occident si sa nu mai copiem orice din snobism doar ca asa e dincolo. Renuntam la lucruri ce erau bune la noi si am adoptat altele mai rele ca sunt de dincolo. De la rosii turcesi, la pepeni din Spania si bucatarii "moderne" open space, tot ce e strain e bun pentru noi. Unde sunt valorile noastre daca optam pentru lucruri de dincolo, asa de fite.
  Tu ca stat esti un esec, daca cetatenii tai sunt modelati de altii din exteror (filmele americane, muzica din SUA) si pe termen lung poate reprezenta un real pericol la securitatea statului. Pentru ca din marea admiratie pentru occident, proprii cetateni pot vota dizolvarea statului national si intergrarea in altul, o UE fara state, doar regiuni.
  Acele vremuri poate par departe, nu le vom prinde noi, dar vor veni. Cand multi romani vor prefera sa fie altceva dar nu romani si vor vorbi engleza intre ei chiar. Iar acest lucru este esecul statului si al nostru ca natiune. Ne cumparam rachete, avioane, tancuri, dar pericolul vine din alta parte, cine si cum ne educa copii, nepotii? Hollywood-ul si Facebook-ul? Meditati putin
  • +4 (4 voturi)    
   Se numeste aculturatie (Marţi, 24 august 2021, 7:54)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Asta se intampla cand un imperiu mai mare vrea sa preia controlul unor popoare mai mici, care spre final ajung sa se identifice cu imperiul dominant chiar daca acesta ajunge sa dispara.
  • +1 (5 voturi)    
   nu inteleg (Marţi, 24 august 2021, 9:23)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   cum comentarii ca cel de mai sus, dar si cateva mai la vale, pot primi minus !!??
 • -8 (12 voturi)    
  In realitate situatia este (Luni, 23 august 2021, 19:39)

  Rahan5 [utilizator]

  mult mai complexa !!.
  Copii de astazi devin ,,mai satui" decat din alte generatii sa asculte minciunile adultilor !. Copiii isi pierd mai mult increderea in adultii de astazi !.
  Chiar ,,profesorul englez'' Jeremy Adams ,,se demascheaza" ca un ,,adult mincinos" pomenind de :

  ,,Un profesor de religie notează că, atunci când vorbește despre evanghelistul Matthew (Matei), mulți elevi cred că se referă la Matthew Perry din „Friends”, iar Luke (Luca) este cel din „Beverly Hills 90210”. Religia a fost înlocuită de „o cultură de masă de <banalitate, conformitate și automulțumire>”, scrie Adams."

  In loc de asta un profesor cu ,,coloana vertebrala" le-ar preda copiilor:
  ,,Religia INSEAMNA CREDINTA si inseamna CREDIBILITATE a textelor religioase !.
  Fiecare text religios (mai ales cele vechi de vreo 2000 de ani) au insemnatatea lor !. Trebuie invatate si studiate toate !,
  Dar a baga laolalta (ca insemnatate) Evanghelia lui Marcu (prima Evanghelie, dovedita prin cercetari stintifice) alaturi de ,,Evanghelia" lui Matei, a lui ,,Luca" si a lui ,,Ioan" (care ultimile 3 au aparut dupa Rascoala Iudaica anti -Romana din Ierusalim din anii '60 e.n.) este o INSULTA la adresa intelectului noii generatii de copii !.
  In realitate englezii de genul Jeremy Adams, (profesor la Bakersfield - California) sunt niste oameni ai trecutului !, si a ipocriziei !. Un trecut de trista amintire a SUA !. ,,Lamentarea lor" cu privire la ,,noua generatie de copii" este o lamentare ipocrita !.
  Seamana cu lamentarile lui Ludovic al-16- lea (fata de populatia Frantei) inainte de Revolutia Franceza !...................
  ...................Si va venii o revolutie in 2-3 ani in SUA care o sa-l aseze pe ,,stimatul profesor englez" Jeremy Adams (alturi de ipocritul englez Joe Biden) exact pe locurile pe care le merita !
 • -4 (12 voturi)    
  Poate distinsul profesor e depășit de vremuri? (Luni, 23 august 2021, 20:07)

  SKBjull [utilizator]

  Să nu mai vrei să mori pentru ca niște fosile din fruntea statului să apară zâmbind la tv spunând "am învins" mi se pare un semn de inteligență peste medie.

  Biserica? Vedem în Afganistan cât bine face religia.
  Comunitatea? Care? Cea care se ascunde după garduri, ținând săracii departe?

  Cei care reușesc să își antreneze atenția parțială sunt cei care în viitor vor avea meserii bine plătite. Nu poți face IT în 2021 fără minim două monitoare.

  Normal că sunt deprimați copiii când se uită spre asemenea adulți...
  • +1 (3 voturi)    
   Nu poți face IT în 2021 fără minim două monitoare (Marţi, 24 august 2021, 7:18)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Istoria culturii si civilizatiei in o fraza...
 • +7 (9 voturi)    
  din pacate... (Luni, 23 august 2021, 20:46)

  notnow [utilizator]

  ...atitudinea de genul "trecutul este rau" este extrem de daunatoare pt ca ne impiedica sa invatam ceva din trecut si sa avem niste radacini in acest trecut. Valorile nu mai exista sau se rezuma la razvratire si la cultura "like-ului". Tehnologia nu mai este un instrument, ci a devenit o lume paralela in care multi se identifica mai mult decat in lumea reala (care apartine trecutului, este invechita si deci nasoala). Vizualul este tot ce conteaza si nu mai acceptam nimic abstract (desi este dovedit stiintific ca abstractul si abstractizarea au rolul lor). Apropos de analfabetismul functional...
  Despre religie ce sa mai spun?... (ca sar ateii pe mine). O desfiintam, insa si-a pus careva intrebarea cu ce o inlocuim? Daca nu o inlocuim, acest vid este folositor?
  Scoala, la toate nivelurile, are rolul ei in tot acest nou construct denumit generic "generatia Z". Din pacate nu a pus piciorul in prag, iar acum cred ca este un pic prea tarziu...
  Familia la fel, este si ea vinovata. Multiplele asa zise emancipari au dus la o disolutie a familiei. La fel ca si in cazul religiei, o demolam, insa ce punem in loc? Este viabil acel inlocuitor?
  Bineinteles ceea ce am scris eu este profund... conservator, iar progresistilor nu le va placea deloc, si pot sa fiu de acord cu ei cu o singura conditie: sa argumenteze. Pe vremuri, argumentul era important. In prezent, in conditiile actuale, snowflake-ii au dreptate si atat! Nu au nevoie de argumente si au certitudinea propriei infailibilitati...
 • +2 (4 voturi)    
  Si cine (Marţi, 24 august 2021, 6:08)

  Gelu Balsam [utilizator]

  A educat aceasta generatie?
 • +2 (4 voturi)    
  Fiecare generatie are (Marţi, 24 august 2021, 11:42)

  John M. [utilizator]

  pleiada ei de doomsayers, dar, miraculos, tara isi gaseste calea spre o noua epoca si spre o noua cultura.
  America a fost dintotdeauna tara care a recunoscut meritele unui om si nu i-a fost teama sa-si deschida portile si sa investeasca in cele mai neobisnuite proiecte. America are cea mai mare comunitate stiintifica din lume, jumatate probabil de import.
  Ei si?! Cine nu ajunge in elita are destule locuri de munca in constructia de case si infrastructura, banda de montaj, reparatii si intretinere, forte armate si administratie. Hai sa nu fim ipocriti. Cand ai citit ultima data o carte de Emil Zola sau ai fost la opera sa vezi Aida de Verdi?!
  • 0 (2 voturi)    
   Care cultura? (Marţi, 24 august 2021, 16:11)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Nu mai exista cultura. Cultura cenzurii Big Tech...
 • +4 (6 voturi)    
  Invinsi , frustrati & lacrimosi , dar pe trotineta (Marţi, 24 august 2021, 14:01)

  Dartanian [utilizator]

  Interesant un studiu cu aceeiasi tema facut in UE ... Este suficient sa-i privesti pe trotinetistii autohtoni si intelegi perfect studiul american ! Ce dumnezeu se intampla ? Sa fie de vina pacea indelungata , traiul bun , lipsa provocarilor existentiale , libertate fara margini din tarile UE & USA ? Iata , noi decretzeii , ne casatoream foarte tineri , munceam mult , cladeam case , faceam copii - nu uitati teribilii ani 90 ! Imediat dupa Revolutie , avand nevoie de vize pentru spatiul Schengen /aproape imposibil de obtinut , mergeam spre Vest clandestin -cu provocari teribile , foame, pericol , etc, etc . Traiam , plangeam , cadeam , ne ridicam si o lualm de la capat... Astazi , copiii nostri sunt obositi , plictisiti , invinsi inainte de a incepe lupta cu viata ... Mai ailaltaieri , la o tura zilnica de Herastrau , langa Pescarus , un cuplu , cca 30 - ea , minunata , el banal , cu inceput de cheliuta si burtica , asta nu conteaza de fapt - ce conteaza : ambii se tineau de mana , fiecare insa cu un divais in mana cealalta si fiecare in Lumea lui ... Cerul imi e martor ca nu mint ! De la astia 2 , asteptam noi rezultate sociale , propasirea si perpetuarea Societatii viitoare , dezvoltare economica , copii , etc ... Nasol .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by